Çatalpınardaki Karantina Kaldırıldı

Çatalpınardaki Karantina Kaldırıldı

Çatalpınardaki Karantina Kaldırıldı

Çatalpınardaki Karantina Kaldırıldı

ORDU Valiliğinden yapılan açıklamada:

İlimiz Çatalpınar İlçesi Elmaköy mahallesinde 11.08.2017 tarihinde gerçekleşen şarbon vakası, bir vatandaşımızın sığır hayvanını doğum yapamadığı gerekçesiyle kesmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yapılan kesim ile ilgili resmi kurumlara herhangi bir bildirim olmamıştır. Hayvan kesimini yapan, etini parçalayan veya temas eden kişilerde rahatsızlık görülmüş ve bir vatandaşımız tarafından ALO GIDA 174 hattına 20.08.2017 tarihinde yapılan ihbar üzerine Çatalpınar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konudan haberdar olmuş ve derhal gerekli müdahale yapılmıştır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından aynı gün kesilen hayvanın etinden numune alınarak, teşhis için laboratuvara gönderilmiştir. Aynı zamanda hastalık bölgesinde karantina, temizlik, dezenfeksiyon ve bilgilendirme gibi tedbirler derhal uygulanmaya başlanmıştır.

Şarbon hastalığı şüphesi ile alınan numune sonucunun 22.08.2017 tarihinde pozitif çıkması üzerine Elmaköy mahallesinde uygulanan karantina tedbirleri, bu mahalleyi çevreleyen 10 mahalleyi de içine alacak şekilde genişletilerek toplam 11 mahallede (Çatalpınar İlçesinden Şirinköy, Kayatepe, Akkaya, Göller, Elmaköy, Kıran, Terimli Mahalleleri ile Çamaş İlçesinden Akköy, Giden, Akpınar ve Sakargeriş Mahalleleri) uygulamaya konulmuştur. Aynı gün içerisinde aşılama çalışmalarına başlanmıştır. Toplam 10 araç ve 20 veteriner hekim ile kısa bir sürede 3.500 hayvan aşılanmıştır. Karantina bölgesindeki 11 mahalleye hayvan giriş çıkışları yasaklanmış olup, yol kontrolleri kolluk kuvvetlerimizce düzenli olarak yapılmıştır.

Karantina bölgesinde hayvan giriş-çıkışı yasaklandığı gibi hayvan kesimleri de yasaklanmıştır. Kurban bayramı nedeni ile karantina bölgesi içerisindeki mahallelerde kurbanlık hayvan kestirmek isteyen vatandaşlarımızın hayvanları Kurban bayramından önce mahallinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince muayene edilmiş ve kesimlere sadece ruhsatlı mezbanelerde izin verilmiştir. Bu maksatla karantina altındaki mahallelerde bulunan kurbanlık hayvanlar, bayramın 2. ve 3. günlerinde kontrollü bir şekilde Altınordu ve Fatsa Mezbanelerine kestirilmiştir.

11.08.2017 tarihinde çıkan şarbon hastalığı; alınan idari ve fenni tedbirler sonrasında başka hayvana bulaşmadığı ve karantina süresinde hastalıktan dolayı hayvan ölümü yaşanmadığı için 08.09.2017 tarihinde Çatalpınar ve Çamaş İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları ile kordon ve karantina tedbirleri kaldırılarak söndürülmüştür.

4 Şubat 2011 Tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Şarbon Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik gereği kordon ve karantina bölgesinde 5 yıl süreyle hastalığa karşı aşılanacaktır, denildi..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.