Göre göre cinayet !
Biz söylüyoruz biz dinliyoruz ! "OKSİJEN MARKALI ORDU'DA OKSİJEN NEREDE ?" başlıklı yazımızın www.ordukent.com adlı sitemizde yayınlanmasının ardından...
"OKSİJEN MARKALI ORDU'DA OKSİJEN NEREDE ?" başlıklı yazımızın www.ordukent.com adlı sitemizde yayınlanmasının ardından hava kirliliği Ordu kamuoyunun gündemine taşınmasına rağmen henüz hiç bir yetkiliden açıklama gelmedi.
Hava kirlilik miktarlarının insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olduğunu geçen yıla oranla hava kirliliğinin artığına dair verilen bilgiler hava kirliliği konusunda yazdıklarımıza hak verir nitelikte.
Biz hiç bir açıklama yapılmamasına ve hiç bir önlem alınmamasına rağmen ısrarla yazıyoruz ve yazacağız. HAVAMIZ KİRLİ !
BU BİLGİLERİ LÜTFEN DİKKATLİ OKUYUN !
Ülkemizde Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre izin verilen yıllık ortalama havada asılı PM (katı parçacık) ve SO2 kirliliği 150 mikrog/m3" dür.
Bu oran yüksektir üstelik kış aylarında bu değerler için SO2"de 250"ye, PM"de 200 ?g/m3 kadar izin verilmektedir.
Oysa bu rakamlar Dünya Sağlık Örgütü"nce 60 ?g/m3 olarak önerilmekte, Avrupa için izin verilen üst sınırlar ise 50 ?g/m3dür.
Daha önce sitemizde yayınladığımız haberi yetkililerin dikkatle okumasını umut ederek yeniden yayınlıyoruz....
OKSİJEN MARKALI ORDU'DA OKSİJEN NEREDE ?
"Marka olma yolunda ilerleyen(!) Ordu ili adının yanına oksijenin "O" sunu koyarken şu sıralar, Ordu'da özellikle akşam saatlerinden itibaren oksijenin "O" sundan eser kalmıyor.
Nedeni ne mi ?
Nedeni gayet basit...
Akşam şehrin üstünü kaplayan bariz bir şekilde hem gözle görülür hemde insan genzini yakmasıyla kendini hissettiren hava kirliliği....
Akşam saatlerinde iş çıkışında ya da başka maksatla dışarıda olan vatandaşlar, gözle görülmesi bir yana, nefes alırken bile insanı rahatsız eden hava kirliliğinden şikayetçi olurken hava kirliliği ölçümlerinin yapılmasını ve çıkan değerlere göre tedbir alınmasını bekliyor.
Oksijenle markalaşmayı hedefleyen Ordu'daki hava kirliliğinin sebebi sizce dağıtılan kömürlerin kalitesiz oluşu olabilir mi, fakir fukara ısınsın (!) derken Ordu ve Ordulular oksijensiz bırakılıyor olabilir mi?
Markalaşma yolunda Oksijeni Ordu'nun yanına koyan yetkililer hava kirliliğimizle de yakından ilgilenseler iyi olur, yoksa Ordu'ya es kaza akşam saatlerınde gelen tursitlere yada yabancılara sorduklarında "oksijen aramak" zorunda kalacağız. "
Ordu orman ve çevre müdürlüğü bir açıklama yaptı. Ordu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından şehir merkezinin 12 işlek noktasında her gün yapılan hava kirliliği ölçümleri raporlarına göre, PTT kavşağı, İmam Hatip Lisesi mevkii, Yeni Mahalle, Sağlık Müdürlüğü mevkii ve Fidangör mevkii hava kalitesi en düşük olan bölgeler olarak belirlendi.
Raporlara göre, PTT kavşağındaki hava kirliliği partikül miktarının geçen yıl metreküpte 152 ile 157 PM arasında iken bu yıl 552 PM'na çıktığı bildirildi. İmam Hatip Lisesi mevkiinin hava kirlilik oranının 554 PM olarak belirlendiği kaydedilirken, Yeni Mahalle'de 513 PM, Sağlık Müdürlüğü mevkiinde 488 PM, Fidangör'de ise 471 PM olduğuna dikkat çekildi. Şehirde en temiz bölge 203 PM ile Durugöl ve 204 PM ile Bahçelievler Mahallesi olduğu belirtildi.
Geçen yıl tüm bölgelerdeki hava kirlilik oranı 120-150 PM arasında değişiyordu.
konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz yetkililer hava kirlilik miktarlarının insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olduğunu belirterek, insan sağlığını tehdit edecek en yüksek hava kirliliği miktarının 400 PM (!) ve yukarısı olduğunu dikkat çektiler.
Hava Kirliliğinin Etkileri
Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Örneğin; kurşunun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbonmonoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir.
Bununla birlikte kükürtdioksit (SO2)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca kükürtdioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir.
Sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının %5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bunun ise küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülmektedir.
Tüm Türkiye"de olduğu gibi Ordu'da da insan sağlığı açısından en azından ölçümü ve izlenmesi gereken yer yüksekliğindeki (yer seviyesindeki) ozon, azot oksitler, karbon monoksit ve yanmamış petrol artıklarından (hidrokarbonlar) ve kurşundan günlük olarak (rütin) sadece SO2 ve duman (toplam partikül madde-10 mikron ve üzerindeki havadaki askıda kalabilen ve solunumla öksürük refleksi yapmayan katı parçacıklar) ölçülmektedir.
Partikül madde ölçümleri (PM), PM10 ve PM2,5 (PM 10 mikron ve PM 2,5 mikron) olarak iki çeşitte ölçülmemektedir. PM 2,5 daha tehlikelidir.
Bizler insanına sorumlu medya olarak diyoruz ki, ORDUDA HAVA HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDER DERECEDE KİRLİ...
EĞER SİZ AKSİNİ İDDİA EDİYOR İSENİZ BUYRUN AÇIKLAYIN...
YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ... VE DE HATIRLATIYORUZ..
ORDUDUDA HAVAYI KİRLETMEYE NEDEN OLAN KÖTÜ KÖMÜRÜ BEDAVA DAĞITAN AK PARTİ Lİ LERİ ACİLEN YARGIYA SEVKETMEK İÇİN GEREĞİNİ YAPINIZ... BU BEDAVA KÖMÜRÜN KALİTESİZLİĞİNİN ADINA "TAAMMÜDEN CİNAYET" DENİR...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.