Çöpümüz Yakıt Oluyor

Çöpümüz Yakıt Oluyor

19 ilçedeki tüm çöpler artık enerji üretiminde kullanılmak üzere önce ayrıştırma tesisinde işlem görecek, ardından ise Ünye Çimento Tesisleri’ne gönderilerek ve burada yakıt olarak kullanılacak. Bu yöntem ile Ordu’da hiçbir çöp doğaya dökülmeyecek, geri d

Çöpümüz Yakıt Oluyor23214

KATI ATIK BERTARAFINDA TARİHİ ADIM
Katı Atık bertarafı konusunda tarihi bir adım atarak 31 yıldır Altınordu ilçesi Durugöl Mahallesi’ne çöp dökümünü sonlandıran Ordu Büyükşehir Belediyesi, çöpün yakıt olarak kullanılması ve geri dönüşümü konusunda OYAK Gurubu’na bağlı Ünye Çimento San. ve Tic. A.Ş. ile prensip anlaşmasına vardı. 
İçerisinde kalorifik değeri olan evsel atıklar, Atıklardan Türetilmiş Yakıt (ATY) haline getirilerek Ünye Çimento Tesisleri’nde yakıt olarak kullanılacak. Bu şekilde bir tarafta atıklar bertaraf edilecek diğer taraftan ise çöp sorununa çevreci bir çözüm bulunacak.
 
19 İLÇEDE ÇÖP SORUNU KALMAYACAK
2015 Mayıs ayından itibaren Durugöl Mahallesi’ndeki vahşi depolama alanını kullanıma kapatan Ordu Büyükşehir Belediyesi, evsel atıkları Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde işlemeye devam ediyor. Sürdürülen planlama doğrultusunda Altınordu, Perşembe, Gülyalı ve Ulubey ilçeleri başta olmak üzere 19 ilçedeki tüm çöpler artık enerji üretiminde kullanılmak üzere önce ayrıştırma tesisinde işlem görecek, ardından ise Ünye Çimento Tesisleri’ne gönderilerek ve burada yakıt olarak kullanılacak. Bu yöntem ile Ordu’da hiçbir çöp doğaya dökülmeyecek, geri dönüşüm sayesinde tekrar kullanılacak ya da enerjiye dönüştürülecek.
Konu ile ilgili Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’a nezaket ziyaretinde bulunan OYAK Çimento ve Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar ve Ünye Çimento A.Ş. Genel Müdürü Yıldıray Yıldız bu alanda yapılacak olan tüm projelere çözüm ortağı olmak istediklerini belirtti.
 
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Başkan Enver Yılmaz çöple ilgili önemli ve radikal bir karar alarak başta Durugöl olmak üzere Ordu’nun 19 ilçesindeki çöp sorununu kökten çözeceklerini söyleyerek, bu önemli adım ile çöplerin artık dereler başta olmak üzere çevreyi kirletmesinin de önüne geçeceklerini ifade etti. Başkan Yılmaz evsel atıkların içerisinde kalorifik değeri olan atıkların, atıktan türetilmiş yakıt haline getirilerek Ünye Çimento Tesisleri’nde yakıt olarak kullanılacağını sözlerine ekledi.
 
ÜNYE LİMANI’NA YENİ DÜZENLEME
Ziyarette Ünye Limanı’nı kullanan Ünye Çimento A.Ş.nin limanın mevcut yapısına ilave olarak ve Büyükşehir Belediyesi’nin liman projesini değiştirmeyecek şekilde, kısa vadede kapasitesinin artırılması konusunda mutabakata varıldı. Başkan Yılmaz yaptığı açıklamada; “Başbakan Yardımcımız Sayın Numan Kurtulmuş’un açıkladığı projeler arasında yer alan Ünye Limanı, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük konteyner limanı olacaktır. Bu konuda uzman bir ekiple fizibilite çalışmaları yapılan liman projesinin tamamlanmasının ardından Karadeniz Bölgesi’nin lojistik üssü Ordumuz olacaktır” diyerek bu konuda Ordu ilinin önde gelen sanayi kuruluşu Ünye Çimento A.Ş. ile işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.