Davos'taki kriz dünyayı salladı!

Davos'taki kriz dünyayı salladı!

Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki oturumda yaşanan kriz dünya basınında büyük yankı buldu.

Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki oturumda yaşanan kriz dünya basınında büyük yankı buldu.

Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki oturumda yaşanan kriz dünya basınında büyük yankı buldu. Konuya ilişkin haberlerden bazılarında "Erdoğan, 'bir daha Davos'a katılmayacağım' diyerek oturumu terk etti" başlığı kullanıldı. Dünyaca tanınan haber kanalları tartışmayı birinci haber olarak verirken, geniş yer ayırdı. Gazeteler ve ajanslar da haberi son dakika gelişmesi olarak duyurdu. 

Avusturya Presse Ajansı (APA) olayı, "Davos'taki Kriz" ve "Erdoğan: Davos benim için bitmiştir, bir daha gelmiyorum" başlığıyla duyururken, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in konuşmasına Erdoğan'ın cevap hakkı istemesinin ardından moderatörün başarısızlığı nedeniyle Erdoğan'ın oturumu terk ettiği belirtildi.

                

"DAVOS ÇALKALANDI"
Financial Times, habere en geniş yer ayıran gazete oldu. “Erdoğan, Orta Doğu barışı hakkındaki tartışmadan hışımla çıktı” başlığı atılan haberde şu ifadeler yer aldı: “Davos"taki Dünya Ekonomik Forumu, dün gece diplomatik bir kavgayla çalkalandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile duygusal bir tartışma yapan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, sahneyi hışımla terk etti. Olay, organizatörü Klaus Schwab"ın halklar arasındaki "doğal anlayışa" adandığını söylediği Davos"taki en büyük aksaklıklardan biri oldu...”

"HUYSUZLUK NÖBETLERİ GEÇİREN TÜRK"
The Times olayı Davos"la ilgili kısa haberleri arasında verdi. Gazeteye göre, bu yıl sönük geçen toplantılarda ilk “teatral heyecan” bu olayla yaşandı. Times, Peres"in uzun ve öfkeli konuşmasına yanıt vermek isteyen Erdoğan"ın sözünün kesildiğini belirterek, başbakanın hakkını teslim etti ancak Erdoğan"ı “huysuzluk nöbetleri geçiren Türk” diye tanımlamaktan da geri kalmadı.

OBAMA"NIN DANIŞMANI DONDU, KALDI
“Erdoğan"ın Gazze yüzünden Davos"u terk ettiğini” yazan Guardian gazetesi de “Erdoğan"ın tartışma sırasında İsrail Cumhurbaşkanına "Yaptığınız çok yanlış", "Çok sayıda insan öldürüldü" gibi ifadeler kullandığını” yazdı ve şunları kaydetti: “Tartışmayı izleyen kalabalık grubun arasında ABD Başkanı Barack Obama"nın danışmanı Valerie Jarrett de bulunuyordu. Jarrett gördükleri karşısında hayretten donup kaldı.”

KAHRAMAN GİBİ KARŞILANDI
BBC de konuyla ilgili geniş haberinde, Başbakan Erdoğan"ın Türkiye"ye dönüşünde “kahraman gibi karşılandığını” bildirdi. “Binlerce kişinin Erdoğan"ı havaalanında karşıladığını” belirten BBC, “Erdoğan"ın Gazze konusundaki tavrına geniş destek verildiğini, Başbakanı karşılamaya gelenlerin bazılarının "dünyanın yeni lideri" yazılı pankartlar taşıdığı” ifade edildi.

JERUSALEM POST: ERDOĞAN KIPKIRMIZI TERK ETTİ
İsrail"in İngilizce yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de habere geniş yer verdi. Gazete, İsrail-Türk ilişkilerinin Davos"ta daha kötüye doğru keskin bir dönüş yaptığını yazdı:

“Türk Başbakanı Dünya Ekonomik Forumu"nda Şimon Peres ile Gazze hakkında bir tartışma yaşadıktan sonra paneli kıpkırmızı bir yüzle terk etti. Peres"in Gazze"deki operasyonu savunan ateşli monoloğunun ardundan, Erdoğan panel moderatörü tarafından sözünün kesilmesine sinirlendi. Peres"in savunması sadece Erdoğan değil, diğer iki panelist Arap Birliği Başkanı Amr Musa ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından da eleştirildi. Erdoğan ise Peres"e, “İnsanları öldürüyorsunuz” dedi.”

Peres"in parmağını Erdoğan"a doğru sallayarak, “Her gün sizin başınıza roketler yağsa, ne yapardınız” dediğini yazan gazete, “Peres"in yorumları candan alkışlarla karşılanması, Türk Başbakanı irrite etti” dedi.

Gazete, Emine Erdoğan"ın panel çıkışında da üzgün göründüğünü ve “Peres"in söyledikleri kabul edilemez” dediğini yazdı. Jerusalem Post, “Hoşnutsuzluk yaratan olay, İsrail ve Türk diplomatlarının, Gazze operasyonu sonrasında Erdoğan"ın sert eleştirileri ile gerilen, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşebileceğini düşündüğü bir anda geldi” diye yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum