Bir kereden bir şey olur
Her sigaranın dumanında yaklaşık 4 bin kimyasal madde açığa çıkar ve birçoğu doğrudan kanserojen...
Antalya Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Sigara Bırakma Merkezi Sorumlusu Uzm. Dr. İsmail Eroğulları, 31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü nedeniyle bir açıklamada yaptı.
Yazılı açıklamasından, sigaranın dünyada en yaygın zehirlenme olayı olduğunu dikkat çeken Eroğulları, Her sigaranın dumanında yaklaşık 4 bin kimyasal madde açığa çıkar ve birçoğu doğrudan kanserojendir.
İnsanları bağımlı hale getiren ise içindeki nikotin maddesidir. Bu madde bağımlılığın yanında sigara, kalp-damar ve beyin-damar hastalıklarına bağlı ölümlerden de sorumludur sözlerine yer verdi.
Erkeklerde tüm kanser ölümlerinin %35'inden ve kadınlarda tüm kanser ölümlerinin %15'inden sigaranın sorumlu olduğunu söyleyen Eroğulları, açıklamasından şunları belirtti:
Pasif içicileri de bekleyen tehlikeler de var.Ölü doğum, ani bebek ölümleri, orta kulak hastalıkları, alt solunum yolu enfeksiyonları, küçük hava yolu obstrüksiyonu, astım gelişimi, çocukluk çağı kanserleri, kalp hastalığı gibi pasif içiciler ve sigara dumanına uzun süre maruz kalan kişilerde akciğer kanser riski 3 kat artmaktadır.İnsanların sigara içme alışkanlığının temel nedeni; nikotinin çok güçlü bir psikolojik uyarıcı olmasıdır.Sigaranın yaptığı bağımlılık eroin, kokain gibidir. Sigarayı bir kez deneyen her 3 kişiden biri bağımlı hale gelmektedir.
TIBBİ GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN YÖNTEMLERDEN UZAK DURMALI
Sigaradan nasıl kurtulacağını düşünen kişiler, kendi kendine zorlanıyorsa etkinliği kanıtlanmış tıbbi yöntemlere başvurabilirler denilen açıklamada ayrıca şu ifadeler ver aldı:
Bunun için başvurulabilecek yöntemler; nikotin yerine koyma tedavileri kapsamında bazı ilaçlardır. Toplumda sigarayı bırakma yöntemleri adı altında, hiç bir tıbbi geçerliliği olmayan yöntemler yaygınlaşmaya başlamıştır.Nikotin bağımlısı olan kişiler, geçersiz yöntemlerle maddi, manevi yönden kayba uğramamaları ve bırakma azimlerini kaybetmemeleri gerekiyor.
Böylesine güçlü bir bağımlılıktan kurtulmanın zor ama imkânsız olmadığı vurgulanan açıklamada, sigarayı bırakan bir kişinin 1 yıl sonra sigara içmeye devam eden bir kişi ile taşıdığı riskin neredeyse yarı seviyeye düştüğü belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.