OSKİ' den Akıllara Seza Açıklama !

OSKİ' den Akıllara Seza Açıklama !

80 yıldır çözülmeyen, çare bulunamayan susuzluk problemine 4 aylık gibi kısa bir süre içinde çözüm üretilmesi mümkün değildir. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bütün bu sorunların üstesinden gelerek artık bunları konuşuyor olmayacağız

Sussan olmuyor susmasan olmaz, 
Yazsan olmuyor yazmasan olmaz !!!
 
Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi (OSKİ) Genel Müdürü Sayın  Fatih YÜRÜK açıklama yaparak 

nevzat-serüven-masada-.jpg

Müdürü olduğu kurumun son günlerde kamuoyunda tepki çeken  "anlaşılmaz ve yüksek fiyatlı" faturalarını savunarak Ordu'da yaşayanların anlamakta sıkıntı çektiği -Nede olsa Büyükşehir görmemiş (!) - biz Orduluların kavrama kabiliyetimizde eksik olduğu için ayrıntılı açıklama yaparak Abonelerini bilgilendirmiş !
 
Aşağıdaki açıklamayı, Su'cu ve Sol'cu olarak okuyunca dayanamayıp, sayın müdürü uyarmak için iki satır çiziktirdim...
 
Umarım Teknik adamlar olarak  bu kısa, özet, hatırlatma Babındaki çiziktirmeyi  -Politik arenada değerlendirme eğilimi -geliştirmezsiniz !!!
 
Nazım Ustanın bir Sözü; Kendini Kaymakam Karşındakini Köylümü sanıyorsun'a ilave olarak minik Serçe Sezenin sanırım benim gibiler için yazdığını sandığım :))) , -Az akıllı ol, her şeye limon olma- demek istediği 
 
Şikayetim var cümle ( Yalan-Yanlış) yasaktan
Dillerimi Hakim Bey bağlasan durmaz
Gelsin jandarma polis karakoldan
Fikrim firarda mahpusa sığmaz eyvah

Gün olur yerle yeksan olurum
Gün olur şahım devri devranda
Kanun üstüne kanun yapsalar
Söz uçar yazı iki cihanda eyvah

Sussan olmuyor susmasan olmaz
Dil dursa Hakim Bey tende can durmaz
Yazsan olmuyor yazmasan olmaz
Kaleme tedbir koma tek durmaz ...
 
da dediği gibi  OSKİ Müdürünün Ordudaki 215 Bin (206) bin abonenin kümelendiği 3 büyük ilçede 180 binden fazla aboneye ulaşan eski yöneticiler ve personeli de , hiç iş yapmadan - Kara balta - çalışmasından dolayı küçümser vede kaba yazım tavrını kanıksadığım için sayın müdüre, Nazım Ustanın çok sevdiğim betimlemesini aktarmak isterim, "Kendini Kaymakam Karşındakini (Orduluları) Köylümü sanıyorsun"
Ayrıca İstanbulda" Oturmuş İSKİ" nin bile halen ulaşamadığı Aboneleri olduğuda bir gerçek sanırım !!!
 
OSKİ' den Akıllara Seza Açıklama !
“SUYA  ZAM YAPILMADI,  TASARRUF DÖNEMİ BAŞLADI…!”
oski md-400.jpg
Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Fatih YÜRÜK, Son günlerde bazı basın yayın organlarında OSKİ’nin suya aşırı zam yaptığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. OSKİ Genel Müdürü Fatih YÜRÜK yaptığı açıklamada şunları söyledi :
 
