OrduKent'in Madaraları

OrduKent'in Madaraları

Şahin, "Golf oynarken kendimi köyümde gibi hissediyorum. Kendimi ormanların, yeşilliğin içinde, bir rüya aleminde görüyorum’’ (Vatan 07.12.2010) Aah ah! Biz de köy çocuğuyuz. Ne kadar isterdik golf oynayıp kendimizi hep hasretini çektiğimiz köyümüzde his


Aah ah! Biz de köy çocuğuyuz. Ne kadar isterdik golf oynayıp kendimizi hep hasretini çektiğimiz köyümüzde hissetmeyi. Lakin maaşımız golf sopası bile almaya yetmiyor. Genel Müdürün bu duygularını anlıyoruz. Ve acizane bir tavsiyede bulunmak istiyoruz. Eğer golf sahasının bazı yerlerine tezek de yığılırsa tam köy ortamı olur. Bizden söylemesi….
OrduKent' in Madaraları

Aşık Veysel’den

Geçen hafta hem iktidar hem de ana muhalefet, büyük Ozan Veysel’in dizelerine sığınıp söylediler sözlerini. Önce iktidar Sivas meydanında aldı alkıştan sazını eline ve Veysel’in şu dizeleriyle seslendi ana muhalefete;

Aldanma cahilin kuru lafına

Kültürsüz insanın külü yalandır

Hükmetse dünyanın her tarafına

Arzusu hedefi yolu yalandır.

Sonra grup toplantısında ana muhalefet seslendi iktidara yine Veysel’in dizeleriyle;

Birinin aklı yok deli divane

Bir kısmı muhtaçtır acı  soğana

Bir kısmını zengin etmiş yan yana

Şimdi kendi saklanıyor sır gibi.

Bizde modaya uyalım ve Veysel Baba’ya sığınalım. Ve hem iktidara hem ana muhalefete Onun ‘‘Küçük Dünyam’’ adlı şiiriyle seslenelim. Böylece atışmanın millet ayağı eksik kalmasın.

Küçük Dünyam

Bir küçük dünyam var içimde benim

Mihnetim ziynetim bana kafidir

Görenler dar görür geniştir bana

Sohbetim ülfetim bana kafidir

İstemem dünyanın saltanatını

Süslü  giyimini Arap atını

Bilirsem Türklüğüm var kıymetini

Vatanım milletim bana kafidir

İsterdim hayatta düşmanla savaş

Milletime kurban olaydı bu baş

Nasip değil imiş şehitlik gardaş

İmanım niyetim bana kafidir.

Dünya geniş olsun ister dar olsun

Yeter ki kalbimde iman olsun

Her zaman milletim bahtiyar olsun

Rütbemle mesnedim bana kafidir

İçimde beslerim büyük bir ordu

Çiğnesin düşmanı yükseltsin yurdu

Azmi zihniyeti Veysel’in derdi

İşte bu niyetim bana kafidir.

Golf oynayın, kendinizi köyünüzde hissedin!

Yine geçen hafta gazetelerde şöyle bir haber vardı.

‘‘Bir süre önce Golf Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, spora olan tutkusunu anlattı. 
Şahin, "Golf oynarken kendimi köyümde gibi hissediyorum. Kendimi ormanların, yeşilliğin içinde, bir rüya aleminde görüyorum’’ (Vatan
 07.12.2010)

Aah ah! Biz de köy çocuğuyuz. Ne kadar isterdik golf oynayıp kendimizi hep hasretini çektiğimiz köyümüzde hissetmeyi. Lakin maaşımız golf sopası bile almaya yetmiyor. Genel Müdürün bu duygularını anlıyoruz. Ve acizane bir tavsiyede bulunmak istiyoruz. Eğer golf sahasının bazı yerlerine tezek de yığılırsa tam köy ortamı olur. Bizden söylemesi….

 

İrlanda’nın Ay Yıldızı

18341


İrlanda’nın Drogheda kentinin, İrlanda Premier liginde oynayan ve ambleminde Ay Yıldız bulunan bir takımı var.

Drogheda, 1919 yılında kurulmuş bir takım ve o tarihten bugüne kadar da amblemi ay yıldızlı.

Nedeni ise vefa…

Yaklaşık bir buçuk asır önce Avrupa’da ortaya çıkan kıtlık Britanya’yı  da etkisi altına almıştı. Dönemin en çok tüketilen besini olan patates tarlalarının mantar virüsü kapmaları bu sefaletin yaşanmasındaki en büyük etkendi. Beş yıldan fazla bu kıtlık döneminde yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmiş 500 binden fazla insan ise adayı terk etmek zorunda kalmıştı.

İşte bu zor günlerde Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit İrlanda halkına 10.000 sterlin yardımda bulunmak istemişti. Ancak kendi toprakları olan bu bölgeye sadece 2.000 sterlin vermeyi kararlaştırmış olan İngiltere Kraliçesi Victoria, Padişahın teklifine karşı çıkmıştı. Bunun üzerine ilk etapta İrlanda’ya 1000 sterlin yardım yapılabilmişti.

Ancak Abdülmecit bununla yetinmemiş ayrıca tahıl yüklü beş gemiyi İrlanda’ya doğru yola çıkarmıştı. İngilizler ise yardım gemilerini bu defa Dublin Limanına sıkmamışlardı. Osmanlı gemileri ise getirdikleri yardım malzemelerini bırakmak için dönemin en işlek limanlarından olan ‘‘Drogheda Limanına’’ yönelmişler ve sonuçta İrlandalılara yardım ulaştırabilmişlerdi.

İrlandalılar bu yardımlarından dolayı Padişaha bir teşekkür mektubu göndermişler ve o günden bugüne kadar da kendilerine yapılanı unutmamışlardır.

İşte Drogheda takımının amblemi bu yüzden ay yıldızlıdır. Bunlardan başka İrlanda’da değişik yerlerde Türklere ait motifler birçok yerde mevcuttur.

İşte insanın en önemli özelliklerinden olan vefanın bir örneği İrlanda’nın ay yıldızlı takımı Drogheda.

Duygulanmamak elde değil.

Osmanlının her türlü ayrıcalığı tanıdığı topluluklar tarafından parçalandığını bildiğiniz ve halen bu ülkede ay yıldızı içine sindirememişleri gördüğünüz zaman.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.