FINDIKTA   FERRO TEKELLEŞMEYE HAYIR!

FINDIKTA FERRO TEKELLEŞMEYE HAYIR!

lk önce 11,00-12,00 TL bandına sezon başlangıç fiyatına ardında psikolojik eşik olan 10,00 TL altına gerileyerek 9,00-9,50 TL sını gördü.Peki fındık fiyatlarında bu sert düşüş yaşanırken toptancıdan 40,00-50,00 TL ve marketlerde son tüketiciye 70-100 TL

FINDIKTA   FERRO TEKELLEŞMEYE HAYIR! 

Fındık-SEN Başkanı .Kutsi YAŞAR yaptığı açıklamada:
 
               2014-15 fındık sezonunda kısa bir sürede olsa  22,50 TL sına kadar alıcı bulan fındık fiyatları  10,00 TL sının altına düşünce herkes fındığı konuşmaya başladı. Daha sezon başında fındık fiyatlarının 20,00 TL olacağı senaryoları stratejik olarak yayılırken  Fındık-SEN olarak gerekli açıklamaları yapıp,fındık çiftçisine gerekli uyarıları yapmıştık.
Sezon başından bu güne fındık fiyatları nasıl gelişiyor?
                Bilindiği üzere Ağustos ayı içerisinde daha fındık pazara yeni inerken 12,50 TL  -13,00 TL’ sından alım yapılırken birkaç günde fiyatlar hızla 10,50-11,50 TL bandına  gerilemişti,Eylül ayının özelliği ve gurbetçilerin dönüşünün yoğun olması  sebepleri ile pazara çok ürün gelmesi ve emanet fındık işlemeleri fiyatları baskılamıştı.Ancak Ekim ayı ve Aralık ayının ortalarına kadar olan süreçte fındık fiyatları  yukarı doğru seyrederek 15,00 TL  bandını zorlamıştı O dönem de     yazılı ve görsel basında,sosyal iletişim ağlarında fındık fiyatlarının 20,00 TL üzerine çıkacağı söylentileri çokça yayılmıştı. Bir yandan dövüz kurundaki önlenemeyen artışlar gerçekleşiyor diğer yandan 2014-15 sezonu ortalama fındık ihracatı  12,87 dolar/kg (kabuklu fındık 6,44 dolar)üzerinden,2015-16 sezonu Eylül ayı ilk haftasındaki fındık ihracatı  da 12,07 dolar/kg(kabuklu fındık 6,04 dolar) üzerinden gerçekleşiyordu.Bu da  demek oluyordu ki; Fındık ihracatcısı başlangıçta fındık  çiftçisinden 10,50 TL-11,50 sından aldığı fındığı yaklaşık 19,00 TL’sına satarak  % 70-80 karla nerdeyse  karşı karşıya satıyordu.
Fındık fiyatlarında ibre tersine dönüyor Paskalya umutları söndürüyor
               İhracatın durduğu Paskalya tatilinden sonra fındık fiyatları beklentilerin tersine gerilemeye başladı.İlk önce 11,00-12,00 TL bandına sezon başlangıç fiyatına ardında psikolojik eşik olan 10,00 TL  altına gerileyerek 9,00-9,50 TL sını gördü.Peki fındık  fiyatlarında bu sert düşüş yaşanırken toptancıdan 40,00-50,00 TL ve marketlerde son tüketiciye 70-100 TL’sından fındığın  satılması nasıl oluyor du?Ayrıca 07/02/2016 tarihine kadar yapılan fındık ihracat rakamları incelendiğinde  fındık fiyatları 12 dolardan 10 dolar bandına geriliyor yaklaşık 15,00TL sından dışarıya satılıyordu.Böylelikle fındık ihracatçısı %70-80 kardan %40-50 kara geriliyordu.Şimdi de daha net bir ifade ile 9-10 TL alınan fındık 14-15 TL sına satılıyordu.Gerçek şu ki bu koşullarda bile ihracatçı hala çok yüksek oranda kazanmaya devam ediyor.
 Emanetin Emaneti Fındıklar  da Kaybettiriyor
            Fındık çiftçisi her türlü uyarılarımıza rağmen fındığını emanete verirken fındığı emanete alan ilk el manavlarda ihracatçılara ve işleyicilere emanet fındık teslim ederek sektörün bir elin parmaklarını geçmeyen büyük alıcıları ve şirketleri nerdeyse para vermeden ürün stoklar duruma getiriyorlardı.Şirketler sıfır riskle  ürünü depolarına stokluyor fındık çiftçisi de  seyrediyordu.
 
TMO devreye girmiyor Fındık Piyasası Ferro Tekelleşiyor
              
2015 yılı fındık ihracat rakamları incelendiğinde yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan bir döviz geliri ve 20 şirketin adı anılıyor.Oysa Oltan Gıdanın tamamını satın almış olan Ferrero bu rakamın üçte birini tek başına toplayarak büyük tekelin temelini yükseltiyor.Serbest piyasaya atıfta bulunarak Fiskobirliğe yıllarca  düşmanca tutum takınan yerli sermaye ve şirketleri Ferronun Tekelinin depolarına emanete fındık taşıyıp daha sonra Ferroronun iki dudağından çıkacak fındık fiyatlarını bekliyorlar.Bu gelişmeler karşısında AKP hükümetinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekirse fındık çiftçisinden TMO’sine 50 bin ton fındığı belli bir fiyatın üzerinde alırız demesine rağmen fiyatlar da düşüşler durmuyor.
              Yapılması gereken nerdeyse tek alıcı ve tek satıcı konumuna gelmiş Ferroronun Şirketlerine piyasayı terk etmemektir. Orta ve uzun vadede kendi ellerimizle tabela örgütüne çevirdiğimiz Fiskobirliğe çiftçilerin yönetebileceği şekilde yeniden yaşam vermek,olmuyorsa da alternatif kooperatifleşmeyi yaratmanın çabasına girişmektir.Kısa vade de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanın TMO sini alımlarda kullanabiliriz söyleminden çıkıp derhal alımlara 14,00 TL bandından başlaması gerekir. Fiyatlar 15,00 TL sında dengeye gelinceye kadar alımlara devam etmelidir. Kazanan çiftçi ve ülke ekonomisi olacaktır.
              Sonuçta Fındık-SEN olarak; sezon başlangıcında fındık çiftçilerimizi emanete fındık vermemeye ve ihtiyacı kadar olan fındığı pazara indirmeleri konularında birlikte davranarak fındık fiyatları  üzerinden oynanan oyunu bozmaya, fındığımıza ve alın terimize sahip çıkmaya davet etmiştik.Görünen o ki süreç içerisinde  fındık çiftçimiz dayanışma içerisinde  örgütlü hareket etmeyi başaramamış alın terimizin hakkı  olan  paranın   sermaye guruplarının cebine girmesine şimdilik engel olamamıştır. Her şey için geç değildir.Umudu ve Mücadeleyi Büyütelim! Cebimizi Deldirmeyelim!,dedi 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum