Vücutta taş oluşumunu önlemek için...

Vücutta taş oluşumunu önlemek için...

Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çelik, böbrek taşı ve idrar yolları için sıvı tüketiminin önemini vurguladı.

Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çelik, böbrek taşı ve idrar yolları için sıvı tüketiminin önemini vurguladı.

1 ileriİdrar yollarındaki taş hastalıklarının Türkiye'de yoğun şekilde görüldüğünü kaydeden Dr. Çelik, bunun çevresel faktörden genetiğe kadar etkin nedenleri bulunduğunu belirtti.

Taşların oluşumunu önlemek için bol bol su içilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Çelik, önemli uyarılarda bulundu.

Böbrek taşı rahatsızlıklarının dünyanın en şiddetli ağrılarından birisine neden olduğunu ifade eden Dr. Fatih Çelik, "Ancak böbrek taşı hastalıklarının sonuçları kronik böbrek yetmezliğine kadar varabilir.

İnsan vücudu neden taş yapar sorusuna cevap vermek çok zordur.

Hiç kuşkusuz beslenme alışkanlıklarının, iklimin, mesleki faktörlerin ve genetiğin önemi var ama ne ölçüde etkili olduklarını söylemek çok zordur.

Ancak şu söylenebilir, su böbrek taşı oluşumunda ve tedavisinde anahtar kelime. Su kaybının olduğu iklim, çalışma şartlarında taş hastalığını beklemek gerekir.

Taş hastalığını önlemede su en önemli faktördür" dedi.
"Hastaların taş oluşumunu engellemek için yapabilecekleri çok fazla bir şey yok. Bol sıvı almak çok önemlidir" diyen Dr. Çelik, "Bu sıvıların içinde limonata taş hastaları için çok önemlidir.

Bir taş hastası günde 1,5 litre idrar çıkarmalıdır. En az 2 litre sıvı almalıdır. Bu iki litre sıvının 250-500 mililitresi limonata olarak seçilebilir. Genel olarak taş hastalarına süt mamullerinden uzak durması önerilir.

Asıl riskli gıdalar ise, oksalattan zengin yiyeceklerdir. Biz hep kalsiyumu kontrol etmemiz gerektiğini düşünürüz.

Ancak diyet açısından kolalı içecekler, çay, kahve, çikolata, kakaolu gıdalardan da sakınmak gerekir. Bunları fazla tükettiğini düşünenlerin azaltmasında, taşı olanların bunları az tüketmesinde fayda olabilir.

Gıdayı ayarlamak, ancak sık taş düşüren insanlarda söz konusu olmalı. Oksalata denge getirilmesi fayda sağlayabilir" diye konuştu.

Dr. Çelik, son zamanlarda çilek tüketiminin böbrek taşı yaptığı şeklinde söylemler olsa da bu konuda direk suçlama yapmak doğru olmadığını dile getirerek, "Çünkü çilek tıpkı oksalattan zengin, ıspanak, maydanoz, pancar, çikolata, kakaolu içecekler, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem) kahve, çay, kepek ekmeği gibi yükü fazla olan besindir.

Ancak direk böbrek taşı yapar denemez. Taş riski olan hastalar için dengeli alım önerilebilir. Bol sıvı alımı ve hareketli bir yaşam tarzıyla bu dengelenebilir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.