FINDIKSEN:2009 Yılı Fındık Raporu

FINDIKSEN:2009 Yılı Fındık Raporu

Farklı kurum ve örgütlerin 2009 yılı fındık rekoltesi çalışma sonuçları ve açıklanan tahmini rekolteler gerçeği yansıtmamıştır.2009 yılı fındık üretimi beklenen tahmini üretimin(450-550bin ton) altında 380-400 bin ton kadar gerçekleşmiştir.

Fındık-SEN Genel Başkanı, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Basın Halkla İlişkiler ve Eğitim Sekreteri Kutsi Yaşar, 2009 Fındık raporunu yayınladı...

FINDIK-SEN 2009 Yılı Fındık Raporu...

2009 ; ALAN BAZLI MARABALAŞTIRMA PROJESİ

2009 fındık sezonu ürün daha dalda iken 3,00 TL" sın dan alımlarla başlamış, rekoltenin beklenin (450-550 bin ton) altında gerçeklemesi ve buna bağlı olarak pazara inen fındık da bir yığılma olmaması ile fındık fiyatları TMO "sinin 2008 yılındaki son kademeli fiyatı olan 5,00 TL "sına kadar çıkmış ancak rantçıların beklentileri ve müdahaleleri doğrultusunda 4,00 TL — 4,50 TL arasında piyasa oluşturulmuştur.

Farklı kurum ve örgütlerin 2009 yılı fındık rekoltesi çalışma sonuçları ve açıklanan tahmini rekolteler gerçeği yansıtmamıştır.2009 yılı fındık üretimi beklenen tahmini üretimin(450-550bin ton) altında 380-400 bin ton kadar gerçekleşmiştir. 2008 yılına ait fazla üretimin veri tabanı üzerinden yapılan değerlendirme ve çalışmaların böyle bir sonucu doğurabileceği fikri bu ciddi yanılgıya kaynaklık edebilir. Ama alivrecilerin, ihracatçıların ve onların güdümünde hareket eden Ulusal Fındık Konseyinin de rekolteyi olduğundan fazla gösterme çabaları zaten hep vardı.

Fındık da Soygun Projelendiriliyor

Fındık üretiminin beklenenin altında gerçekleşmesi fındık fiyatlarını olması gereken fiyatlara getirmiş kısa bir süre 5,00 TL"yi gören fındık fiyatları rantçıların müdahalesi ile 4,00 TL – 4,50 TL arasında baskılanmıştır.Baskılanan bu artışı bile fındık da yeni dönemin sonuçlarıymış gibi göstermek isteyenler olmuştu.Oysa Fındık Üreticileri Sendikası olarak sezon öncesi yaptığımız değerlendirme de TMO "sinin stoklarındaki fındığın piyasaya sürülmemesi halinde bu artışların olacağını öngörmüştük. Burada asıl önemli olan TMO ocak ayına kadar verdiği sözü tutabilecek miydi? Yoksa tüccarlar lehine piyasaya müdahale mi edecek? Bekleyip göreceğiz demiştik.Yaşananlar depolardaki fındığın yangın,sel,tadilat v.b şaibeli sebeplerle el altından piyasaya belirli oranlarda fındığın servis edildiğini göstermekteydi.Bunun için Fındık-SEN olarak TMO fındık stoklarının 15 günde bir kamuoyuna açıklanmasını talep ettik.Yeni dönemin etkilerinin ise orta ve uzun vadede fındık üreticilerine olumsuz yansıyacağını defalarca ifade ettik. Yeni adı altında yapılanlar fındık üreticilerinin daha fazla soyulmasının projelendirilmesidir.

Fındık Fiyatları Daha Artar mı ?

TMO stoklarındaki 500 bin ton civarındaki fındığın varlığı ve varlık üzerindeki beklentiler ve de müdahaleler olduğu sürece fındığın olmadığı yokluk yılında fiyatların artmasını beklemek fazla iyimserlik olur.2010 yılı için yapılacak üretim tahminleri ve gözlemler yüksek olursa fiyatlar daha da düşer.Üretim tahminleri normalin altında olursa TMO stokları üzerine beklentiler ve müdahaleler artırılarak fındık fiyatları 4,00 TL – 4,50 TL arasında baskılanır.

750 m rakımın üzerinde fındık ocakları sökülmedi

Fındık da yeni dönem de 750 m rakımın üzerindeki sahalarda dönüme destek verilmeyeceği ifade ediliyordu.Fındık-SEN olarak fındığın anayurdunda (Giresun-Ordu-Trabzon) hem 750 m yukarısı hem de %6 eğimin altında olan alanlar için muafiyet uygulaması talebinde bulunmuştuk.750 m uygulaması tüm bölgelerde kaldırılırken % 6 eğimin altındaki alan uygulaması da ikinci sınıf topraklarda tüm bölgelerde sınırlama getirildi.Ayrıca mülkiyet bakımından hazine arazileri ve orman idaresi ile ilgili alanlarda yaklaşık 60-70 bin ha fındıklık da alan bazlı ödemeler kapsamı dışına bırakıldı.

Fındık Üreticisi Açlık ve Yoksulluk Sınırının da Altında

Fındık üreticisi yıllardır ciddi gelir kayıplarına uğramakta ve daha da yoksullaşmaktadır. Ürünün bol olduğu yıllarda fındık para etmemekte yok yıllarında da artan fiyatlar üreticinin cebine girmemektedir .Geçen yıl 3 ton üretim yapıp TMO fiyatlarından ortalama 13500,00TL kazanan bir üretici bu yıl 1 ton üretim yaparak 4500,00 TL zor alabilmektedir.Bu paranın büyük bir kısmı da üretim masraflarına gideceğine göre kaybeden yine üretici olacaktır. 2010 yılının ilk aylarında ödenmesi planlanan alan bazlı sadakayı dört gözle bekleyecektir.

Fındık üreticisi AKP hükümetleri dönemlerinde satın alma gücünü daha da kaybetmiştir.AKP hükümetleri tarafından seçimlerden önce verilen vaatler ve destekler seçimlerden sonra kösteğe dönüşmüştür.Pek çok fındık üreticisi 2009 yılı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırı olarak dört kişilik bir ailenin aylık 777,90 TL harcamasını bile 2009 yılın- da pek çok üretici kazanamayacaktır.


Ürünler Miktar fiyat (TL-2002) Miktar (KG) fiyat(TL-2009)


Tüp gaz 12 kg 14,95 12 kg 56,00

Tarım ilacı 0,8 kg 10,00 0,8 kg 40,00

Mazot 1 lt 1,098 1 lt 2,92

Toz Şeker 1 kg 0,675 1 kg 2,30

Ekmek 500 gr 0,300 380 gr 1,00

AKP Hükümetinin Yeni Stratejisi Sadaka Kültürü

AKP hükümeti fındık üreticisinin 2004 yılından alacaklı olduğu don afeti parası 292,00 Trilyona karşılık 87,00 Trilyon bir ödemeyi iki dilim halinde bayram önceleri sadaka verir gibi dağıtmıştı.En son 20,00 küsur trilyonu da 2008"in son günü yıl başı armağanı olarak dağıtmıştı.Oysa fındık üreticileri alacaklarını tam ve gecikme faizleri ile birlikte almak istemektedirler.2008 yılı ürün paraların bir kısmını bayram öncesi dağıtan ve sadaka dağıtmayı politika haline getiren AKP hükümeti şimdi de alan bazlı ödemelerle sadaka ödemelerine devam ederken fındık fiyatlarında kısa,orta ve uzun vadede üretici lehine hiçbir iyileştirici çalışma yapmıyor.

Kamu Fındıktan Çekiliyor

AKP hükümeti fındık ve fındık üreticilerini altın bir tepside çok uluslu yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerine “Tarımda Devrim” naraları ile terk ediyor.Bu terk işlemini de bir proje çerçevesinde yapıyor. Özü itibarı ile fındık üreticilerini kendi topraklarında çok uluslu bu şirketlere göbekten bağlayarak yeni köle düzenine geçişin en kolay yolu da kamunun fındıktan çekilmesi ile sağlanacaktır.Bu marabalaştırma projesine karşı duruş kooperatiflerimize sahip çıkmakla başlar.

Çözüm;ÜRETİCİLERİN YÖNETTİĞİ BİR FİSKOBİRLİK

AKP yanlısı tutumları ile eleştiri alan Bayraktar yönetimi döneminde fındığın ve kooperatifin geleceği konusunda hiçbir somut adım atılmadı.Geç de olsa 2008 yılında fındık alımlarına başlayan kooperatif geçmiş dönemlerden üreticilere olan borçlarını ödeyememişken yeni alımlar için kaynak konusunda fındık kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapmadı.Son genel kurulda tekrar güven tazeleyip Soya Yağ Sanayi gibi önemli bir iştirakinin satış kararını çıkartan yönetim Fiskobirlik "in tasfiyesi anlamında önemli bir eşiği geçmiş oldu.Satış da sıranın depolara ve diğer önemli bir iştirak olan Entegre Tesislerine gelmesi artık an meselesidir.Fındık üreticileri AKP güdümlü Bayraktar yönetiminin kooperatifi tamamen yok etmeden duruma müdahil olmalıdırlar.

Bu gün Fındık-SEN" in önündeki en önemli görev fındık üreticilerinin gerçek anlamda temsil edilecekleri bir kooperatif anlayışını örgütlemek olmalıdır. Böyle bir çalışmayı yaşama geçirmeden başka bir Fiskobirlik mümkün olmayacaktır.

Umudumuzu Büyütelim! Mücadeleyi Büyütelim!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.