Fındığın 2007 yılı

Fındığın 2007 yılı

Fındık-SEN Genel Bşk. Kutsi YAŞAR yılına ait üreticisinden, hükümetine Fiskobirliğinden, Fındık konseyine fındığın 2007 yılını değerlendirdi.

Fındık-SEN Genel Bşk. Kutsi YAŞAR yılına ait üreticisinden, hükümetine Fiskobirliğinden, Fındık konseyine fındığın 2007 yılını değerlendirdi.

22 Temmuz Muhalefetin Adı Yok

22 Temmuz öncesinde fındık fiyatları serbest piyasada 2,50 YTL-3,50 YTL arasında alıcı bulurken, TMO"side AKP"nin emriyle 4,00 YTL den 160 bin ton alım gerçekleştirmiş, FKB de 5,00 YTL den 40-50 bin ton alım gerçekleştirmiş ancak borcunun tamamını üreticiye ödeyememiştir. TMO"sinin alım yaptığı dönemde tüccarlar vekalet belgeleri ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek gelirini elde etmişledir.Aynı dönemde 24 Temmuz da Fatsa da,30 Temmuzda Ordu da fındık mitingleri ile AKP hükümeti bölgede önemli bir güven kaybına uğramıştı.Seçim öncesinde köylülere ayni yardımlar(kömür,un,şeker, v.b) yapılarak,TMO tarafından 2007 yılı fındık fiyatı erken dönemde 5,15 YTL olarak açıklanarak bu mitinglerin rövanşı alınmak isteniyordu.İktidar alternatifi olan CHP ve MHP gibi siyasi partilerde 6,00 YTL ve üzerinde alım fiyatları öngörmüştü.AKP sandıktan birinci parti olarak çıkarken Fındık üreticisi öngörülene değil elde olana rağbet etmiş belki de muhalefeti inandırıcı bulmamıştı.

Fındık Üreticisi Daha da Yoksullaşacak

TMO bu güne kadar 2007 yılı fındığından 90 bin ton 5,15 YTL alım gerçekleştirmiştir.FKB kendi adına değil ama TMO adına alım yapmış fındık alımlarında tamamen devreden çıkmıştır.Her şeyini TMO"sine rehin veren FKB adeta tabela örgütüne dönüştürülmüş merkez ve şubelerinde TMO tabelaları da asılmaya başlamıştır.Diğer yandan Çiftçinin durumunun daha iyiye gittiğini ileri süren AKP hükümeti,kendi dönemlerinde tarımsal kredilerde patlama olduğunu ifade etmişlerdir.Şüphesiz ki çiftçiler tarafında kullanılan tarımsal krediler çok artmıştır.Ancak bu paralar tarımsal üretime ve yatırıma akmamış borç sarmalına dönüşmüştür.Fındık üreticisi daha da borçlanmış ve satın alma gücü daha da azalmıştır.Aşağıdaki tablo bu durumun fotoğrafını çekmektedir.

Ürünler Miktar fiyat(YTL-2002) Miktar fiyat(YTL-2007)


Tüp gaz 12 kg 14,95 12 kg 45,00

Toz Şeker 1 kg 0,675 1 kg 2,00

Mazot 1 lt 1,098 1 lt 2,650

Ekmek 500 gr 0,300 280 gr 0,500

Bankaların çiftçilere kredi kartı vermek için yarıştığı bu dönemde kredi kartı bağımlısı haline getirilen çiftçilerin topraklarında uzaklaştırılacağı günler çok yakındır.Fındık üreticileri dün bir kg ürünle aldığı bir çok gereksinimi artık daha fazla kg ürün satarak almak zorundadır.

Ulusal Fındık Konseyinde Fındık Üreticisnden Başka Herkes Var

2007 yılı içerisinde kurulan ve 12 Ocak da Ankara da toplanacak olan UFK yönetim organında Sanayi grubundan 2,ticaret grubundan 2,araştırma ve meslek grubundan 2,tarım grubundan 2 ve tüccarlar grubundan 1 temsilci bulunmakta olup bu konsey tamamen ticari odaklı bir işleve sahiptir.Bu güne kadar konseyin bölgedeki çalışmaları ticaret ve sanayi odalarının bünyesinde devam etmiştir.Bu konseyin ayakları asla ve asla fındık bahçelerine basmayacaktır.AKP hükümeti yeniden yapılandırma adı altında tarımımızı ve topraklarımızı İMF,DB,DTÖ direktiflerinde Çok uluslu yerli ve yabancı Şirketlere açarken bu tip konseyleri de yandaş kuruluşlar olarak kullanacaktır.

FKB Keskin Virajda

2 Ocak da yapılan seçimlerden sonra FKB yönetim kurulu başkanlığına AKP ile yakınlığı bilinen Lütfü Bayraktar ve ekibi seçilmiştir.Yönetim kurulu başkanının verdiği ilk demeç “Fiskobirlik artık basiretli bir tüccar gibi yönetilecektir” olması oldukça manidardır.Hiç kuşku yok ki Yaşar Pamuk döneminde tamamlanamayan ve adına yeniden yapılandırma denen Şirketleşme operasyonu bu yönetim tarafından tamamlanacaktır. Böylelikle Şirketlere karşı üreticileri korumak ve kollamak amacıyla kurulan kooperatifler kendi yönetimleri tarafından tasfiye edilecektir.

Başka Bir Kooperatif Mümkün

Nasıl mı?


*Fiskobirlik sadece fındığını üreticiden alan,depolayan sonra tekrar ihracatçılara satan bir anlayışı terk etmeli,aldığı fındığı tesislerinde işleyerek iç ve dış piyasaya kendisi sürmeli.

* Elde edeceği gelirle piyasaya şirketlere karşı üreticileri koruyacak şekilde müdahil olmalı.

*Üretimden pazarlamaya zincirin her halkasına egemen olmalı.

*Depolarını asla ve asla satmamalı.


Kooperatifleri üreticilerin söz ve yetki sahibi olacağı yapıya kavuşturmak,tarımı bir yaşam biçimi olarak özgürleştirmek,Çiftçi sendikalarının da mücadelesini verdiği”Bağımsız,Demokratik ve Sosyal Bir Tarım Programı “ile mümkün olacaktır. Kooperatifleri Şirketleştirerek ve bunun da adına “Yeniden Yapılandırma “ diyenlerin tarımda varacağı nokta daha fazla kimyasal girdi daha fazla makineleşme daha fazla göç ve kırsalın insansızlaştırılmasıdır.İnsansız kırsalın geleceği de önce bozkır sonra çöldür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.