Artık sosyalist sistem yok. Kim kime ne kadar güvenebilinir bilinmiyor.

ÇIKMAZ SOKAK ORTA-DOĞU!

Rusya Suriye’yi sattı mı?

Rusya Dışişleri bakanı Lavrov, batılı ülkeleri Suriye’ye saldırmaması için sert bir şekilde uyardı. Fakat eğer batılı ülkeler Suriye’ye saldırırsa savaşın tarafı olmayacağını, yani Suriye için savaşmayacağını açıkladı.

Bu açıklama, batılı ülkelerin saldırısı için yeşil ışık olarak yorumlandı. Bazı yorumcular, Suudi Arabistan’ın Rusya’yı satın aldığını ve bunun sonucu olarak Rusya’nın Suriye’ye ihanet ettiği yorumları yapıldı.

Gerçekten bu kadar basit mi?

Rusya para-ticaret karşılığı Suriye’yi satmış olsa bunu neden deklere etsin ki? Eğer Suudi Arabistan ve ABD ile Rusya gizli bir anlaşma yaptıysa, batı Suriye’ye saldırır, Rusya anlaşma gereği sessiz kalır. Ama öyle olmuyor, Rusya Suriye için savaşa girmeyeceğini deklere ediyor.

Öte yandan Rusya’nın Suriye’ye devasa boyutta silah gönderdiği de belirtiliyor.

Suriye dünyanın 4. büyük savunma sistemine sahip. Türkiye, ABD adına bu sistemi test etti uçaklarımız anında düşürüldü. Batı bu savunma sisteminden korktuğu için büyük olasılıkla gemilerden ve bölgedeki üslerden atılan füzelerle Suriye’yi vurmayı düşünüyor.

Savaş medyası saldırının Esad’ı düşürmeyi hedeflemediği sadece “cezalandırmaya” yönelik 2-3 günlük bir saldırıdan söz ediliyor. Bunun nedeni olası bir başarısızlığın alt yapısı oluşturmak. Yani uçakları düşürülür, gemileri batırılırsa saldırı sonlandırılacak ve “Esad’ı cezalandırdık” denilecek. Eğer Suriye ciddi bir direniş gösteremezse saldırlar haftalarca sürecek. Kara harekatı gündem de yok. Suriye’de zaten gönüllü savaşçılar var.

Rusya Suriye’deki sivil vatandaşlarını geri çekiyor ama Suriye savunma ve füze sistemlerinin başında ise Rus uzmanlar var.

Rusya,  batılı ülkeler Suriye’ye saldırırsa savaşın tarafı olmayacağını, yani Suriye için savaşmayacağını açıkladı.

Evet doğru; bu açıklama batının Suriye’ye saldırması için yeşil ışık.

Ya peki bu açıklama batı için bir tuzaksa? Veya Rusya savunma sistemlerini ve füzelerini denemek istiyorsa.

Belki de Rusya; batıyı orta-doğu çıkmaz sokağına sokmak istiyor.

Ya peki Suriye savunması, İran ve Hizbullah da savaşa girerse batılı güçlere, uçaklarına, üslerine, gemilerine ciddi hasarlar verirse Rusya’nın, hatta Çin’in savaşın tarafı olmayacağına kim garanti verebilir. Bu durum batının orta-doğudan tamamen kovalanmasına neden olmaz mı?

Artık sosyalist sistem yok. Kim kime ne kadar güvenebilinir bilinmiyor. Belki de o kadar açıklamalara karşın İran ve Hizbullah da savaşın tarafı olmayacak. Suriye yalnız kalacak.

Ama tersi olursa?

Sanırım ABD’nin bu konuda korkuları var. Bu nedenle hala kararsız olduğunu açıkladı.

Gönlümüz hep zayıftan yana, güçlüye karşı. Ama şimdiye kadar hep güçlüler kazandı.

Umarım bu kez tersi olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar