GünayDın
TMO BU MİLLETLE DALGAMI GEÇİYOR?
Hükümetin Tarım Bakanı Mehdi EKER ve Karadeniz"in Milletvekilleri TMO yetkilileri fındık üreticisine sözünüzü yerine getirin.!
TMO, fındık paralarının en geç 25 gün içinde ödeneceğini taahhüt etmişti. 22 Kasım`den beri TMO"ya fındık veren üreticiye ödeme yapılmadı. Fiskobirlik`in devre dışı bırakılmasının ardından fındık almakla görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin parasını tam 2 aydır ödemiyor. Rekoltenin yüksek olması nedeniyle beklentilerin üstünde üretici fındığı TMO`ya getirince Ofis ödeme güçlüğüyle karşı karşıya kaldı. Bilindiği üzere bu dönem 209 bin fındık üreticisine 493 bin ton ürün için alım randevusu verilmişti.
17.12.2008 itibariyle TMO tarafından, 2008-2009 alım döneminde fındık üreticilerinden 218.000 ton fındık alımı yapılmış ve vadesi gelen 168.500 ton ürün karşılığında 659,4 milyon YTL fındık bedeli ödenmiş..Randevu alan tüm fındık üreticilerinin satacağı fındığın toplamı ise yaklaşık 500 bin tonu buluyor. TMO, 500 bin ton fındığın tamamını alması durumunda ise 1,5 milyar YTL ödeme yapması gerekecek.
Ödeme güçlüğü yaşayan Ofis, fındık paralarını ödeyebilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sürdürüyor. Üretici ise ofisten para alamadığı için borçlarını ödeyememekten yakınırken, esnaflar ve ticarethaneler ise borçlarını köylüden tahsil edemedikleri için her gün onlarcası iflas edip kepenk indiriyor, haciz olayları, intaharlar yaşanıyor.
Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75`ini, ihracatının ise yüzde 80`ini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 8 milyon kişinin geçim kapısı olan fındık, özellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi`nin vazgeçilmez alternatifsiz bir ürünü olduğu uzmanlarca da kabul ediliyor..
Yıllara göre 2 milyar dolara kadar çıkan ihracat gelirleriyle de ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Ancak yasak olmasına karşın Batı Karadeniz`deki düz alanların zaman içinde fındık bahçesine çevrilmiş olması nedeniyle fındık üretimi dış ve iç piyasadaki tüketimin çok üzerinde. Bu durum, fındığın bol olduğu yıllarda kriz yaşanmasına yol açıyor. Bu yıl da rekoltenin 800 bin ton civarında olması, TMO`yu zora soktu.
Müdahale alımları nedeniyle geçen yıl 896 milyon görev zararı yazan Ofis, şimdi de üreticinin parasını ödemekte güçlük çekiyor. Ürünün bol olması üretici içinse serbest piyasada fiyatların düşmesi anlamına geliyor.
Üretici birlikleri, fındığın parasının 25 gün içinde ödeneceğinin taahhüt edildiği halde 60 gündür paraların alamadıkları için borçlarını ödeyememekten yakınırken, aynı zamanda Ofisin fındık alımı yaparken üreticiye randıman alımında çok hatalı alımlar yapıldığı ve kırık ve küçük fındıkların bezik olarak tanımlanıp,serbest piyasada 52 randıman gelen bir fındığın TMO"da 48-49 dan yukarı gelmediğini şikayet ediyorlar.
Ayrıca, ofislerin görevlendirdikleri çuval taşıyan hamalların bir kısmı köylüden taşıma işçiliği olarak açıkça para istemesi randımancı ve kantarcı bir takım görevlilerin hakkında bir takım uygunsuz dedikoduların köylülerin arasında kulaktan kulağa yayılması neticesinde bir çok ilde güvenlik görevlileri de teknik takibe ve operasyona başladı ve ne yazık ki görevini kötüye kullanan bir kısım TMO görevlisi göz altına alındı bile..
22 Kasım`den beri TMO"dan alacakları olan paranın sesini bekleyen binlerce üretici mağdur ve perişan bir şekilde 25 günde alacağını ödeyeceğini beyan eden Hükümetin Tarım Bakanı Mehdi EKER"i ve Hazine yetkililerinin sözünü yerine getirmelerini ısrarla bekliyorlar.
Yoksa 29 Mart"ta önüne sandık getiren Hükümetten intikamlarının çok acı olacağını söylüyorlar,artık bu fındığı ve Karadenizliyi ciddiye alma zamanı geldi geçti, mesela diğer Doğu Karadeniz illeri gibi, bir milyondan, yedi yüz bine inen Ordu"nun nüfusu böyle giderse göç edenler sayesinde çok yakında 500 bin kişinin altına inecek, haberiniz ola..