Foto Galeri
Site İçi Arama
Çok Okunanlar
Link Bankası
Yorumlar
Piyasalar
DOLAR
19.0421
EURO
20.7824
IMKB
0.00
Hava Durumu
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Kotyora" Rumca değil Türkçeymiş
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, 'Kotyora' isminin Rumca değil, Türkçe olduğunu belirterek, "Kutlarla ilgili yer isimlerinin yoğunlaştığı...
23 Şubat 2008 Cumartesi 17:24

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, 'Kotyora' isminin Rumca değil, Türkçe olduğunu belirterek, "Kutlarla ilgili yer isimlerinin yoğunlaştığı bölgeye dikkat edilirse Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile komşu yörelerde yoğun olarak Kut Türklerinin yerleştiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır" dedi.


Ordu ilinin tarihi kaynaklardaki adı olan 'Cotyora/Kotyora' adının bazı kesimler tarafından ısrarla Rumca okunmaya çalışıldığını, Türk tarihçilerinin de 'yabancıların dümen suyuna' girdiğini belirten Prof. Dr. Necati Demir, Ordu ilinin M.Ö. 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede 'Kotyora' (Kut Yöresi) adıyla kurulduğunu hatırlattı.

   Kut Türklerinin M.Ö.2500-2400 yıllarında Hazar Gölü çevresinde otururken batıya göçen ve Türkçe konuşan bir kavim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, "Kut kavminin Türk kökenli olduğunu ünlü Sümerolog Prof. Dr. Benna Landsberger, 1937'de yapılan Tarih Kurultayı'nda Atatürk'ün huzurunda bizzat söylemiştir. Pek çok bilim adamı Kut Türklerinin kullandığı dilin Ural-Altay dillerinin bir parçası olduğunu kabul etmiştir" dedi.

"YUNAN TACİRLER MİSYONERLİK YAPTI"
Karadeniz kıyı şehirlerinin kuruluşunun temeline inildiğinde yörenin 'doğal liman' özelliği taşımasından kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Necati Demir, şunları belirtti:
"Şehrin buraya kurulmasının tek nedeni çevrede doğal liman olacak tek yer oluşundan kaynaklanmaktadır. Karadeniz Bölgesi'ndeki bugünkü şehir merkezlerinin pek çoğunun kuruluşunun temelinde de Kotyora'da olduğu gibi aynı sebep yatmaktadır.

    Sinop, Samsun, Ünye, Bolaman, Kotyora (Ordu), Giresun, Tirebolu, Trabzon şehir merkezlerinin kuruluşu tamamıyla doğal limanla ilgilidir.

   Bu bölgeye Hz. İsa'nın doğumundan çok önceleri Turan/Türk boyları gelip yerleşmiş, madencilik, tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta idiler.

    Özellikle maden konusunda dünyanın en önde gelen bölgesi M.Ö. yıllarda Orta Karadeniz Bölgesi'dir.

   Sakaların Halip boyu, bu bölgede yaşamaktadırlar ve dünyaya demircilikleri ile ün salmışlardır. Dış dünyadan pek çok millet, bu durumu öğrenince gemilerle Karadeniz Bölgesi'ne gelmekte, gemilerini doğal limanlara demirlemektedir.

   İç kesimlerde yerleşen halk, ürettikleri ürünleri bu gemilerin demirlediği limanlara getirmiş, burada mal mübadelesinde bulunmuştur.

  Zamanla doğal limanların çevresi kalabalıklaşmış, bir pazar haline gelmiş; böylece günümüz modern şehirlerin temeli atılmıştır. Yörede yaşayan yerli halkın (Turan/Türk), yazdığı kaynaklar günümüze ulaşamamıştır.

    Yabancıların yazdıklarından bir kısmı ise korunmuştur. Onlar bu bölgenin tanıtımını kendi bakış açısına göre yazdıkları için Karadeniz Bölgesi ile ilgili tarih yabancıların yazdıklarına göre şekillenmiştir. Özellikle Yunan tacirler buralara gelip ticaret yapmışlar, misyonerlik faaliyetlerinden de geri durmamışlardır.

   Sonuç itibariyle Karadeniz'in kıyı şeridindeki şehirlerin ticari bir temelden öte gitmemesine rağmen, Yunanlılar kurmuş gibi işlenmiştir. Günümüzde de aynı yalanlar yine misyonerler vasıtasıyla halka anlatılmakta, gerçeği bilmeyen Türk insanı da bunlara inanmak zorunda kalmaktadır."

"KARADENİZ TÜRK YURDU VE MİRASIDIR"
Yöre isimlerine bakıldığında Ordu'nun bir Türk yurdu ve mirası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Necati Demir, şöyle devam etti:
"Ordu ili Kut Yorası/Yöresi adı ile Kut Türklerinin mirasıdır.

   Ordu'da Kutlarla ilgili başka yer adları da bulunmaktadır. 1455'te Ordu'da Kutlucalu, Kutlulu (Bolaman), Kutlulu (Bozat) adlı karyeler bulunmaktadır. Ordu'ya bağlı Mesudiye ilçesinin Derinçay köyünün eski ismi ise Kotana'dır. Trabzon iline bağlı Çaykara'nın Demirli köyünün eski ismi Kotu'dur.

  Araklı ilçesi Turnalı, İyisu, Pervane köylerinin ortasındaki tepenin ismi Kudula'dır. Trabzon'un yaylalarından birinin adı Kuti'dir. Trabzon Yomralı'ya
bağlı Oymalı köyünün değiştirilmeden önceki ismi Kodil, Maçka'nın Ormaniçi köyünün adı ise Kodila'dır. Gümüşhane Merkez Dibekli köyünün eski kayıtlardaki ismi Kodilbahçe'dir.

   Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Atyolu köyünün eski adı Kod, Erzurum-merkez Taşpınar köyünün eski ismi Kotanis'tir. Kars'ın Çıldır ilçesine bağlı Damlıca köyünün eski adı Kodamik, Sabaholdu köyününki ise Kodas'tır. Tunceli'nin Ovacık ilçesine bağlı Paşadüzü'nün adı Kodi, Ardahan'a bağlı Akyaka köyünün eski kaynaklardaki adı ise Kodishara'dır. Tokat-Reşadiye Taşloca köyünün eski kaynaklardaki ismi Kotanı'dır.

   Çorum'da Kutigin, Tokat-Sonisa'da Kutlu, Karahisar Şarki'de Kutluca, Canik'te Kutluca Baba, Kutlucaviran (Reşadiye), Bayburt'ta Kutlulapa, Malatya'da Kutludere, Bolu'da Kutluviran, Kutluboğa, Kocaeli'de Kutluca (İznik), Kutluca (Gebze) adlı yerleşim yerleri bulunmaktadır.

   Kutlarla ilgili yer isimlerinin yoğunlaştığı bölgeye dikkat edilirse Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile komşu yörelerde yoğun olarak Kut Türklerinin
yerleştiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

   Kotyora kelimesini Rumca olarak işleyen yabancı tarihçiler ve misyonerler bu durumu bir ganimet saymışlardır. Kelimeye bir anlam veremeyen Türk tarihçileri de yabancıların dümen suyuna girmişler, konuyu içinden çıkılmaz duruma sokmuşlardır."

https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.turkishstudies.net%2Fsayilar%2Fsayi4%2Fdemirnecati.pdf

film adamlığımı soytarılıkmı
ahmet yılmaz
her bulundugu ortada, dünyada sonu gelmiş,sadece bizim ülkede üç beştane kalmış kanı bozuk hain ve satılık ruhları ile kin ve nefret sacarak altını üstünü kaybetmiş Peze..ngler,kabul etsenizde etmesenizde türkler kodumu, devam edecek
10 Mart 2009 Salı 00:37
film adamlığımı yoksa soytarılıkmı
ahmet yılmaz
kafana göre sallamışsın,maşallah lügatında kuvetli, muhakkak seninde boş beyin kabilesiyle yakın bi temasın olmuş,düzeltiyorum senin deyilde aile fertlerinden birinin,ha öyle boş beyin insanı deyince aklına boyu küçük işlevi büyük annenin mutfakta elinden düşürmediği küçük ev alitlerinden anlama,tam bir bozguncu zihniyetsiz satılık meyva suyu matkabı,
10 Mart 2009 Salı 00:33
film adamlığı mı bilim adamlığı mı -3-
gonzales
ARTVİN:Art Türklerinin ilk pencere fabrikasını kurdukları yere verdikleri addır. ART türklerinin ART'ı ve Window'un VİN'i yani...ARTWİN, zamanla ARTVİN olmuştur. BALIKESİR: BALI Türkleri ondalık kesirleri kendilerine öğreten hocalarına hürmeten bu adı yaşadıkları yere vermişlerdir. BİLECİK:BİLE Türklerinin boyca ufak tefek olanları bugünkü Bilecik yöresine gelmiş ve BİLECİK adı böyle doğmuştur. BİNGÖL: Hiç de zannedildiği gibi Bin tane Göl anlamına gelmez.BİNG Türklerinin (Bing; yiğit, kahraman anlamına gelir eski dilde)Yiğit ol, adam ol anlamında Bing OL deyişleri zaman içinde BİNG-ÖL'e o da BİNGÖL'e değişmiştir.
29 Nisan 2008 Salı 11:00
film adamlığı mı bilim adamlığı mı -2-
gonzales
Kaldığım yerden devam ediyorum, araştırmamın(!)sonuçlarını açıklamaya: Ankara:Anka türklerinin Güneş tanrısı Ra'ya taptıkları esnada bugünkü Ankara'ya gelmeleriyle o zamana kadar Angora olan yerin adı Ankara olmuştur. Antalya:And dağları Türkleri Okyanusu ve Akdenizi geçip Torosların eteklerine vardıklarında memleket hasretiyle o zamanki Türkçeyle AND dağları Al işte ya anlamına AND AL YAHU demişler ve giderek Antalya'ya dönüşmüştür.-devamı var-
18 Nisan 2008 Cuma 16:37
Film adamlığı mı bilim adamlığı mı?
gonzales
Diğer şehir adlarını da ben araştırdım. Plakasırasıyla başlıyorum. Sayın Hocama(!)ithaf olunur: Adana: Ada Türklerinin gittikleri Çukurova bölgesinde sit alanı ilan edilen yerlere kaçak bina inşa etmelerini önlemek için yerliler Ada Türklerine "Ada Nah size inşaat izni" demiştir ve bu söylem zamanla Adanah'dan Adana'ya dönüşmüştür. Adıyaman:Adıy Türklerinin kahramanca savaşarak elde ettikleri bu yörede oturanlar "Aman"dilemişler ve "Adıy ne olur yapma" anlamına gelen "Adıyaman" adı böyle doğmuştur. Ağrı:"Ağır Dağ Türkleri"anlamına gelen bu ad tartışma bile götürmez. Amasya:"Amas"türklerinin memleketidir. -devamıvar-
16 Nisan 2008 Çarşamba 11:21
ÖZEL HABER
Video Haber
Yazarlar
Nevzat AKATA
GünayDın
Abdullah AYDIN
Doç. Dr. Birol ERTAN
Mithat Baş
Adnan YILDIZ
Röportaj
Haftanın Haberi