Türk halkının Ağzı Bozuk

Türk halkının Ağzı Bozuk

Dünya Diş Hekimliği Birliği (FDI), Avrupa Bölgesel Organizasyonu (ERO) Genel Kurulu, İstanbul'da başladı.

Dünya Diş Hekimleri Birliği'nin toplantısına ev sahipliği yapan Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Cemal Yıldırım, Türk diş hekimlerinin muayene hizmet kalitesinin Avrupa ülkeleri ile aynı olduğunu ancak Avrupa ülkelerindeki insanların ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerinin karşılaştırdığında Türk halkının ağzının 'kötü ve bozuk' olduğunu söyledi.

Dünya Diş Hekimliği Birliği (FDI), Avrupa Bölgesel Organizasyonu (ERO) Genel Kurulu, İstanbul'da başladı. Geçen yıl 20-21 Nisan 2007 tarihleri arasında Moskova'da ERO Genel Kurul toplantısında yapılan oylamada 1997 yılından sonra İstanbul'un ikinci kez ERO Genel Kurul toplantısına ev sahipliği yapmasına karar verilmişti.

Toplantı 2 gün sürecek

Avrupa ve komşu ülkelerden gelen 34 ülkenin temsilcilerinin de geldiği toplantıya, FDI Başkanı Burton Conrod, ERO Başkanı Dr. Patrick Hescot, ERO Seçili Başkanı Dr. Gerhard Seeberger ve ERO Genel Sekreteri Dr. Philippe Rusca başta olmak üzere çok sayıda yabancı konuk katıldı.

The Marmara Oteli'nde başlayan ve iki gün sürecek olan ERO Genel Kurulu'nda; diş hekimliği mesleğinin sorunları ve çözüm önerileri ele alınıyor. Ayrıca Avrupa'da Serbest Diş Hekimliği Uygulaması, ERO Parite, ERO Genişleme, Koruma, Kalite Yönetimi, Temel+Sürekli Eğitim, Dişhekimliğinde Kadınlar ve Dental Ekip-Griffa başlıklarında oluşturulan çalışma grupları raporlarını sunmaya başladı.

"Diş hekimliği zor ve meşakkatli bir iş"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, "Diş hekimliği mesleğinin zor, meşakkatli ve birçok beceriyi bir arada bulunmasını gerektiren bir meslek olduğunu biliyoruz.

 Bunun için bilimsel ve teknolojik yenilikleri izleyerek yetkin diş hekimi olmak için çaba gösteriyoruz. Görünen o ki kendimizi yenilememiz, yetkin diş hekimi olmamız mesleğimiz ile ilgili yaşadığımız kaygıları ortadan kaldırmayacak.

Kendisi için çalışan, yani kendi işinin patronu ve çalışanı olan diş hekimlerini zor günlerin beklediğini sizlerle paylaşmak istiyoruz" dedi.

"Ya iş gücünü satan ücretliler olacağız ya da kendi işinin sahibi"

Dünyayı ve insanlığı etkileyen küresel kapitalizmin aynı zamanda mesleklerde de değişime neden olduğunu belirten Yıldırım, "Sermayenin sağlık alanında tekelleşmesi; kendisi için çalışan biz diş hekimlerini işçileşme sürecine sokmuş bulunuyor. Bu sorunun birliklerin sorunu olduğunu biliyoruz. Ortak soruna karşı, ortak mücadelenin gerekliliği ortadadır.

 ERO ve FDI'ın genel kurullarının temel konularından biri; bu sürece karşı nasıl bir yol izleneceğini tartışılması ve gerekli girişimlerin yapılması olmalıdır. ERO ve FDI genel kurullarında alınacak kararlar ve kararlarla ilgili uygulamalar mesleğimizin geleceğini şekillendirecektir. Ya sermayenin elinde iş gücünü satan ücretliler olacağız ya da kendi işinin sahibi, emeğini özgürce kullanabilen diş hekimleri olacağız" diye konuştu.

Bu mesleğin kendisi için çalışan meslek grubu olduklarına inandığını dile getiren Yıldırım, "Avrupa Birliği'nin (AB) serbest mesleklere dair piyasa kuralları ile ilgili Avrupa Parlamentosu' nun (AP) 2003 yılında Lizbon'da aldığı 'serbest mesleklerin hukuka dayalı demokratik sistemin ifadesi olduğunu, özellikle de Avrupa toplumlarının önemli unsurunu teşkil ettiği' kararının mesleğimizin geleceği açısından tarihsel önemde bir karar olduğunu düşünüyor ve bunun gereği için uğraş veriyoruz" şeklinde konuştu.

"Avrupa ülkeleri ile aynıyız"

Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, "Avrupa ve dünyadaki diş hekimlerinin sorunlarını ve ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar tartışılıyor. Yeni çıkan teknolojinin oluşturduğu sorunlar ve insan sağlığına etkileri tartışılıyor. Bu tartışmaların sonunda ortaya bir deklarasyon çıkarılacak ve bu dünya kamuoyuna açıklanacak" dedi.

Toplantıya 34 ülke katılıyor

Türkiye'nin ağız ve diş sağlığı konusundaki karnesini ekonomik göstergeler ile karşılaştırdığında sınıfta kalındığını belirten Yıldırım, "Bu toplantıların amacı zaten dünyada yaşanılan süreçleri öğrenmek ve buralardan elde ettiğimiz verileri alarak gerekli çalışmaları yapmak. Türkiye'deki ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir rapor sunduk.

Diş hekimi fakültelerinin sayısı ile ilgili, açılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yaptık. Şu anda ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ve Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan gibi komşu ülkelerden 34 ülke temsilcisi bu toplantıya katılıyor.
Türkiye toplantıya katılan ülkeler arasında ağız ve diş sağlığı bakımından sanıyorum ilk 70 içerisinde yer alıyor. Ağız ve diş sağlığı göstergeleri konusunda 10 dilim üzerinden 7 ya da 8. sırada yer alırız. Ama diş hekimliği hizmetlerinin, muayenehanede sunduğu hizmetin kalitesi noktasında onlarla bir farkımız yok.

Bugün Avrupa ülkelerinde sunulan bütün hizmet kalitesi ve tedavi hizmetleri Türkiye'deki meslektaşlarımız tarafından yapılıyor. Bu noktada her hangi bir ayrımımız yok.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.