Üniversite bulunmayan 9 ile üniversite kurulmasını öngören Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı.
Üniversitesi olmayan 9 ile üniversite kurulmasını, İstanbul'da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını ve yeni kurulan 5 Tıp Fakültesi'ne kadro tahsisini öngören Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan Komisyon'un 9 ile üniversite kurulmasına ilişkin düzenleme üzerindeki görüşmesine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı.
Komisyon, bazı illere üniversite kurulmasına ilişkin 19 milletvekilinin hazırladığı kanun teklifi ile hükümetten gelen tasarının birleştirilerek görüşülmesine karar verdi. Aralarında Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in de bulunduğu teklif sahibi milletvekilleri, yaptıkları konuşmada 9 ile üniversite kurulması kararından dolayı hükümete teşekkür etti.
Komisyonda tezek tartışması
Komisyonda söz alan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan'a üniversite kurulması kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak kurulacak üniversitelerin fiziki altyapılarının da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Öğüt, Doğu'daki bazı okullarda hala tezek yakıldığından yakınarak bu sorunların aşılması gerektiğini belirtti. Ögüt'ün 'tezek' şikayetine AK Parti milletvekillerinden tepki geldi.
AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, tepkisini 'Bugün bayram yapalım, niye tezeğikarıştırıyorsun. Ardahan'a üniversite kuruluyor' diyerek gösterdi. Öğüt ise Öz'e, 'Tabi ki üniversite kurulması lazım. Ardahan'a bir mükafat değil bu' karşılığını verdi.
Bazı AK Parti milletvekillerinin, 'Bunu AK Parti yapıyor' şeklinde bağırması üzerine CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "AK Parti değil devlet yapıyor" dedi. Ardahan Milletvekili Öğüt ise AK Parti milletvekillerinin tepkisine, "Bu para devletin parasıdır, Maliye Bakanı'nın parası değildir" şeklinde cevap verdi. Öğüt, geç kalınmış daolsa hükümete teşekkür ettiğini belirterek, "Özellikle köylerde daha çağdaş eğitim yapılması için tezekten kurtulmamız lazım" diye konuştu.
Toplantıda bir konuşma yaparak tasarı hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhuriyet kurulurken Türkiye'de sadece 1 üniversite olduğunu hatırlattı. Şu anda Türkiye'de 81'i devlet, 35'i vakıf üniversitesi olmak üzere 116 üniversite bulunduğunu kaydeden Çelik, AK Parti iktidara geldiğinde ise 40 ilde üniversite bulunduğunu, 41 ilde bulunmadığını hatırlattı. 22. yasama döneminde 32 devlet, 8 vakıf üniversitesi kurulduğunu belirten Çelik, bugün görüşülen düzenlemenin yasalaşması ile AKParti iktidarı döneminde 41 devlet, 10 vakıf üniversitesi kurulmuş olacağını açıkladı. Türkiye'nin 81 ilinde üniversite olsun diye yola çıktıklarını ve bugün 9 ilde üniversite kurulması için hazırlanan düzenlemeyi görüşeceklerini belirten Çelik, Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'da üniversite kurulduğunda Türkiye'nin 81 ilinde en azından 1 üniversite kurulmuş olacağını duyurdu.
Bu üniversitelerin arzulanan seviyeye gelmesinin yıllar gerektireceği yönünde eleştiriler yapıldığına işaret eden Çelik, bunun doğru bir tepsit olduğunu belirtti. Çelik, "Doğmayan bir çocuğun büyümesinden sözetmek mümkün değil. Çocuk önce doğacak ki büyüsün. Dikilmemiş bir fidanın ağaç olması ve meyveye durması sözkonusu değildir. Olmayan bir üniversiteye, kanunu çıkmamış bir üniversiteye kimsenin bütçe tahsis etmesi, arazi tahsis etmesi, personel tahsis etmesi sözkonusu değildir" diye konuştu.
22.dönemde kurulan üniversitelere yatırım için ayrılan paranın yetersiz olduğundan sözedenler bulunduğuna dikkat çeken Çelik, bu paranın üniversitelere adeta can suyu olarak verildiğini anlattı. Çelik, İMKB'den Milli Eğitim Bakanlığı'na 300 trilyon liralık bir kaynak aktarıldığını hatırlatarak bu paranın yeni kurulan ve altyapısı en zayıf olan üniversitelerin kampüslerinin yapımı için kullanılacağını açıkladı. Bu üniversitelerin tabela üniversitesi olacağını düşünenlerin bunu baştan söylemesi gerektiğini belirten Çelik, geçen yıl kurulan üniversitelerde büyük gelişmeler yaşandığına dikkat çekti.
Çelik, bugün kurulan bir üniversitenin ayakları üzerinde durabilmesi için 10 yıl geçmesi gerektiğini kaydederek, "Ama 10 yıl sonra kurarsanız 20 yıl sonra ayakları üzerinde durabilir" dedi. Üniversitelere yapılan bütçe artışlarının, diğer kurumlara yapılan artışlardan daha az olmadığını vurgulayan Çelik, AB uyum çalışmaları çerçevesinde de ünirvesitelerde önemli gelişmeler sağlandığını anlattı.
Çelik, bazı milletvekillerinin yeni kurulan üniversitelerde nano teknoloji gibi bölümlerin bulunması gerektiğini söylediklerini hatırlatarak, bunun ancak büyük ve kendisini uluslararası alanda ispatlamış üniversitelerde olabileceğini ifade etti. Çelik, "Bayburt'ta, Hakkari'de kurduğunuz üniversiteye kağıt üzerinde nano teknoloji yazabilirsiniz. Bu kendi kendinizi aldatmak anlamına gelir. Biz şu anda fidan dikiyoruz" diye konuştu. Türkiye'de üniversite olmayan 9 ilin üniversiteye kavuşacağını belirtenÇelik, halkın destekleri ve Türkiye'nin potansiyelinin harekete geçirilmesiyle bu üniversitelerin çok iyi noktalara geleceklerine inandığını dile getirdi. Çelik, bütün üniversitelerin kadrolarıyla ilgili çalışmaların da tamamlandığını açıkladı.
Konuşmaların ardından toplantıya ara verildi. Tasarı, Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'da üniversite kurulmasını öngörüyor. Tasarıya göre ayrıca İstanbul'da Şehir Üniversitesi ve Kemerburgaz Üniversitesi ismiyle iki yeni Vakıf Üniversitesi kurulacak. Tasarı, yeni kurulacak üniversitelerle, 5 üniversitede yeni kurulacak Tıp Fakültelerine kadro ihdasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor