Serinlemek isterken hasta olmayın

Serinlemek isterken hasta olmayın

Uzmanlar, Türkiye'yi etkisi altına alan sıcaklarla ilgili vatandaşları beslenme ve alınacak tedbirlerle ilgili uyardılar.

Aşırı sıcağın sebep olduğu nefes alamama, ateş basması, baş dönmesi, halsizlik yorgunluk gibi şikayetlere tedbir alınabileceğini belirten Aile Hekimi Uzmanı Dr Şirin Parkan, sıcakta çalışmak zorunda olanların günde 2 litre su tüketmesini, tuzlu ayran içmesini, bol meyve ve sebze tüketmesini istedi.


İşyerlerinde klima ısısının kademeli olarak düşürülmesi gerektiğine de dikkat çeken Dr Şirin Parkan, "Klimalar "allerjik zatürre" ve "Legionella Pnömonisi" denilen bir zatürre tipine neden oluyor. Alerjik zatürreye, klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları yol açıyor.

Alerjik zatürrede, küf mantarlarının bulunduğu havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlikle gribal enfeksiyon gibi başlıyor. Daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlerde belirtiler ortaya çıkıyor.

Lejyoner hastalığı olarak bilinen ve klimalardan bulaşan "Legionella pnömonisi", ilk 24-48 saat içinde halsizlik, kırıklık, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan, daha sonra ani yükselen ateş, kuru öksürük, bazen yan ağrısı, bulantı, kusma ve ishale yol açıyor.

Klimalar yüz felci, burun kanaması ve üst solunum yolu hastalıkları da yapabiliyor"dedi. Sıcaklıkların artmasının fizyolojik stres, hastalık, hatta ölüme bile yol açtığını anlatan Dr Parkan alınacak önlemleri şöyle sıraladı: Hareketlerinizi yavaşlatın: Ağır çalışmalar yavaşlatılmalı veya günün en serin zamanında yapılmalıdır. Risk altında bulunanlar en uygun serin yerlerde bulunmalıdırlar.


Yaz kıyafetleri giyin: Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.


Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçının: Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır.


Su veya alkol içermeyen sıvıları bol miktarda için: Vücudumuz serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin. Ancak, epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini artırmadan önce bir doktora danışmalıdır.

 Alkollü içecekleri kesinlikle içmeyin Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın: Tuz kısıtlayıcı diyette olanlar tuz tüketimlerini arttırmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.


Klima bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın: Evlerdeki ve işyerlerindeki klimalar ısı kaynaklı tehlikeleri azaltır.


Güneş altında fazla kalmayın: Güneş yanıkları ısı dağıtım işlemini çok güçleştirir. Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına bırakmayın: Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir. Böyle bir sıcaklığa maruz kalma ölümle sonuçlanabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.