Yaşar: Fındık 7 lira olacak

Yaşar: Fındık 7 lira olacak

Fındık-SEN olarak fındık çiftçilerinin lehine bir depoculuk sistemine geçmenin elzem olduğunu bunun da fındık çiftçisinin söz sahibi olacağı bir Fiskobirlik’le mümkün olacağı gerçeği ile fındık çiftçilerini umudu ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" ded

 Yaşar: Fındık 7 lira olacak

Fındık-SEN Başkanı Kutsi YAŞAR yaptığı açıklamada : Eylül ayı  gerek eğitim-öğretim yılının başlaması,gerekse de yurt içi ve yurt dışı gurbetçilerin dönüş ayı  olduğu için küçük ve orta ölçekli çiftçilerin fındığını  pazara indirdiği ve emanete fındık vermelerin daha çok olduğu  bu sebeplerle de fındık fiyatlarının baskılandığı bir dönemdir. 

Bu Eylül ayı da tüm uyarılarımıza rağmen benzer süreçler yaşanmış,fındık fiyatları levant kalite fındıkta 5,50-6,20 TL aralığında,Giresun Tombul Kalite fındıkta 5,80-6,70 TL aralığında işlem görmüştür.Şuanda Giresun Tombul Fındık 6,50 TL civarında,Levant kalite fındıkta 6,20 TL civarında işlem görmektedir.

İhracatçıların tüm baskılarına ve fındık çiftçisinin iyi organize olmamasına rağmen fındık fiyatları rekolte azlığına ve stok fındık olmamasına bağlı olarak bu rakamlarda tutunabilmişlerdir.

Bu durum rekolte tartışmalarında ihracatçıların ne kadar yanlı bir tutum içinde olduklarını bize göstermektedir.Şüphesiz ki fındık fiyatları bu rakamlarda da kalmayıp yakın gelecekte daha yüksek seviyelere çıkıp 7,00 TL üzerinde seyredecektir. Ne yazık ki bu artışlardan fındık çiftçisinin büyük bir kısmı yararlanamayacaktır.

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken fındık alımlarında devre dışı bıraktırılan Fiskobirlik ise fındık çiftçilerine emanet fındık vermesi için çağrı yapmaktadır. Oysa Fiskobirlik’in  2006 yılından fındık çiftçisine borcu vardır.

Küçük ve orta ölçekli fındık çiftçilerinin değil de büyük çiftçilerin yönetimine  terk edilmiştir.  

4572 sayılı yasa ile kolu kanadı kırılan Fiskobirlik fındık çiftçisi ile güven sorunu yaşamaktadır.Tüm bu olumsuz gelişmeler düzeltilmeden Fiskobirlik’in bu çağrısı karşılık bulmayacaktır.

  Fındık-SEN olarak fındık çiftçilerinin lehine bir depoculuk sistemine geçmenin elzem olduğunu bunun da fındık çiftçisinin söz sahibi olacağı bir Fiskobirlik’le mümkün olacağı gerçeği ile fındık çiftçilerini umudu ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum