1-7 Mart Muhasebe Haftası Kutlanıyor

1-7 Mart Muhasebe Haftası Kutlanıyor

Yüksel”TÜRMOB çatısı adı altında örgütlenen, ülke genelinde 76 serbest muhasebeci malimüşavir odası ile 8 yeminli malimüşavir odasına kayıtlı 90 bin meslek mensubu 17 bin stajer ve büro çalışanları ile 500 bini geçen muhasebe camiasıyız. Bugün 2013/ocak

Ordu Mali Müşavirler Odası 1-7 Mart Muhasebe Haftasını çeşitli etkinlikler ile kutlayarak haftaya başladı.

1-7 Mart Muhasebe Haftası Kutlanıyor

Saat 09:00 da Ordu Anadolu Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri oda binasında kabul edildi.

21257

Saat 11:00 da Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ziyaret edildi.

Saat 11:30 da Ordu Ticaret Odası ziyaret edildi.

Saat 14:00 da Oda Hizmet Binasında basın açıklaması yapıldı.

Saat 15:00 da TESK Ziyaret Edildi.

Saat 16:00 da Ordu Defterdarı Erol Pişkin ziyaret edildi.

Saat 16:30 da Ordu SGK İl Müdürü ziyaret edildi.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Muhasebe Haftası"nın 23’üncüsünü gerçekleştirilmektedir.

21258

Oda Hizmet Binasında Meslek Mensuplarının Katılımı ile gerçekleştirilen Basın Açıklaması, saygı  duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Açılış Konuşmasında Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel”TÜRMOB çatısı adı altında örgütlenen, ülke genelinde 76 serbest muhasebeci malimüşavir  odası ile 8 yeminli malimüşavir odasına kayıtlı 90 bin meslek mensubu 17 bin stajer ve büro çalışanları ile 500 bini geçen muhasebe camiasıyız. Bugün 2013/ocak ayı itibarı ile 1 milyon 750 bin gelir vergisi, 661 bin kurumlar vergisi beyannamelerini düzenleyen  ayrıca 2 milyon 340 bin civarı KDV. Vergisi, 2milyon 350 bine yakın muhtasar vergisi, ve 2 milyon 750 bine yakın (basit usul dahil) gelir vergisi beyannamelerini düzenleyen ve aylık olarak bu beyannameleri maliye bakanlığına gönderen ayrıca SGBakanlığına ve Tic. Ve Gümrük bakanlığına hizmet götüren bir meslek örgütüyüz.  .

Meslek mensupları olarak, vergisel ve sosyal güvenlik ödevlerinin yerine getirilmesinde başrolü oynamaktayız. Küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerden, büyük holdinglere kadar tüm ekonominin kalbini elimizde tutmaktayız. İdarenin bir anlamda görünmez eliyiz. Ancak üzülerek görüyoruz ki bu görünmez ele görünmez adam muamelesi yapılıyor. Bu ise camiayı üzmektedir. Meslek mensuplarının şevkini kırmaktadır.” Dedi.

21259

Basın Bildirisini Oda Sekreteri Bahadır Baş Okudu.

Baş” Ülkemizin ticari yaşamını ve sayıları yarım milyonu aşan işletmeyi, “rekabet, şeffaflık ve denetlenebilirlik” anlamında doğrudan ilgilendiren, şirketlerde “demokrasi, ve uluslararası ticari hayatın parçası olma” ideallerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak olan “bağımsız denetim”de gelinen aşama “çok dramatiktir”.

21260

Ayrıca, meslektaşlarımızın gelecek ve ekmek kavgasını doğrudan ilgilendiren ve artık “emek hırsızlığı seviyesine” ulaşan  “bağımsız denetim” konusunda yapılan son dakika düzenlemeleri nedeniyle de meslektaşlarımız hem “hayal kırıklığı” hem de büyük “tepki” içindedir.

Kamu Gözetim Kurumu (KGK) nezdinde yaptığımız pek çok girişimimizin ve 13 Haziran 2012’de basın ve kamuoyuna açıklanan mesleki taleplerimizin hiçbir şekilde dikkate alınmaması bizleri son derece üzmüştür.

