Oynarken öksüren çocuğa dikkat

Oynarken öksüren çocuğa dikkat

Oyun çağındaki çocuklarda, koşarken, oynarken veya gülerken gelişen öksürüklerin astımın belirtisi olabilir...

Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, oyun çağındaki çocuklarda, koşarken, oynarken veya gülerken gelişen öksürüklerin astımın belirtisi olabileceğini söyledi.

Astım hastalığının, solunum yollarında daralma ve duyarlılığın artması sonucu meydana geldiğini belirten İl Sağlık Müdürü İlter, yaygın bir solunum sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

Bütün yaş gruplarında görülebilen ve ilk belirtileri genellikle çocukluk yaşlarında ortaya çıkan astımın, toplumun büyük kesimini etkilediğine dikkat çeken İlter, hastalığın başlıca belirtileri arasında öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve krizler geldiğini belirtti. Astımın kalıtsal olduğunu ifade eden Bahattin İlter, "Erken çocukluk ve geç çocukluk dönemlerinde farklılıklar gösterebilir.

Küçük yaşlarda en sık görülen astım nedenlerinden biri de alerjidir. Her yaşta görülebilir ama çocuklarda daha fazla rastlanır. İstatistiklere göre, gelişmiş ülkelerde ilkokul çağındaki çocukların yüzde 10, erişkinlerin ise yüzde 5'inde astım vardır. Saman nezlesi olan çocukların yüzde 25'inde astım da gelişir" dedi.

Tekrarlayan yada bir defa başladığında uzayıp giden, oynarken veya gülerken gelişen öksürük veya nefes darlığı, doğrudan hava açlığı ve hırıltılı solunumun astımı düşündürmesi gerektiğinin altını çizen İlter, "Hastalığın alerjik olan ve alerjik olmayan iki türü vardır.

Hastalığın başlıca nedenleri ev tozları, polenler, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır. Astım krizleri, havaların değişken olduğu dönemlerde, gece ve sabaha karşı daha sıktır. Alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği, nezle, grip gibi solunum yolları enfeksiyonları, çeşitli koku ve gazlar, bazı ilaçlar krizleri ortaya çıkaran en önemli faktörlerdir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bunda da erken teşhis çok önemlidir. Çevre faktörlerinin kontrol edilmesi de en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Çocuklarında bu ve benzeri şikayetler yaşayan ailelerin, çocuklarını bir uzmana götürerek erken tedbir almalarında büyük fayda var" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.