Sigara hayat hırsızı
Prof. Dr. Nurol Arık, sigaranın zararlarına değinerek, sigaranın 'hayat hırsızı' olduğunu, içen kişinin hayatından ortalama 8 yıl çaldığını söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, sigaranın zararlarına değinerek, sigaranın 'hayat hırsızı' olduğunu, içen kişinin hayatından ortalama 8 yıl çaldığını söyledi.
Sigara üzerine kitapları ve araştırmaları bulunan Prof. Dr. Nurol Arık, sigara içmenin neden tehlikeli olduğu konusunda bilgi verdi. Sigara içmeyenlerin sadece yüzde 4'ünün 55 yaşından önce öldüğünü, sigara içenlerin ise yüzde 10'unun 55 yaşından önce öldüğünü belirten Arık, 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl için ömürden 3 ay kısaldığına dikkat çekti.
Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 30 ila 50'sinin sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Arık, "Sigara içen her 3 kişiden biri hayatını kaybetmektedir. Bu ciddi bir rakamdır. Herhangi bir bireyin trafik kazasında ölme riski 50'de 1'dir. Cinayete kurban gitme riskimiz 100'de 1'dir" dedi.
Sigara içiminin kanser etkisini de artırdığını ifade eden Arık, akciğer kanser riskini 13-22, ağız kanseri riskini 3-30, dişeti kanser riskini 5-14, dil kanseri riskini 4-33, bademcik kanser riskini 7-11, gırtlak kanser riskini 16, böbrek kanser riskini 17 kat artırdığını vurguladı. Arık, sigarayı bırakmak hiçbir zaman geç olmadığını ise vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.