Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

2013’DE MUTLU OLAMAZSINIZ

 2012 yılını geride bıraktık ve fantastik ve magazinsel haberlere konu olan kıyamet de gelmedi. Gerçek kıyamet ise 2013’de bizleri bekliyor olacak.

 2013, dünyada değişimin ve dönüşümün en hızlı yaşandığı zaman dilimi olacağa benziyor. Suriye’de çatışmalar hızlanacak, İran müdahalesi gündeme gelecek, Rusya-İran bloğu ile Türkiye-NATO bloğu arasında gerginlikler artacak ve dünyada yeni bölgeler istikrarsızlığa sürüklenecek. Peki, daha neler mi olacak? Gelin sıralayalım.

 ·       Yıllar önce yazmış olduğum makalelerde defalarca uyardığım gibi, Orta Doğu sonrasında, ABD’nin “Afrika Açılımı” başlayacak. Afrika ülkelerini çatışmalar, gerginlikler, yeni soygunlar ve darbeler bekliyor.

·       Orta Doğu’yu istikrarsızlaştırma süreci hızla devam edecek, Irak, Suriye ve İran’da küresel çetenin planlarına karşı ciddi direnişler yaşanacak.

·       Türkiye’de özelleştirilecek pek bir varlık kalmadığı için adalar, kıyılar, ormanlar, su kaynaklarının özelleştirilmesi için girişimler başlayacak. Vergiler artacak, gelir dağılımı daha da kötüleşecek, iktidar içi şiddetli hesaplaşmalar yaşanacak.

·       ABD, Çin ile karşı karşıya geleceği için Japonya’nın istikrarsızlaştırılması söz konusu olacak. Türkiye’de son 5 yılda yaşananların Japonya için de söz konusu olması olasılıklar içindedir.

·       Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ( Kuzey Kore’nin) aşırı silahlanmasına karşı Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) ile birlikte ABD planları devreye sokulacak ve Güney Kore içinde de istikrarsızlaştırma girişimlerine başlanacak. Kuzey Kore’ye uluslararası ambargo için ABD devreye girecek.

·       ABD’nin Balkanları istikrarsızlaştırma çabaları da el altından kaşınmaya başlayacak. 2013, Balkanlar için de kargaşa ve kaosun başlangıç yılı olacak.

·       Türk Dış Politikasının başarısızlığı nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun değiştirilmesi yüksek sesle dile getirilmeye başlanacak. Yeni dönemde devre dışı bırakılan Hillary Clinton’ın yerine gelecek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry için uygun bir aday bulunursa, Dışişleri Bakanlığı’nda değişim yaşanma olasılığı yüksektir.

·       2013, Türkiye’de seçimin konuşulacağı ve iktidara karşı toplu hareketlerin yoğunlaşacağı bir yıl olacak.

·       Mısır, Libya ve Irak, iç savaşın eşiğine gelecek. Bu ülkelerde siyasi istikrarsızlıklar ve çatışmalar hızlanacak.

·       2013’de dünya, 2012’den daha karmaşık, kaotik, çatışmaların arttığı bir yıl olacağı için geçen yıllar özlenecek.

 Bu kestirimler ışığında söyleyebileceğimiz son söz şudur :

2103’de Mutlu Olamazsınız !!!

Önceki ve Sonraki Yazılar