Rusumat'ı  Ziya Hurşit korumuş

Rusumat'ı Ziya Hurşit korumuş

Rusumat olayının yaşandığı 1921 yılında Ordu Mutasarrıfı (Valisi), Ziya Hurşit’in ağabeyi Ahmet Faik (Günday) Bey’dir. Yunan gemilerinden kaçan cephane yüklü Rusumat Ordu sahilinde kuma oturtulduğunda Ahmet Faik Bey, Yunanlılardan gelecek bir müdahaleye k

 

RUSUMAT’I ZİYA HURŞİT KORUMUŞ
 
adnanyildiz.jpg
Adnan YILDIZ
 
1921 yılında Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batırılan ve tekrar yüzdürülen, Rusumat No 4 gemisiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor.
 
Rusumat’ı, Atatürk’e suikast davasından 1926 yılında idam edilen Ziya Hurşit korumuş.
 
1890 yılında Çamlıhemşin’de doğan ve TBMM Birinci Dönem milletvekili, Yozgat İstiklal Mahkemesi üyeliği de yapmış olan Ziya Hurşit’in; Rusumat’ı koruma olayı ise şöyle gerçekleşmiştir.
 
Rusumat olayının yaşandığı 1921 yılında Ordu Mutasarrıfı (Valisi), Ziya Hurşit’in ağabeyi Ahmet Faik (Günday) Bey’dir. Yunan gemilerinden kaçan cephane yüklü Rusumat Ordu sahilinde kuma oturtulduğunda Ahmet Faik Bey, Yunanlılardan gelecek bir müdahaleye karşı koymak amacıyla, kıyıda 2124715-20 kişilik bir silahlı ekip hazırlamıştı. Ekibin başında ise milletvekili olan kardeşi Ziya Hurşit bulunmaktaydı. Yunan gemileri Rusumat’ı battı zannederek uzaklaşınca herhangi bir çatışma çıkmamıştı. Sadece gittiklerini bildiren top mermisi atmışlar ve Ahmet Faik Bey’in deyimiyle “Giresun istikametinde defolup gitmişlerdir.”
 
Ahmet Faik Bey’in bu bilgileri verdiği hatıraları İki Devir Bir İnsan”, 2011 yılında Prof. Süleyman Beyoğlu tarafından” yayınlanmıştır.
 
Gazetemiz yazarı Adnan Yıldız’a göre, Rusumat’la ilgili bu bilgilerden asıl önemlisi, bugüne kadar tartışmalı olan Rusumat’ın Ordu’ya geliş tarihinin de tespit edilebileceğidir. Şöyle ki Rusumat’ın Ordu’da batırıldığı tarih, bazı kaynaklarda 19 Temmuz bazılarında da 17 Ağustos olarak verilmektedir. Ama Ahmet Faik Bey’in Ordu mutasarrıflılığı görevi 5 Ağustos 1337 (1921) tarihinde sona ermişti. Bu duruma göre Rusumat olayı Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmiş olmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.