7.Kivi Şenliği Yapıldı

7.Kivi Şenliği Yapıldı

UZUNLAR ; Valilik, Özel İdare ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkıları ile bu duruma geldiğini ifade etti. Bu sene birlik olarak 500 ton kivi alma düşüncesinde olduklarını belirten Yusuf UZUNLAR, kivi fiyatları ile ilgili de bilgi verdi ve kivi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, kivi üreticilerini teşvik etmek, kivi üretimini artırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Kivi Hasat Şenliği”nin bu yıl 7’incisi yapıldı.

 

7.Kivi Şenliği Yapıldı 

 

İçişleri Eski Bakanı İdris Naim ŞAHİN, burada yaptığı konuşmada, ”Ordu ilimizde üretimde bir alternatif çaba olarak, bir alternatif gelişme olarak 20 yıldır yürütülen çalışmanın sonucunda geldiğimiz durumu değerlendirmek ve bunu bir şenlik havasında yaşamak üzere bir aradayız. Kivi ilimizde, Yalova’dan sonra üretimi yapılan, tüketimi ve pazar payı yükselen bir alternatif üründür. İlimiz ekonomisinde bir değerdir. Gelir kaynağı oluşturan önemli bir çaba ve gayrettir. Bu ilin güzelliğini, nimetlerini, imkanlarını en iyi şekilde değerlendirerek hayatımızı daha konforlu hale getirmek, gelirimizi daha çok artırmak ve hem kendi mutluluğumuzu zenginleştirmek, hem de çevremize mutluluk, huzur veren insanlar olmak gibi hayatı ve yolculuğu devam ettirmek durumundayız. Ziraat hayatında, ekonominin de temelidir. Bu temelde emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“7. Kivi Hasat Şenliği” töreninde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Ben de çiftçiyim, üretim yapıyorum. Biraz fındığım, armut bahçem, muşmula, elma ve erik ağaçlarım var. Her gittiğimde onların arasında olmak, o fındık bahçesinin altında oturup çay içmek, o fındık bahçesinde oturup dalını seyretmek, o meyveleri seyretmek benim için ayrı bir zevk” dedi.

Vali ÇİFTÇİ, ”Cumhuriyetimizin 90. yıldönümünü kutladık. Bunu bize bahşeden, ilan eden Atatürk, ‘Köylü Milletin Efendisidir’ diyor. Hakikaten de öyle. Sizin ürettiğiniz, sizin yetiştirdiğiniz ürünler olmazsa biz ne yiyeceğiz, içeceğiz. Şehirdeki kardeşlerimiz, dünyanın toplu yaşam alanlarındaki insanlar ne yiyip içeceklerdi. İşte sizin ürettikleriniz bu kadar kıymetli” diye konuştu.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, “Fındığın yanında ürün çeşitliliğini artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan biriside kivi yetiştiriciliğidir. 1993 yılında başladığımız kivi çalışmaları bugün 3 bin dekarda, 2 bin 100 üreticiye ulaştı ve kivi üretim alanlarını artırıp, genişletmeye çalışıyoruz. İl Özel İdaresi ve Bakanlığımızın desteklerinden kivi yetiştiricilerimize toplam 562 bin TL destek sağlandı. Kivi üretimi geçen yıla göre yüzde 11.4 oranında artmış durumda. Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme kapsamında ilimizde 1200 ton kiviyi depolayacak tesisi Bakanlığımızın yüzde 50 desteklerinden sağladık” dedi.

Ordu kivisi ile ilgili fizibilite çalışmalarının da yürütüldüğünü söyleyen Musa SAĞLAM, “Ordu Kivisinin marka tescili ile ilgilide Türk Patent Enstitüsüne bir başvuru yaptık ve takip ediyoruz” diye konuştu.

Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf UZUNLAR da yaptığı konuşmada, kivinin özellikle aroması bakımından ilk sıralarda yer aldığını Valilik, Özel İdare ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkıları ile bu duruma geldiğini ifade etti. Bu sene birlik olarak 500 ton kivi alma düşüncesinde olduklarını belirten Yusuf UZUNLAR, kivi fiyatları ile ilgili de bilgi verdi ve kivi üreticilerinin birliğe sahip çıkmalarını istedi.

 

Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf UZUNLAR, kivi üreticilerinin de arı ve su ürünleri üreticileri Birliğinde olduğu gibi desteklenmesi talebinde bulundu.

Kivi bahçesi sahibi Tuncay KÜÇÜK ise, ”5 yıl önce kivi yetiştiriciliğine başladığını ve 6-7 ton fındık veren bir bahçenin bugün 150-200 dönüm bir kivi bahçesi olarak kullandığını anlattı. Yeri ve şartları uygun olan herkes bu işle ilgilenebilir. On kat daha karlı bir durumdur” dedi.

 

Konuşmaların ardından, Fatih Lisesi Halkoyunları ekibinin gösterisi, şenliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlenirken, 164 kivi üreticisinin katıldığı "En Güzel Kivi Bahçesi" yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. “En Güzel Kivi Bahçesi” yarışmasında birinci olan Mustafa ÖZTÜRK’e ödülü İçişleri Eski Bakanı İdris Naim ŞAHİN, ikinci olan Suriye YILMAZ’ın ödülünü Vali Kenan ÇİFTÇİ, üçüncü olan Ferhat AYDIN’ın ödülü ise Garnizon Komutan Vekili Yarbay Garip GÜMÜŞ verdi.

27 hanımın katıldığı "En Güzel Kivili Pasta" yarışmasında birinci seçilen İlknur MUTLU, ikinci seçilen Ayla AKTAŞ, üçüncü seçilen Pembe ARSLAN, Cumhuriyet Başsavcısı Metin USLU, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM verdi. Yarışmalarda dereceye giren kivi üreticilerine ve hanımlara, çeyrek altın, plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

 

7. Kivi Şenliği” etkinliği, yarışmalara katılan kivili pastaların ve kivilerin yer aldığı stantların gezilmesi, İçişleri Eski Bakanı İdris Naim ŞAHİN, Vali Kenan ÇİFTÇİ ve protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.