EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET GÜNÜ

"Eşit işe Eşit Ücret Kampanyası", aynı işi yapan kadın ve erkeklerin ücretleri arasında cinsiyetleri nedeniyle var olan gelir farklılığını ortadan kaldırmak amacıylaBirleşmiş Milletler'in danışman örgütlerinden BPW-Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu tarafından, 1988 yılından bu yana her yıl eş zamanlı olarak tüm Avrupa ülkelerinde sürdürdüğü bir etkinliktir. 

 

"Eşit İşe Eşit Ücret" ne demektir? 

"Eşit İşe Eşit Ücret" kadın ve erkeğin bir Mali yıl içersindeki kazancının aynı ücret seviyesine ulaşması için aynı dönem içersinde kadının fazladan çalışması gereken gün sayısına işaret ediyor. Bir başka deyişle erkeklerin aynı iş için bir yıl çalışarak elde ettikleri gelir için, kadının kaç ay çalışmak zorunda olduğunu hesaplıyor. Örneğin %25 eşitsizlik olması durumunda kadın ancak 15 ay çalışarak aynı geliri elde edebiliyor. 

 

Türkiye'de "Eşit İşe Eşit Ücret" günü 

Türkiye'de kamu sektöründe aynı iş tanımında istihdam edilen kadına ücret farklılığı ortadan kaldırılmış, ancak bu durum özel sektörde bazı işlerde %40'Lara kadar çıkabiliyor. 

Bir iş haftasının 5 gün olarak hesaplanması durumunda bir kişi yılda 260 gün çalışıyor. Kadın ve erkek ücret farkı oranının bu sayıyla çarpılmasıyla elde edilen sayı "Eşit İşe Eşit Ücret" gününü ortaya koyuyor. Dünya Bankası raporuna göre Türkiye'de bu fark ortalama %20.

Bu durumda hesap ortada! 

260x%20= 52. gün. Bu da ülkemizde 2012 yılında yılın 52. Günü olan 21 Şubat'a denk geliyor. Yani erkeklerin 01.01. 2011'den 31.12.2011'e kadar elde ettiği Kazancı ülkemizdeki kadınlar 01.01.2011'den 21.02.2012'ye kadar çalışarak elde ediyor. Bu durumda ülkemizdeki kadınların aynı ücreti alabilmesi için 52 gün daha fazla çalışması gerekiyor. 

Kadın ve erkek arasındaki zararlı ve önemli gelir uçurumunu azaltmaya yönelik olarak tasarlanan "Eşit İşe Eşit Ücret" kampanyası ancak toplumun bu konu hakkında bilgilenmesi geçerlilik kazanacak, ülke liderlerinin gündemine girecektir.

 

Böyle bir şeyin varlığından haberdar mıydık?

 

Kısa ve öz anlatmam gerekirde ben değildim. Ta ki ocak ayında aldığım bir ajanda sayesinde bilmediğim o kadar çok şey öğrendim ki!

 

Ajandanın adı: “Olmayan Kelimeler”. Metis yayınları çıkarmış. Tavsiye ederim.

Bu arada “Eşit İşe Eşit Ücret günü”müz kutlu olsun…

 

Kaynak: http://www.haberler.com/esit-ise-esit-ucret-3527009-haberi/

               http://www.metiskitap.com/Metis/Catalog/Book/5334

Önceki ve Sonraki Yazılar