Foto Galeri
Site İçi Arama
Çok Okunanlar
Link Bankası
Yorumlar
Piyasalar
DOLAR
19.046
EURO
20.7125
IMKB
0.00
Hava Durumu
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nidai Angın'la Türbanı konuştuk
Ordu Barosu Başkanı Av. Nidai ANGIN, son günlerin en çok konuşulan konusu üniversitelerde türbanın serbest bırakılması ile ilgili yapılması düşünülen Anayasa Değişikliği hakkında ORDU KENT GAZETESİ’ nin Sorularını yanıtladı.
12 Şubat 2008 Salı 21:11

Haber /Röpörtaj:

Aysun Aydın

Ordu Barosu Başkanı Av. Nidai ANGIN, son günlerin en çok konuşulan konusu üniversitelerde türbanın serbest bırakılması ile ilgili yapılması düşünülen Anayasa Değişikliği hakkında ORDU KENT GAZETESİ" nin Sorularını yanıtladı.

    - Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için yapılan anayasa değişikliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

         - Uygun zaman değil. Suni bir gündem oluşturulduğunu düşünüyorum. Türkiye" nin en büyük sorunu bu değil. Türkiye" nin daha büyük sorunları var.

         - Sizce türkiye'nin öncelikli sorunları nelerdir ?       

  - Gelir dağılımı gibi. Türkiye" nin en büyük sorunu gelir dağılımında ki adaletsizliktir. Bütün problemler bundan kaynaklanıyor. Türkiye, gelir adaletsizliği konusunda dünya sıralamasında üçüncü dördüncü sıralarda yer alıyor. En büyük sorun bu.

         - Anayasa Mahkemesi" nin bu konudaki tavrı sizce ne olur ?

         - Anayasa Mahkemesinin kararını bilemeyiz . Ama daha önce verilen mahkeme kararları var. Anayasa mahkemesi" nin, Danıştay" ın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi" nin daha önce verilmiş kararları var. Anayasa" nın değiştirilemez maddelerine de aykırı. Bunlar örnek teşkil edecektir. Dediğim gibi bu suni bir gündemdir. Türban meselesinin dışarıdan desteklendiğini düşünüyorum. Emperyalizmin Türkiye"yi germek, toplumu bölmek için planladığı bir oyun olduğunu düşünüyorum.

         - Anayasa tarafından iptal edilmesinin daha büyük gerginlik yaratacağı söyleniyor, buna ne diyorsunuz ?

         - Herkesin karara saygı göstermesi gerekiyor. Toplumun bölünmemesi, sağduyulu olması, hukukun içselleştirilip kabuk edilmesi gerekiyor. Sorun böyle ortadan kalkar.

         - Türbanın Üniversitelerde yasak olması sizce bir hak ihlali midir,  yoksa siyasi bir simge olarak mı görüyorsunuz türbanı, sizin bu konudaki fikriniz nedir ?

         - Demokrasi bir düzenler bütünüdür. Toplum içinde insanlar belli kurallara uymak zorundadır. Kural olmayan yerde düzen olmaz ayrışma öne çıkar. Demokrasinin ön kuralı laikliktir. Ben burada halka şunu öneriyorum; küçük kavgalarda bölünmek yerine büyük davalarda birleşelim. Demokrasi herkesin istediğini yaptığı bir yönetim değildir. Demokrasiyi bir oyun olarak düşünürsek, oyuncular kurallara uymak zorundadırlar ve kuralları kendi başlarına değiştiremezler. Anayasa bunun için vardır. Türban yasağı bir hak ihlali değildir.

         - Cumhurbaşkanı" nın referanduma başvurması söz konusu mu sizce?

         - Referandum Cumhurbaşkanı" nın kendi tasarrufudur. Hukuk işleyecek ve herkes buna saygı duyacak. Hukukun dışında bir alternatifimiz yok.

         - 9 Şubatta Ankara" da yapılan miting, halkın tepkisi dikkate alınmadı. Bunu neye bağlıyorsunuz ?

         - Laiklik ve demokrasi konusunda duyarlı insanların istekleri göz ardı edilmemelidir. Siyasetin görevi sorunu çözmektir, toplumu bölmek değildir. Laiklik içselleştirilmeli, laikliğin kimseye zararı yoktur. Laik bir ülkede bütün dinler koruma altındadır.

