Resmi Göçmenimiz 3100 Kişi

Resmi Göçmenimiz 3100 Kişi

Birleşmiş Milletler(BM) tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilen ve her yıl 18 Aralık’ta kutlanan “Uluslararası Göçmenler Günü” münasebetiyle, Ordu’da yaşayan göçmenlerden oluşan bir heyet Vali İrfan Balkanlıo

 


Resmi Göçmenimiz 3100 Kişi

Birleşmiş Milletler(BM) tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilen ve her yıl 18 Aralık’ta kutlanan “Uluslararası Göçmenler Günü” münasebetiyle, Ordu’da yaşayan göçmenlerden oluşan bir heyet Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti.

Ordu İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Taş ile birlikte Ordu’da yaşayan Iraklı, Suriyeli, Afganistanlı ve Yemenli göçmenleri makamında kabul eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, 18 Aralık Göçmenler Günü’nün ülkemizde ve dünya çapında yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedeflediğini belirterek, ” İnsanlar doğup büyüdükleri, yüzyıllardır yaşadıkları memleketlerini niye terk ederler? Niye her şeylerini bırakıp icabında ceketini bile almadan kaçmak zorunda kalırlar? Bu çok sorgulanması gereken bir konu. Tarih boyunca genelde insanlar bir yere yerleşir, mesken tutar, orayı imar ve ihya ederler. Başka birileri de gelip oraları zapt etmek, ellerinden almak, oralara yerleşmek isterler. Modern dünyamızda artık hukuk normlarının, insan hakları gibi evrensel değerlerin ön planda olduğu günümüz modern dünyasında bile ne yazık ki, bu durum geçerliliğini devam ettiriyor. Eylemler ve söylemler tamamen birbirinde farklı “diye konuştu.
“İnsanlar memleketlerinde mutlu, refah içerisinde, huzurlu yaşamaya hakları olduğu halde terk etmeye zorlanıyorlar. Ülkelerin saldırılarına uğruyorlar. İç savaşlar ve karışıklıklar insanları memleketlerinden terk etmelerine yol açıyor” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Yaşanan mağduriyetler bizleri de çok etkiliyor. Biz elimizdeki ekmeği, evimizi sizlerle paylaştığımız için mutluyuz. Sonuçta dili, dini, ırkı ne olursa olsun biz insanlığa sahip çıkmak zorundayız. Her şeyimizi paylaşmaya hazırız ve paylaşıyoruz da. Sizler buraya geldiniz. Misafirimizsiniz. Göç İdaresi Müdürlüğümüz her türlü sıkıntınızda çözüm bulmaya çalışıyor” şeklinde konuştu ve Göçmenler Günü’nü kutladı.
 
Ziyarette, Irak, Suriye, Afganistan ve Yemen’li göçmen misafirlerle bir süre sohbet eden Vali Balkanlıoğlu, daha sonra İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Taş’tan ilimizde yaşayan göçmenler hakkında bilgi aldı.

 

 
Ordu genelinde 2 Bin 600’ü Iraklı, 300’ü Suriyeli, 200’ü İran, Afgan ve diğer ülkelerden olmak üzere toplam 3 Bin 100 göçmen bulunuyor. Suriyeli göçmenler Geçici Koruma kapsamında, diğer göçmenler ise Birleşmiş Milletler Koruma kapsamında ilimizde misafir edilmekte.
Göçmen heyeti, Valilik ziyaretinin ardından Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç ve Altınordu Kaymakam Vekili Fatih Görmüş’e de bir ziyarette bulundu.
 
Neden 18 Aralık  
18 Aralık, uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarını tanıdığı gün olarak da biliniyor. 1997 yılında Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları, 18 Aralık gününü Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü olarak kutlamaya başladılar. 18 Aralığın seçilmesinin sebebi, 18 Aralık 1990 günü, BM Genel Kurulu’nun Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nu imzalamasıydı. Konvansiyon, dünya çapındaki göçmen hakları savunucularının verdiği uzun mücadelenin ve devletlerarası müzakerelerin önemli bir sonucuydu. İlk Uluslararası Göçmenler Günü etkinlikleri Filipinlerin başkenti Manila’daki BM binasında, yerel idareciler, yabancı diplomatlar ve uluslararası sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
18 Aralık günü, BM tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edildi. Her yıl 18 Aralık’ta kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü; dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Her yıl BM, birçok ülke ve göç alanındaki ulusal ve uluslararası kuruluş ve STK’lar bu günü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.