Düzgün : '63 Kişiye İş Sağlandı

Düzgün : '63 Kişiye İş Sağlandı

İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve d

 

Vali DÜZGÜN, şunları söyledi: “İşgücü yetiştirme kursları kapsamında, istihdam garantili eğitimlerde, 2011 yılında 1.045 işsize istihdam garantili eğitimden geçirilmesi hedeflenmiş olup, dokuzuncu ayın sonu itibarıyla 1.045 hedefin 946’sına ulaşılmış. 946 kursiyerlerimiz açılan 40 kursta bu eğitimden geçmişler. Dikiş makinesi operatörü, makineci, garson, elektrik teknisyeni, reyon görevlisi, mobilya imalatçısı, plastik doğrama imalat ve montajcısı gibi kurslardan mezun olan 526 işsizimizin 263’ü istihdam edilmeye başlanmıştır. Bu kurslardan mezun olan vatandaşlarımızın en az % 50’sinin istihdam edilmesi gerekiyor. UMEM kurslarında bu rakam % 90. Henüz bazı kurslar devam ettiği için bu rakamların yılsonuna kadar biraz daha artmasını bekliyoruz.

Düzgün : '63 Kişiye İş Sağlandı

İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere Yönetmelik gereği her 3 ayda bir toplanan ‘İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Ekim ayı toplantısı, Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında yapıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, ODÜ Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Cavit YAVUZ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İş-kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayri CANİK, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sezai AKARSU, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Sekreteri Hakkı ÜÇER, İşçi Konfederasyonu Temsilcisi Gürsel GÜRSOY, İşveren Konfederasyonu Temsilcisi Cemil AYDIN, Öz Orman-İş Sendikası Temsilcisi Cengiz ÖZTÜRK katıldı.

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuz, ilimizde işsizliğin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanında, istihdamı artırıcı tedbirlerin alınması ve uygulanması, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve kalifiye ara eleman ihtiyacının karşılanması, konularında önemli kararlar almakta ve bu kararları hayata geçirerek ilimizin sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktadır. Kurulda alınan kararlar doğrultusunda açılan mesleki eğitim kursları, işgücü yetiştirme kursları, istihdam garantili kurslar, formal eğitimler, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitimleri, Toplum Yararına Çalışma Programları ile UMEM ve Umut Yıldızı Projeleriyle, Ordu’da son yıllarda işgücüne katılım ve işsizliğin azaltılması yönünde önemli mesafe alındı” dedi.

Daha sonra gerçekleştirilen Ekim/2011 ayı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında;

-Temmuz/2011 ayında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında alınan kararlar ve

yapılan çalışmaların değerlendirilmesi,

-İşgücü yetiştirme kursları çerçevesinde gerçekleştirilen İstihdam Garantili Eğitimler, Formal

Eğitimler,

-İşbaşı Eğitim Programları(Staj),

-Girişimcilik Eğitimi,

-Toplum Yararına Çalışma Programları(TYÇP) çerçevesinde yapılan projeler,

-İşsizlikle mücadele ve istihdam çalışmaları,

-Denetim çalışmaları,

-Yürütme Kurulu tarafından önerilen ve alınması gereken kararlar,

-Okullarda alan ve dal açılması tekliflerinin görüşülmesi,

Konuları görüşülmüş, gerekli değerlendirmeler yapılmış ve çeşitli kararlar alınmıştır.

 

Toplantının sonunda, 2011 yılının ilk 9 ayında istihdama yönelik çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan

 

 

 

Formal eğitim kapsamında, 805 işsizimizin mesleki eğitimden geçirilmesi hedeflenmiştir. Ekskavatör operatörlüğü, süt sığırı yetiştiriciliği, arı kovanı ve bal çıtası yapımı, satış elemanı, bilgisayarlı muhasebe elemanı, hasta kayıt görevlisi, hasta ve yaşlı bakım elemanı, makineci gibi konularda bugüne kadar toplam 11 kurs açılmış ve bu kurslara toplam 221 kursiyerimiz devam etmiştir. 187 kursiyer bu kurları başarıyla tamamlamış ve bunlardan 39’u istihdam edilmiştir. Henüz devam Eden kurslarımız var. Ayrıca bu başlık altında özürlülere yönelik 1 kurs açılmış olup, bu kursa 10 engelli kursiyer katılmış, 9’u mezun olmuş ve şu anda 3’ü istihdam ediliyor.

