Trafikte öfkeye yer yok
Psikolog Nevin Küçük, Türkiye genelinde meydana gelen kazaların 15 bin 294'ünün sürücü hatasından kaynaklandığının belirlendiğini ifade etti.
Psikolog Nevin Küçük, Türkiye genelinde Ocak ve Şubat aylarında 15 bin 351 kaza meydana geldiğini söyleyerek, bunların 15 bin 294'ünün sürücü hatasından kaynaklandığının belirlendiğini ifade etti.
Küçük, "Trafikteki kazalarda dış etkenlerin de önemli rolü var ancak asıl büyük problem sürücüden kaynaklanıyor.
"Büyük küçük herkes eğitilmeli"
Bunun için direksiyon başında öfkeye yer yok" dedi. Kardelen Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Psikoloğu Nevin Küçük, trafiğin sadece Düzce'de değil, tüm Türkiye'de bir sorun olduğunu ve en küçük yaştaki çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin bu konuda iyi eğitilmesi gerektiğini belirtti.
Öfkeli sürücüyle karşılaşınca ne yapmalı?
Küçük, "Psikoteknik Değerlendirme Merkezi trafik eğitimi ile ilgili olarak seminerler, eğitimler vermeye ve bu konuda afişlerle halkı bilgilendirmeye devam ediyor. Yola çıkma sebebimiz şuydu; trafikte her şey bizim istediğimiz gibi olamaz.
Kendimiz dışında bir sürü şoförün araç kullandığını ve her şoförün kendisine özgü bir araç kullanma davranışı sergilediğini düşündüğümüzde bütün davranış biçimlerini bilmek çok önemli. Halkı bu noktadan çıkarak bilgilendirmek istiyoruz. Öfkeli sürücü nasıl olur? Öfkeli sürücü ile karşılaştığında ne yapacaksın? Ya da ne yapmayacaksın? Çok zor gelse de kaçmak iyi bir şey midir, değil midir? Bunların hepsinin öğretilmesini sağlıyoruz.
"Asıl büyük problem sürücüden kaynaklanıyor"
Trafik Araştırma Dairesi'nin verilerine baktığımızda Türkiye genelinde sadece Ocak ve Şubat aylarında 15 bin 351 kaza olmuş. Bunların 15 bin 294'ü sürücü hatası nedeniyle meydana gelmiş. Yol gibi bir sürü problem olabilir, ama asıl büyük problem sürücüden kaynaklanıyor.
Dolayısıyla sürücülerin çok dikkatli ve çok bilinçli olmaları lazım ki hatayı en az düzeye indirelim. Araç kullanırken, hem kendinizi, hem arkanızdaki sürücüyü, hem de önünüzdeki sürücüyü kollamanız lazım. Bunları yaparken de bir davranış geliştirirsiniz.
Ama siz bir bireysiniz, bir kişiliğiniz var. Aceleci ve öfkeli bir insansanız bunu kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü yaptığınız davranış sadece sizinle ilgili değil, herkesi ilgilendiriyor ve onun sonuncunu hep birlikte çekiyoruz" şeklinde konuştu.
"Öfkeleniyoruz ama çözüm değil"
Küçük, diğer sürücünün davranışını üstümüze almamamız gerektiğine dikkat çekerek, "Öğreniğin bir sürücü sol şeritten yavaş yavaş gidiyor. Biz hızlanmak istiyoruz. Ama önümüzdeki bir türlü izin vermiyor ve bu bizi çok öfkelendirebiliyor. Kornaya basıyoruz, bağırıyoruz, belki de el hareketi yapıyoruz. Ama sonucuna baktığımızda aslında o önde yavaş yavaş gidenin bundan hiç haberi olmayabiliyor veya çok umurunda da olmayabiliyor.
Aslında biz trafikte bir başka sürücü yüzünden boşu boşuna öfkeleniyoruz. Öfkeleniyoruz, ama çözüm değil. Bunu da ancak öğrenerek yaparsınız. Eğer bilgiliyseniz bunu yapabilirsiniz. Bilgili değilseniz, siz de diğerleri ile birlikte korna çalarsınız" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.