Kene felç ediyor!

Kene felç ediyor!

Keneler sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yaymıyor. İkinci bir hastalık daha tespit edildi. Felçe kadar götürüyor... İşte o hastalık;

Keneler sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yaymıyor. İkinci bir hastalık daha tespit edildi. Felçe kadar götürüyor... İşte o hastalık;

Kırım Kongo nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybederken, kenelerin yaydığı ikinci hastalık da halkı tehdit ediyor. Beykoz"da kene tarafından ısırılan 3.5 yaşındaki C.B."ye felce bile yol açabilen Lyme teşhisi kondu. Hastalık iki Türk"te daha görüldü

KERESTELERLE TÜRKİYE'YE GELİYOR

Türkiye, Kırım Kongo üzerinden gelen kenelerin yarattığı vakalara karşı bilinçlenmeye çalışırken, ABD, Ukrayna ve Bulgaristan"dan ithal edilen kerestelerle taşınan yeni bir tür kene halkı tehdit etmeye başladı.

 

 LYME HASTALIĞI (BORRELİOSİS) 
Genelde Ixodes ricinus türü kenelerin isirmasi ile insana geçen Borrelia burgdorferi adlı bakterinin yol açtığı bir hastalıktır.

Hastalık değişik şekillerde ortaya çıkmakla beraber ilk belirti deride kenenin ısırdığı bölgede kızarıklıktır. Hedef organlar deri, merkezi sinir sistemi, göz ve kalp gibi organlarda olabilir. Eklemlerde şişlik, sıvı birikimi, hareket etmede zorluk görülür.

Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Bir kısım hastalarda hastalığın belirtileri tedaviden aylar ya da yıllar sonrada devam edebilir. Bu belirtiler kas ağrıları, kireçlenme, boyun tutulması, zihinsel arazlar, sinirsel şikayetler ve aşırı yorgunluğu içerebilir

Beykoz"da kene tarafından ısırılan 3.5 yaşındaki C.B."ye GATA"da "Lyme" teşhisi konulurken, Sağlık Bakanlığı, “Bize böyle bir bildirim olmadı. Hastalık Türkiye"de yok” yanıtını verirken uzmanlar hastalığın Türkiye"de de görüldüğünü anlattı.

KENE 3,5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA YAPIŞTI

Lyme hastalığını görünür kılan vaka, Beykoz"da 3.5 yaşındaki C.B."nin 9 Mayıs tarihinde, sağ kolundan bir kene tarafından ısırılmasıyla başladı. Küçük çocuğun anne ve emekli asker babası durumu fark eder etmez C.B"yi Gülhane Askeri Tıp Akademisi"ne (GATA) götürdü.

Burada ilk müdahalenin ardından minik hasta taburcu edildi. C.B."yi yakından takip eden anne ve baba küçük çocuğun kolunda bir kızarıklık fark ederek 24 Mayıs"ta tekrar GATA"ya götürüldü.

HASTALIĞIN ADI LYME

Burada uzmanlara internette araştırma yaptıklarını ve kene ısırması vakalarında bu tür kızarıklıkların Lyme belirtisi olabileceğini söyleyen anne ile baba endişelerinde haklı çıktı.

C.B."ye Lyme teşhisi konarak hemen antibiyotik tedavisine başlandı. GATA"daki doktorlar ilk kez karşılaştıkları bu vakaya kısa sürede koydukları teşhis ile C.B."nin sağlık durumunu kontrol altına almayı başardı.

ZOR TEŞHİS ETTİLER!

Özel bir firmada çevirmenlik yapan 33 yaşındaki Emre Tekin de kene ısırması sonucu Lyme"ye yakalanan vatandaşlardan biri. Tekin “2006 yılında Anadolu yakasında kene tarafından ısırıldım. Bir süre sonra kaslarımda meydana gelen seyirme eklem ağrıları ve batma hissiyle doktora gittim ancak iki enfeksiyon uzmanı teşhis koyamadı. Ankara Bayındır Hastanesi"nde tanı kondu ve 8 ay tedavi sonrası sağlığıma kavuştum” dedi.

2007 yılında kene tarafından ısırılan 37 yaşındaki Royan Aydın da Lyme atlatan vatandaşlardan. Aydın, “Bende halka 10 gün sonra oluştu. Belli bir büyüklüğe geldikten sonra sadece kaşıntı kaldı ve halkanın içindeki renk yeşile döndü. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde iki ay boyunca tedavi oldum” diye konuştu.

MENENJİT VE KARACİĞER YETMEZLİĞİNE YOL AÇIYOR

Lyme hastalığı ile ilgili Türkiye"de ciddi çalışmalar yapan Ankara Bayındır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Yaşar Anlar, hastalığın 1980"lerde Amerika"da ilk tanımlandığını dile getirerek “Zamanında tanı koyulduğunda tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak teşhis hataları hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Kalp ritm bozukluklukları, şişlik, menenjit, göz rahatsızlıkları, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir” diye konuştu. Türk Enfeksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nezahat Gürler de Lyme"nin Türkiye"de çok ender görüldüğünü belirterek, “Hastalığı İstanbul"da daha önce hiç duymadık. Kırım Kongo taşıyan keneler virüs taşırken, Lyme hastalığına neden olan keneler ise bakteri bulaştırıyor. Ulaşımın globalleşmesiyle bu hastalık dünyada da yaygınlaşıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.