 

 

Lise ve daha üst eğitim kurumlarından mezun olan vatandaşlarımızın da iş piyasasına girişlerini kolaylaştırmak amacıyla 2011 yılında 100 işsizin faydalanması hedeflenen işbaşı eğitim programıyla ilgili olarak, 56 kurs açılmış, 147 kursiyerimiz bu kurslara katılmış, 62 kursiyer mezun olmuş. Mezun olan 69 kursiyerin 29’u şu anda istihdam edilmekte.

 

Girişimcilik eğitimi adı altında kendi işini kurmak isteyen vatandaşlarımıza da 100 kişilik bir program düzenlenmiş. Bunlardan 98 kişi bu programlardan mezun olarak Haziran ayı içerisinde bu eğitimlerini tamamlamışlardır. Sadece 2 vatandaşımız bu kurslardan ayrılmış. Bu kursları başarıyla bitiren vatandaşlarımızın da 26’sı şu anda KOSGEB’e iş başvurusu yapmış olup, kendi işlerini kurmak üzeredir.

 

Bunun dışında Toplum Yararına Çalışma Programlarıyla, özellikle belediyelerimiz ve Orman İşletme Müdürlüklerimiz ile koordineli biçimde yürütülen çalışmalar yürütülmüştür. Ağaçlandırma projeleri en başta gelmektedir. Ağaçlandırma projeleriyle, 130 vatandaşımız Toplum Yararına Çalışma Programından yararlanmış olup, Perşembe, Kabadüz, Çambaşı, Ulubey, Gölköy, Gürgentepe, Ünye, Korgan, Aybastı ve Mesudiye’de ağaçlandırma projelerine katkıda bulunmuşlardır.

 

Bunun dışından belediyelerince yürütülen çalışmalarda kentsel altyapının yenilenmesi, çevre düzenlemesi, okullarınızda okul temizliği ile ilgili yardımcı personel istihdamı, kamusal altyapının yenilenmesi gibi konularda 258 vatandaşımız istihdam edilmiş ve edilmektedir.”

 

Ordu’da, İşkur İl Müdürlüğü’ne yapılan iş talepleri ve işsizlik ödeneği konusunda yapılan çalışmalara da değinen Vali Orhan DÜZGÜN, “İlimizde İş-Kur’a başvuran vatandaşlarımızla arasından, 2011 yılı itibariyle İş-Kur aracılığıyla 909 vatandaşımız işe yerleştirilmiş olup, işsizlik ödeneği alan vatandaşımızın sayısı şu an 1.780 kişidir. Bunların 1.058’i 2011 yıl içinde işsizlik ödeneğine başvuran vatandaşlarımızdan oluşmaktadır” dedi.

 

Ordu’da, nitelikli işgücünün oluşturulması ve istihdamın artırılmasına yönelik önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Bundan sonraki dönemde de ilimizde istihdamın artırılmasına yönelik olarak, hangi iş kollarında kurslar açılacağı toplantıda görüşülmüş olup, özellikle servis elemanı, satış elemanı gibi turizmde istihdam edilmek üzere ara eleman yetiştirilmesi konusunda çalışma yapılacak. Ayrıca, İkizce İlçesi Yoğunoluk Çok Programlı Lisesinde bir elektrik-elektronik bölümün açılması, Kabadüz’de ağır ve tehlikeli iş kolunda faaliyet gösteren firma çalışanlarına iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda kurs verilmesi, Ordu Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde elektrikli ev aletleri, ısıtma ve soğutma makineleri konusunda, doğalgaz tesisatçılığı konusunda kurs açılması teklifi kabul edilmiştir. Bütün bu çalışmaların Ordu’daki istihdama katkısı olmasını önemsiyor ve başarılı olmasını diliyoruz.”

Ordu İş-Kur Müdürlüğünün, istihdamın artırılması yönelik olarak yaptığı çalışmalarla Türkiye genelindeki 81 il arasında kurs hizmetlerindeki performans başarısıyla ilk 5’e girdiğini belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Ordu İşkur İl Müdürlüğümüzden bundan sonra da bu başarıyı artırmasını arzu ediyoruz” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.