680 çocuk işçimiz var
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürol Özcüre, Ordu'daki KOBİ'lerde oto tamircisi ve tekstil işçisi olarak çalışan çocukların çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürol Özcüre, Ordu'daki KOBİ'lerde oto tamircisi ve tekstil işçisi olarak çalışan çocukların çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kuzey Noktası Dergisi'ne yazdığı makalesinde çocuk işçiliğinin durumuna değinen Yrd. Doç. Dr. Özcüre, çocukların küçük yaşta çalışmaya başlamasının ana nedeninin 'yoksulluk' olduğunu belirtti.
Küçük yaşta çalışmaya başlayan çocukların eğitim durumlarının kesintiye uğradığını hatırlatan Özcüre, bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) teknik desteği ve Avrupa Birliği (AB) fon kaynağıyla yürütülen 'Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması' projesinin fırsat olduğunu kaydetti.
Özcüre, "Sokakta çalışan çocukların sokakta yaşayan çocuğa dönüşmemesi için bu proje yararlı olmuştur. Projenin devamlılığı için maddi kaynaklar ve kurumlar arasında işbirliğine ihtiyaç vardır" dedi.
Ordu'da özellikle KOBİ'lerde oto tamircisi ve tekstilde çalışan çocukların çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Özcüre, "Buralarda çalışan çocukların asgari yaş ve çalışma koşulları denetlenmelidir.
Bu çocukların sigortalı ve mesleki eğitime kayıtlı şekilde çalışmalarını sağlamak amacıyla TESK Ordu Temsilciliğine bağlı olanlar ile IPKO ekibinin uyumlu ve işbirliği halinde çalışmaları gerekmektedir.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, TESK ve İş Kur bir araya gelerek istihdam garantili kurslar düzenlemeli ve çocukların çalışma hayatına katılmalarına katkıda bulunmalıdır" diye konuştu.
680 ÇOCUK İZLENİYOR
Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ILO teknik desteği ve AB fon kaynağıyla yürütülen 'Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi" kapsamında yürütülen çalışmalarda Ordu'da küçük yaşta olmalarına rağmen çalışan veya çalışma riski bulunan 273 kız ve 407 erkek olmak üzere 680 çocuğa ulaşıldığı belirtildi. Ulaşılan çocukların 140'ının sokakta, 15'inin sanayide, 127'sinin tarımda, 8'inin hizmet sektöründe çalıştığı kaydedildi.
Ordu Valiliği, bu çocukların sağlık kontrollerinden geçirilmesi, ihtiyaç duyulması durumunda tedavilerinin yaptırılması, ailelerinin iş imkanlarına ulaşması ve sosyal güvenlik sistemine girişlerinin sağlanması için çaba gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.