81 ilin de telefon kodu değişiyor

81 ilin de telefon kodu değişiyor

Sabit telefonda şehirlerarası aramalardan önce kullanılan alan kodları değişecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu mevcut kodlara her ilin koduna +1 rakamı ekleyerek 82 yeni kod oluşturdu.

Sabit telefonda şehirlerarası aramalardan önce kullanılan alan kodları değişecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu mevcut kodlara her ilin koduna +1 rakamı ekleyerek 82 yeni kod oluşturdu.

Şehir içinde numara taşıma uygulamasını başlatacak olan yönetmeliklerin yayınlanmasının ardından numaralandırma işlemleri için de gerekli düzenlemeler yapıldı. Buna göre yeni abone kaydı yapacak olan, Türk Telekom (TT) dışındaki alternatif işletmeciler, abonelerine o ilin alan kodunun +1 fazlası olan alan kodu ile üretilmiş numara blokları verecek. Yani Ankara'da TT dışında bir operatörden hizmet almak isteyen abonenin numarası 312 ile değil 313 ile başlayacak.

Düzenlemeyi BTK yaptı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) söz konusu uygulama ile ilgili gerekli düzenlemeleri yaptı. Buna göre pazara girecek olan alternatif şirketlerin de kendilerine ait numara bloklarının yanı sıra, onların aboneleri için de yeni alan kodları olacak. Gerekli durumlarda Türk Telekom'un bir ildeki numara bloğu tükenirse, TT de bu numara bloklarından yararlanabilecek.

10XY'lere gerek kalmayacak Alternatif operatörler tarafından sağlanan ve daha önce şehirlerarası aramalarda kullanılan 10XY numaraları ile yapılan aramalara da gerek kalmadı. Söz konusu düzenlemeye göre aboneler, artık bu numaraları çevirmek zorunda kalmadan alan kodu ile normal arama yapacak. İşletmeciler abonelerinden farklı işletmenin abonelerine yapılan aramaları, GSM'de olduğu gibi direk sağlamakla yükümlü olacak.

ŞEHiR İÇİ UCUZLAYACAK


GSM"de Kasım 2008"de başlayan numara taşıma uygulaması sabit telefonlarda da önümüzdeki günlerde fiili olarak başlayacak. Uygulama kapsamında ulusal numaralandırma planında yer alan coğrafi numaralar, coğrafi olmayan numaralar ile mobil numaralar, numara taşınabilirliği kapsamında olacak. Sabit telefonlarda numara taşıma uygulaması rekabeti ve beraberinde görüşme ücretlerinde ucuzluğu getirecek.

İSTANBUL'DA NUMARALAR TÜKENİYOR

Söz konusu uygulama numara taşınabilirliği uygulaması için getirildi. Ancak 12.6 milyon nüfusa sahip İstanbul için numaraların tükenmesi sorunu da ortaya çıktı. BTK Başkanı Tayfun Acarer Türk Telekom yetkilileri ile yaptıkları bir görüşmede İstanbul'da 212 ve 216 alan kodları ile üretilen numara bloklarının tükenmeye yaklaştığının gündeme geldiğini söyledi.

Acarer "Türk Telekom yetkilileri şifaen bize bu durumdan söz ettiler. Ancak resmi bir başvuru olmadı. Numaraları tükenirse 213 ve 217 bloklarından onlara da sağlanacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.