21261

Mesleki örgütlerimizin “pasifize” edilmesi, adeta “yok edilmesi” anlamına gelebilecek girişimler, KGK’nın yayınladığı onlarca sayfa ve 51 maddeden oluşan Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nde bir kez dahi TÜRMOB adının geçmemesinden de açıkça görülmektedir.

Bu anlamda tepkimiz, konusunda uzman akademisyenlerce hazırlanan program dahilinde TÜRMOB’un yürüttüğü ve Türkiye genelinde 45 bin meslektaşımızın, yüzlerce saati aşarak, gece gündüz, kar-kış, hafta sonu demeden katılarak ve akıllı dijital eğitim kartı takip sistemiyle başarılı bir şekilde gerçekleştirilen“Bağımsız Denetim Eğitimleri”nin göz ardı edilmesine de yöneliktir.

Oysa bugün meslektaşlarımıza, denetçi olabilmeleri için maliyeti milyonlarla ifade edilebilecek ikinci bir eğitim dayatılmaktadır.

Meslektaşlarımızın ve esasen ülkemizin kaynakları bu kadar kolay heba edilmemelidir. Meslek mensuplarımız zaten sahip oldukları ve eğitimini aldıkları konular için ayrıca bir maliyete katlanmamalı, bu kaynaklar kurumsallaşma yolundaki altyapılar için kullanılmalıdır. 

KGK’nın tüm bu gerçeklerden uzak, “sebep sonuç ilişkileri üzerine etkin bir biçimde oturtulmayan Bağımsız Denetim Yönetmeliği” ile ülkemiz arzuladığı hedeflere ulaşmakta zorlanacaktır.

Meslektaşlarımızla işbirliği sağlamayacak bir yaklaşım, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan beklenen hedeflerden de sapma yaratırken, yıllarını bu mesleğe adamış, yetkin, fedakâr meslektaşlarımız ile bu mesleği yapacak binlerce genç meslektaşın güvenini zedelemek ve küstürmekten başka bir sonuç da yaratmayacaktır.

Özetle; geçmişte mali idarenin, vergi afları sonrası seferberliğine işgücü olarak en büyük desteği veren meslek camiamızın özverili büyük gücüne, bugün de kayıt dışılığın önlenmesi noktasında Türkiye ekonomisinin zorunlu ihtiyacı vardır.

21262

Muhasebe meslek camiasının çözüm beklediği sorunlar ve taleplerimizi bir kez daha belirtmek isteriz.

  • Gereksiz iş yükü hafifletilmelidir
  • Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezalarına son verilmelidir.
  • Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalıdır.
  • Denetim sürecinde; yetki belgeleri ve ruhsat harç bedelleri kaldırılmalıdır.
  • E-beyanname şifresi mükellefe değil, meslek mensuplarına verilmelidir.
  • Vergi Usul Kanunu Mükerrer 227’inci maddesindeki beyanname imza yetkisi eksiksiz uygulanmalıdır.
  • Son dönem geçici vergi beyanları, Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile birleştirilerek kaldırılmalıdır.
  • Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır.
  • Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilmelidir.
  • Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütüne bırakılmalıdır.
  • Tasdik ve iade işlemlerinden doğan sorumluluklar düzeltilmelidir.
  • Ülkemizde, eğitim ve diğer konularda gerçekleştirilen aflar gibi sınav mağdurlarına ek sınav hakkı verilmelidir.
  • Seçme ve seçilmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  • KDVnin verilmesini son günü ayın 29’una çekilmelidir.
  • Ticari yaşamdaki senetlerden kaldırılan, kapıcılardan kaldırılan damga vergisi meslek mensubu sözleşmelerinden de kaldırılmalıdır.

Bu çağrımıza duyarsız kalınmamasını  talep ediyoruz. Sorunların üstesinden gelebilmek için dün olduğu gibi Muhasebe Haftası ve sonrasında da dayanışmamızı, birlikteliğimizi artırarak devam ettireceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.