“İLK DEFA GERÇEK BİR ‘SAYAÇ OKUMA’ İŞİNE BAŞLADIK”
 Son günlerde vatandaşlarımızın su faturalarının çok yüksek geldiği yönündeki şikâyetlerinin temelinde yatan ana unsurun, 30 Mart 2014 öncesi belediyeler tarafından düzenli bir şekilde su sayaçlarının okunmadığı, çoğu zaman su sayaçlarının yerine gidilmeden yazıldığı ve tahmini su tüketimleri ile faturalandırma yapıldığı, daha da kötüsü bazı belediyelerce 1996 yılında su aboneliği yapıldığı halde 18 yıldır hiç su saatinin okunmadığı gibi çok anormal durumlarla karşılaşmaktayız. Abonelerimizin birkaç aydır okunamayan sayaçlarını,  2014 Ağustos ayı itibariyle OSKİ olarak profesyonel bir ekip ile ilk defa gerçek bir sayaç okuma işine başladık. Dolayısıyla vatandaşlarımız ilk defa gerçek ve doğru faturalarla karşılaştıklarından dolayı, bu ilk faturalarında yüksek tutarlar görmektedirler. Ama ilerleyen dönemler itibariyle sayaçlar her ay düzenli olarak okunacağı ve düzenli bir faturalandırma sistemine geçileceği için, vatandaşlarımızın da suyu biraz daha tasarruflu kullanmaları durumunda,  bir daha bu kadar yükse faturalarla karşılaşmayacaklarını düşünüyorum. 
 
“MESKEN VE ŞANTİYE ABONELİĞİ AYRILDI”
Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclisince 2014 yılı su ücret tarifesi belirlenirken, 30 Mart 2014 öncesi Ordu ili ve ilçelerinde uygulanan bütün su birim fiyatları incelenmiş ve mevcut belediyelerin uyguladığı su birim fiyatlarının ortalamaları alınarak Türkiye’nin önde gelen büyükşehirleri olarak İstanbul, Ankara, Konya, İzmir, Kocaeli ve Samsun gibi Sular İdarelerinin uyguladığı su birim fiyatları ve hizmet tarifeleri de incelenerek OSKİ’nin 2014 yılı su ve abonelik ücretleri belirlenmiştir.  Ordu Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce belediyeler mesken ve şantiye aboneliklerine aynı ücret tarifesini uygulamaktaydılar. Bütün Büyükşehir Belediyelerinde olduğu gibi Ordu Büyükşehir Belediyesi de mesken ve şantiye aboneliğini ayırmış ve farklı bir ücret tarifesi uygulamasına gitmiştir. Dolayısıyla İnşaat/Şantiye aboneliği mesken aboneliğinden daha yüksek ücretli olduğu için, vatandaşlarımız da abonelik ücretinin yükseldiğini (arttığını) zannetmektedir. 
 
“TARİFELER, BİRÇOK BÜYÜKŞEHİR’DEN DAHA DÜŞÜK”22343
OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük açıklamasının devamında ise, 1 m3 konut tarifesindeki su ücretinin OSKİ ve diğer büyükşehirlerdeki örneklerini de kamuoyu ile paylaşarak,22344
 
 İSTANBUL (İSKİ) :Konut=4,34 TL
KOCAELİ (İSU)      :Konut =4,37 TL
SAMSUN (SASKİ)  :Konut=2,76 TL
TRABZON (BLD.)  :Konut=2,91 TL
ORDU (OSKİ)          :Konut =1,51TL  (2.Bölge )  
                                    :Konut=2,51TL (1.Bölge)
olduğunu ifade etti ve OSKİ Genel Müdürlüğü’nün uyguladığı su ücret tarifesinin diğer sular idarelerinin uyguladığı su ücret tarifesinden daha yüksek olmadığını vurguladı.
 
 “BİRÇOK İLÇEDE M3’ TE 54 KURUŞLUK İNDİRİM YAPILDI”
22342OSKİ Genel Müdürü Fatih YÜRÜK Ordu ilinde uygulanan su tarife ücretleri ile ilgili olarak ta yaptığı değerlendirmede, 30 Mart 2014 öncesi Ordu merkezde vatandaşlarımız 1 m3 suyu konutta: 3,05 TL, Ticari işletmelerde: 4,64 TL. İnşaat ve  Şantiyelerde: 4,64  TL.ye tüketmekte iken,  30 Mart 2014 Sonrası OSKİ fiyatlarına göre KDV dahil konut:  2,51 TL,  Ticari:  4,86  TL ,İnşaat ve Şantiye: 4,86 TL.ye tüketmektedirler. Burada açıkça görüleceği üzere OSKİ, Altınordu ve diğer sahil ilçelerde konutların tükettiği su tarifesinde eskiye oranla 54 kuruşluk bir indirim yapıldığını ifade etti.
 
