Sağlık için anzer çayı
Uzmanlar, Anzer balına tat ve koku veren Anzer kekiğinin sağlık kaynağı olduğunu söyledi.
Uzmanlar, Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yayılış gösteren dünyaca tanınmış Anzer balına tat ve koku veren Anzer kekiğinin sağlık kaynağı olduğunu söyledi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Metin Deveci, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yayılış gösteren bu bitkinin, denizden 2 bin 300 metre yükseklikteki yörelerde yoğun şekilde doğal olarak yetiştiğini belirtti.
Anzer kekiğinin haziran ayından itibaren yaklaşık iki ay boyunca, farklı yüksekliklerde, çiçekli olarak bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Deveci, "Anzer kekiği, arıların en çok ziyaret ettiği bitkilerindendir.
Yüzlerce yıldır yöre halkı tarafından bilinen ve doğadan toplanan Anzer, kurutularak kış aylarında bitkisel çay şeklinde tüketilmektedir. Yörede Anzer çayının, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok derde deva olduğuna inanılmaktadır" dedi.
Anzer tarımının yapılmasıyla yörede yapılan arıcılığın daha etkin hale getirileceğini ifade eden Yrd. Doç. Deveci, sözlerine şöyle devam etti:
"Anzer çayı ayrıca kekik yağı ve suyunun üretilmesi yöre insanına ek bir gelir sağlayacaktır. Anzer çayı denilen bu kekik türünün, yağının ve suyunun çıkarılması için yörede kurulacak modern tesisler bu konuda etkin rol oynayacaktır.
Ancak yörede doğal florada yetişen bitkilerin ticari amaçla toplanması, bitkilerin neslini tehlikeye sokacağından, bitkinin tarımının yapılması gerekmektedir. Anzer çayı çok yıllık bir bitki olup, bitki çelikleri ve kök parçalarıyla üretimi mümkündür. Yörede doğal olarak
yoğun şekilde bulunması, tarımının da yapılabileceğini göstermektedir. İlkbahar veya sonbahar döneminde dikilecek bitki çelikleri ile yapılacak üretimde, ilk yıl verim düşük olacaktır. Ancak, daha sonraki yıllarda verim giderek artış gösterecektir. Bir dekarlık alandan ilk yıldan sonra, ortalama olarak 150-200 kg kuru Anzer çayı elde edilebilecektir."
Anzer çayı adı verilen bu kekik türünün uçucu yağı ve suyu da elde edilebildiğini ifade eden Deveci, "Ateş üzerinde büyük tencereler içerisinde suyla kaynatılarak damıtma yöntemiyle elde edilen bu ürünler çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
Anzer çayı, diğer kekik türlerinde olduğu gibi bileşimindeki kimyasal maddeler sayesinde insan vücudu üzerine çeşitli etkiler yapmaktadır. Kekik yağı ve suyunun mide sorunlarını giderici, yatıştırıcı, antiseptik, kurt düşürücü, kan dolaşımını arttırıcı, bronşları açıcı, öksürük giderici, zayıflatıcı, şeker hastalarını rahatlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Özellikle doğaya dönüşün ve doğal ürünlere olan talebin arttığı günümüzde, bitkisel çay olarak Anzer çayının önemi daha da artmaktadır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.