Balık Av Sezonu Töreni Yapıldı

Balık Av Sezonu Töreni Yapıldı

2012-2013 balık avı sezonu, Gülyalı Limanı’nda düzenlenen törenle açıldı. Törene, Vali Yardımcısı ve Gülyalı Kaymakamı Yemen BAYRAK, Gülyalı Belediye Başkanı Talip ŞEN, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet BALIK, İl Gıda, Tarım ve Hayvan

2012-2013 balık avı sezonu, Gülyalı Limanı’nda düzenlenen törenle açıldı. Törene, Vali Yardımcısı ve Gülyalı Kaymakamı Yemen BAYRAK, Gülyalı Belediye Başkanı Talip ŞEN, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet BALIK, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Gülyalı İlçe Emniyet Amiri Köksal CİHAN, İl Genel Meclis Üyesi Coşkun BÜLBÜL, Gülyalı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İnan SAĞLAM ve balıkçılar katıldı.


Balık Av Sezonu Töreni Yapıldı

 

Vali Yardımcısı ve Gülyalı Kaymakamı Yemen BAYRAK, ”Balıkçılığın ne kadar zor bir iş olduğunu burada gördüm” diyerek başladığı konuşmasında, zorlu mesleklerden birisinin de balıkçılık olduğunu söyleyerek yeni balık avı sezonunun hayırlı olması dileğinde bulundu.

Gülyalı Balıkçı Barınağında 100 balıkçı bulunduğunu, balıkçılardan 45 tanesinin Su Ürünleri Kooperatifine üye olduğunu kaydeden Yemen BAYRAK, balıkçı barınağı ile ilgili sorunların da giderildiğini belirtti. Balık şoklama ve paketleme ünitesi ile ilgili Ankara’dan onay geldiği müjdesini balıkçılarla paylaşan BAYRAK, “Balıkçılarımız şoklama ve paketleme ünitesi ile birlikte daha rahat pazarlama imkanına sahip olacak. Bizler de daha kaliteli balık yeme imkanına ulaşmış olacağız” dedi.

 

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet BALIK ise törende yaptığı konuşmada, “Ülkemiz yaklaşık 25 milyon hektar su ürünleri üretim sahasına sahiptir ve bu rakam toplam tarım alanımıza eşittir. Bu kaynaklardan toplam avcılık yoluyla 514.000 ton (477.000 ton’u deniz, 37.000 ton’u iç su), kültür balıkçılığı yoluyla da 190.000 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerinin mezun vermeye başladığı 1980’li yılların sonlarına kadar sadece birkaç bin ton olan ülkemizin kültür balıkçılığı üretimi kurulan yaklaşık 2000 tesis sayesinde 2011 yılı itibariyle 190.000 tona ulaşmıştır. Hala değerlendirilmeyen önemli üretim kaynaklarımız mevcuttur. Zamanla bu kaynakların da değerlendirilmeye başlanmasıyla kültür balığı üretimimiz en az birkaç kat daha artış gösterecektir.” diye konuştu. 
 

Dekan BALIK, konuşmasının son bölümünde Avrupa ülkelerinde kişi başına 25 kg, Türkiye’de ise kişi başına 7 kg balık tüketimi olduğuna dikkat çekti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM da törende yaptığı konuşmada, ”Ülkemizde 500 bin tonu avcılık yoluyla, 200 bini ise kültür balıkçılığı olmak üzere toplam 700 bin ton üretim yapılmaktadır” diyerek, Ordu’da balıkçılığın ekonomiye ciddi katkı sağladığını ifade etti.

 

Musa SAĞLAM, ”Ordu’nun 100 km.lik bir sahil şeridi vardır. İlimizde 1.000’den fazla ruhsatlı balıkçı teknesi, 9 balıkçı barınağı, 11 adet su ürünleri kooperatifi, 1’i AB’ye ihracat yapan 3 tane işleme tesisi bulunmaktadır. Ordu ili sınırları içerisinde geçen yıl 43 bin tonluk su mahsulü üretilmiştir. Bizler günü kurtarmak için değil sürdürülebilir bir balıkçılık sektörü için uğraşmaktayız” şeklinde konuştu.

Yeni balık avı sezonunun başlaması nedeniyle düzenlenen törende söz alan Gülyalı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İnan SAĞLAM da, “Barınağımızın içi kullanılmayacak durumda iken, barınakta ki sorunları gidermeye başladık. Mendireğimizin de betonlama ihalesi yapıldı ve kısa zamanda yapılmasına başlanacak” dedi.

 

20 kişiye iş imkanının sağlanacağı 400 ton kapasiteli balık şoklama ve depolama projesinin de hayata geçirileceğini anlatan Kooperatif Başkanı İnan SAĞLAM, kooperatife üye olan 45 balıkçının bu projeden yararlanacağını belirterek, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese tüm balıkçılar adına teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından, balıkçılar yeni balık avı sezonunun başlamasıyla “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.