Genel Müdür Fatih YÜRÜK açıklamasının son bölümünde ise şunları söyledi;

22341

 
 
“AZ SU TÜKETEN, TASARRUF YAPAN, AZ ÖDEYECEK”
OSKİ’nin su fiyatlandırmasında göze çarpan ve vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gereken en önemli husus; kademeli su ücret tarifesi uygulamasıdır. İstanbul, Ankara başta olmak üzere çoğu Büyükşehir’in kabul ettiği ve 4 kişilik bir konut için ideal sayılabilecek aylık su tüketim miktarı 10 M3 olarak tespit edilmesidir.
 Bölgemizdeki kıt su kaynaklarını da dikkate alarak vatandaşlarımızı su tasarrufuna yönlendirmek gayesiyle OSKİ 2014 Yılı su ücret tarifesinde kademeli ücret tarifesine gidilmiştir.
Su ücretlerine kademe uygulanması ile daha az su tüketen vatandaşımız suyu daha ucuz kullanacak,  çok su tüketen vatandaşımız da suyu daha pahalı ücretten kullanmak durumundadır. Bu uygulama,  dünya ortalamalarına göre su fakiri olan ülkemizdeki ve bölgemizdeki kıt su kaynaklarının en verimli ve tasarruflu biçimde kullanılmasına yönelik bir uygulamadır.
 
“SUSUZLUK PROBLEMİNİ NASIL ÇÖZERİZİN, DERDİNDEYİZ”
Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan, en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan obje sudur. Dolayısıyla ev ve işyerlerinizdeki mutfak ve lavabo musluklarının boşa akıtılmaması, bahçenizi hortum veya fıskiye yerine kova ile sulayarak su tasarrufuna yönelmeniz önem arz etmektedir.  
 
Kaldı ki Ordu ve tüm ilçeler genelinde ciddi bir susuzluk problemi olduğu aşikârdır.
Biz henüz 4 aylık bir OSKİ yönetimi olarak gece gündüz hafta sonları dâhil görevimizin başındayız ve önümüzdeki süreçte bu susuzluk problemini nasıl çözerizin derdindeyiz.
Bu doğrultuda OSKİ yönetimi olarak plan ve projelerimizi hazırlayarak yatırımlarımızı yapmaktayız.
 
Şehrin ve bölgenin su ve kanalizasyon problemlerini en asgari düzeye indirerek yaşanılır bir şehir ve bölge haline getirmek için yeni yatırımlar yapılması da kaçınılmazdır.
 
 Mevcut durumda, Ordu ve diğer ilçelerde suyun depolara ve terfi merkezlerine iletilerek vatandaşların musluklarından akıtılmasına kadar geçen sürede çok ciddi ölçüde elektrik sarfiyatı olmaktadır.
 
Bu da büyük ölçüde OSKİ’ye mali yük getirmektedir. Bir yandan bu elektrik sarfiyatını en aza indirmek ve diğer yandan da yeni yatırımlar yapmak için mali kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır.
 
 OSKİ’nin ana gelir kaynağı su satış gelirleridir. “Eğer biz mevcut halimizde kalalım birçok bölgelerdeki susuzluk problemi, su kirlilikleri ve atık su kanalizasyon problemi devam etsin, yeni yatırımlara girmeyelim” dersek, su ücretlerine hiç zam yapmayız. Ama “Bölgenin susuzluk problemi çözülsün, atıksuları bertaraf edilsin, sular arıtılarak AB Standartlarına yükseltilsin” deniliyorsa ki biz böyle düşünüyoruz ve bu anlayışla çalışıyoruz,  vatandaşlarımızın da bu duruma biraz daha anlayış,  biraz daha fedakârlık gösterip   katkıda bulunarak hep birlikte el ele vererek bu sıkıntıları ortadan kaldırmamız gerekiyor.
 
80 yıldır çözülmeyen, çare bulunamayan susuzluk problemine 4 aylık gibi kısa bir süre içinde çözüm üretilmesi mümkün değildir. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bütün bu sorunların üstesinden gelerek artık bunları konuşuyor olmayacağız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum