Güvenç Abdal'dan Kürtün Semineri

Güvenç Abdal'dan Kürtün Semineri

2010 yılında başlayıp 2013 yılında tamamlanan proje bağlamında Güvenç Abdal ocaklılarının yaşadığı 15 il ve 400 civarı yerleşim biriminde alan çalışmaları yapılmış başta Osmanlı arşivi olmak üzere tüm arşiv kayıtları taranmış konu ile ilgili yazılı tüm be

GÜVENÇ ABDAL OCAĞI VE TOKAT YÖRESİNDE YERLEŞİK KÜRTÜNLÜLER22277
 
05.07.2014 cumartesi günü saat 14:00’de Niksar Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda ‘’Güvenç Abdal Ocağı ve Tokat Yöresinde Yerleşik Kürtünlüler’’ adlı bir etkinlik gerçekleştirilecektir. Tören, merkezi İstanbul’da bulunan Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği ile Niksar Hacı Bektaş Veli Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından organize edilecektir. Organizasyona başta Tokat ilinin farklı ilçelerinden yoğun bir katılım beklenirken, Ordu, Samsun, Amasya, Düzce, Sivas, Düzce, Gaziantep gibi illerden Alevi-Bektaşi toplumunun  temsilcileri de teşrif edecektir. 
 
Niksar, Almus ve Başçiftlik ilçelerinin belli köylerinde yerleşik olan ve Tokat yöresinde Kürtünlüler olarak anılan Güvenç Abdal Ocağı mensupları Tokat bölgesinde yerleşik en önemli Alevi-Bektaşi topluluklardandır. Güvenç Abdal Ocağı’nın tarihsel merkezi Gümüşhane-Kürtün bölgesi olup ocak mensupları Karadeniz bölgesinin genelinde  Kürtünlüler olarak anılmaktadır. Tarihi yurtları Gümüşhane-Kürtün bölgesi dışında Kürtünlüler Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sivas, Erzurum, Kars, Yozgat, Çorum, Zonguldak, Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Tokat illerine bağlı yüzlerce yerleşim biriminde yaşamaktadır.
 
Güvenç Abdal 13. yüzyılda yaşamış olup Hacı Bektaş Veli dervişlerindendir. Güvenç Abdal, Hacı Bektaş Veli tarafından Karadeniz bölgesine Alevi-Bektaşi inancının temsilciliğini yapmak üzere gönderilmiştir. Gümüşhane-Kürtün’e giderek bölgede yaşayan Çepni Türkmenlerine sosyal-dini önderlik yapmıştır. Kürtün’de Taşlıca köyünü kuran Güvenç Abdal aynı köyde adı ile anılan Alevi inanç-dede ocağını da inşa ederek Karadeniz bölgesinin Türkleşmesine ve İslamlaşmasına birincil derecede etkide bulunmuştur. 
Bu tarihsel gerçeklerden yola çıkarak Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği tarafından koordine edilen ve bilimsel yürütücülüğü Dr. Coşkun Kökel tarafından yapılan akademik bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Çalışmanın temelinde Dr. Coşkun Kökel’in Almanya Konstanz Üniversitesi sosyoloji bölümünde Güvenç Abdal Ocağı üzerine gerçekleştirdiği doktora tez çalışması bulunmaktadır. 2010 yılında başlayıp 2013 yılında tamamlanan proje bağlamında Güvenç Abdal ocaklılarının yaşadığı 15 il ve 400 civarı yerleşim biriminde alan çalışmaları yapılmış başta Osmanlı arşivi olmak üzere tüm arşiv kayıtları taranmış konu ile ilgili yazılı tüm belgeler çalışmaya dahil edilmiştir.
Sonuçta Dr. Coşkun Kökel tarafından kaleme alınan 9 cilt ve 8 kapakta toplanan Güvenç Abdal Ocaklıları adlı külliyat Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği tarafından neşredilmiştir. 
Niksar’da gerçekleşecek olan etkinlikte de bu çalışma üzerinden Tokat ilinde yerleşik Kürtünlülerin tarihi ve kültürel dinamikleri anlatılacak ve panele katılacak farklı üniversitelerden bilim insanları Alevi-Bektaşi inancı üzerine sunumlar gerçekleştirecektir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.