ORÇEV, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bir dava daha açtı

ORÇEV, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bir dava daha açtı

Ordu Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı ve Turnasuyu Irmağı arasında deniz dolgusu yaparak bisiklet yol projesinin ÇED’in iptali davası açtı.

Ordu Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı ve Turnasuyu Irmağı arasında deniz dolgusu yaparak bisiklet yol projesinin ÇED’in iptali davası açtı.

ORÇEV, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bir dava daha açtı

 

Ordu Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin deniz dolgularıyla ilin kumsallarını yok ettiğini belirten açıklamasında, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesinde kıyıda düzenlemesi adıyla deniz dolgusu yapmıştı. Açtığımız dava sonunda kazandık. Devam eden davalarımız var. Bunlarda da Bilirkişi Heyeti lehimize rapor hazırladı. Mahkeme bu raporlara bakarak karar verecek. Kararın lehimize çıkacağını umuyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi bunlar bilindiği halde kıyı düzenleme adı altında deniz dolgularını ısrarla sürdürüyor. Kumsalı olmayan bir şehir haline geleceğiz. Fatsa ilçesinde kıyı düzenlemesiyle deniz dolgusu yapıyor. Altınordu’da da Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmağı arasında kıyıda kumsallar yok edilerek deniz dolgusu yapılarak sözde bisiklet yolu yapılmak isteniyor.” denildi.24496

Bisiklet ve yürüyüş yolu gerekli

Ordu Çevre Derneği’nin açıklamasında bisiklet ve yürüyüş yollarının yaşanabilir şehir için gerekli olduğu söylenerek, “Trafik yoğunluğu azaltmak, gürültü kirliliğini önlemek için bisiklet ve yürüyüş yolları yaşanabilir şehir için gerekli ancak bunu yaparken doğal yaşam alanlarını ve kıyılar bozulmamalıdır. Kumsalı yok ederek, denizi doldurup ekosistemi yok ederek yapılan bisiklet ve yürüyüş yolunun anlamı yok. Bisiklet yolu, şehir içinde de olursa anlamlı olur. Bisiklet yolu, yalnızca gezi anlamında değil, ulaşım olarak da değerlendirilmeli. Kulağa hoş gelecek adlarla yapılmak istenen projelerle kıyılar yok ediliyor.” vurgusu yapıldı.

Ben yaptım oldu projeleri

Açıklamada Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı dolguları proje davalarını kaybettikleri halde, davaları kazanmış gibi projelere devam edildiği belirtilerek, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmağı arasındaki bisiklet ve yürüyüş yolunun davayı kaybettiği deniz dolgusu alanlarıyla devam eden davanın ilgili alanlarıyla bütünsellik oluşturduğunu belirtmekte. Hatta mavi bayrak olan kumsal da bundan olumsuz etkilenecek. Kıyı betonlaşacak. Dolguda inşaat molozları kullanılacak. Bu da deniz kirliliğine neden olacak, sucul sistemdeki canlıların ölümüne neden olacak.” denilerek açılan davanın gerekçeleri hakkında şu bilgiler yer aldı.

Bu projenin ÇED’inin iptalini istedik.24497

Dernek tarafından yapılan açıklamada dava için iddiaları şunlar:

“1-Yapılmak istenen proje, daha önce yapılması uygun görülmeyen yerlerle ve davası devam eden projeyle bütünsellik oluşturulması uygun değildir.

2-Kumsallar doldurulacak. Mavi bayraklı plaj da bu durumdan etkilenecek.

3-ÇED alınması gereken alanlarda da ÇED Gerekli Değildir kararının olması usulsüzdür.

4- Doldu havuz biçiminde yapılmak isteniyor. Havuz için molozlarla doldurulacak. Bu da ölü elementlerin suda çözülerek (canlanarak) deniz kirliliğine neden olaracak ve sağlığı tehdit edecek.

5- Dolgu malzemelerinin taşınması sırasında trafik tıkanıklığı, tehlikesi artacak ve taşıma sırasındaki tozlanma nedeniyle sağlığı tehdit edecek.

6- Proje alanında 231 parsel özel mülke ait olup mağdur edilecekler.

7- Denizde koruma altına alınmış balık türü yok deniyor. Oysa burada deniz alası ve mersin balığının koruma altına alındığı bölge olduğu biliniyor. Burası ayrıca göçmen kuşların konaklama bölgesi içinde olup ÇED’te buna değinilmemiş.

8-Kum ve kil zeminin nasıl kuvvetlendirileceği belirtilmemiş.

13 maddelik gerekçemizle ÇED’in iptal edilmesini isteyen davamızı açtık. Dernek olarak yaşanabilir bir şehrin oluşturulması için çabamızı sürdüreceğiz. Daha önceki kıyı dolguları davalarında olduğu gibi bu davayı da kazanacağımıza inanıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.