         - Türban Üniversitelerde serbest olursa bir hukukçu olarak bunun Cumhuriyet için bir tehdit oluşturacağını düşünüyor musunuz ?

         - Türkiye de bazı kesimler laikliği içselleştirmedi. Hukuka herkesin saygı göstermesi gerekir. Herkesin özgürlüğünün bittiği yerde diğerinin ki başlar. Laiklik gibi Türkiye" nin temel konularında “ bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler ” gibi bazı liberal yaklaşımlar doğru değildir. İnsanlar şunu bilmeli ki inançlarla laiklik karşı karşıya değildir. Laiklik devletin bekası için vazgeçilmezdir.

         - Barolar birliğinde türban konusunda fikir ayrılıkları var, sizce bu normal mi ?

         - Türkiye" de 78 tane baro var. Herkesin kendi fikri vardır. Ben de burada şahsi fikirleri mi söylüyorum. Ama temel konularda ayrışmalar doğru değil. Laiklik ilkesi birden bire icat edilmiş değildir. Laiklik, üzerinde titrenmesi, yıpratılmaması gereken en temel ilkemizdir. 

        - Konuyla alakalı olarak söylemek istediğiniz son şeyler nelerdir ?

         - Toplumun sağduyulu olması gerekli. Hukuk hepimiz için var. Hukuk dışında bir çözüm yok. Önce de belirttiğim gibi bunlar toplumu bölmeye yönelik adımlar. Herkes birlikte yaşamak için kurallara uymalıdır.Laiklik bizim en temel kuralımızdır ve içselleştirilmelidir.

turban laikligi bozmaz(!)
mehtap altunok
Böyle bir ülkede genç beyinleri karanlığa gömmek için örnek model olarak türbanı getirmek siyasi bir projedir; uyan artık guzel ulkem uyan.... ulkeyi kaosa suruklemekten baska birsey degil..ulkenin tek sorunu turbanmıs gibi lanse edilmekte.sanki insanlar turbanla universiteye girince ulkenin hic derdi tasası kalmayacak.ülke içindeki ve üniversitelerimizdeki kutuplaşmalar hat safhaya ulaşacak. bu da ne kafasını kapatmak isteyenlere, ne de yasağın devam etmesini isteyenlere yararlı olacak, bilhassa öznel bir çözüm olarak görülen yasağın kalkması nesnel bir probleme neden olacak. bu durumda yasak kalmalı ve devam etmeli....
22 Şubat 2008 Cuma 01:13
Röportaj Değil, Görüşme
secaattin elikçi
Ndayiciğim,görüşlerinle özdeşiyorum,sorular da güzel fikirler ve yanıtlar da,fakat bu yzznın türü röportaj değil,eskilerin mulâkat dedikleri röportaj.Ne zaman akıllanacak şu bizim gazetecilerimiz?..
14 Şubat 2008 Perşembe 21:48
Suni Gündem ve Gelir Dağılımı
Erol KOCAOĞLU
Bir baro başkanın bir hukuçunun hukuktan, demokrasiden yana tavır alması gerekirken ekonimik bir olayın daha öncelik vermesi çok düşündürücüdür. Demokrasi, özgürlük insanların kaynaşmasına, karşılıklı güvene dayanır. Buda ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer alanlarda dayanışmayı, ortak hedeflere uluşma duygusunu güçlendirir. Bu ülkede insanlar bin yıldır İslam'dır. İnsanların açık yada kapalı, başörtülü veya başörtüsüz diye bir derdi yok. İnsanlar birbirine güveniyor. Asıl suni günden laiklik diyerek insanlırımızı ayrıştırmaya zorlayan, ülkenin hakimi benim diyen, ben ne kadar verirsem o kadar diyen zihniyetin problemidir. Sayın baro başkanım. Hukuk felsefesi ve Hukuk sosyolojisi seni kuşatmamış anlaşılan
13 Şubat 2008 Çarşamba 21:16
ÖZEL HABER
Video Haber
Yazarlar
Nevzat AKATA
GünayDın
Abdullah AYDIN
Doç. Dr. Birol ERTAN
Mithat Baş
Adnan YILDIZ
Röportaj
Haftanın Haberi