Ünye Süleyman Paşa Sarayı

Ünye Süleyman Paşa Sarayı

Zamanın en iyi mimar ve ustalarının kullanılarak inşa edilen saray o yıllarda sadece Karadeniz Bölgesi'nde değil Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde bulunan taşra saraylarının en büyüğü ve en ihtişamlısı idi. Ünye Süleyman Paşa Sarayı

Ünye Süleyman Paşa Sarayı

Sayın Ressam/ Öğretmen , Orhan ZAFER'den alıntıdır...


Zamanın en iyi mimar ve ustalarının kullanılarak inşa edilen saray o yıllarda sadece Karadeniz Bölgesi'nde değil Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde bulunan taşra saraylarının en büyüğü ve en ihtişamlısı idi.

21290

1847 yılının 20 Haziran - 24 Ağustos tarihleri arasında ikinci defa Karadeniz kıyılarını gezen Fransız seyyah Xavier Hommaire de Hell ve beraberinde ressam Jules Laurens olduğu halde Ünye'ye de uğrarlar. Hommaire, Ünye'ye geldiğinde Süleyman Paşa'nın meşhur sarayında misafir edilir ve kendi ifadesi ile saraya hayran kalır.

Seyyah arkadaşı 21 yaşındaki ressam Jules Laurens ise sarayın iki farklı açıdan resimlerini çizdiği gibi iç ayrıntılarından da resimler çizmeyi ihmal etmez.

Ünye Kalesi'ni ve Haznedaroğlu Sarayı'nı muhtelif açılardan çizen ünlü ressam Jules Laurens'in bu yapıtları bugün Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nin duvarlarını süslemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.