ALİ ÖZ FOTOĞRAF SERGİSİ “AYIP ŞEHİR”

Ordu Kültür ve Sanat Merkezinde 15–18 Nisan günleri açılacak fotoğraf sergisi, Ordu Belediyesinin desteği ile gerçekleşecek. 15 Nisan günü açılacak sergi ile ilgili olarak saat:17.00’de kokteyl düzenlenecek.

Ordu Kültür ve Sanat Merkezinde 15–18 Nisan günleri açılacak fotoğraf sergisi, Ordu Belediyesinin desteği ile gerçekleşecek. 15 Nisan günü açılacak sergi ile ilgili olarak saat:17.00’de kokteyl düzenlenecek. 

ALİ ÖZ FOTOĞRAF SERGİSİ “AYIP ŞEHİR”

Kentsel dönüşüm adıyla İstanbul’un en eski semtlerinden Tarlabaşı tarihi ve kültürüyle bir yok edilme sürecinden geçmektedir. Semtin dokusunu oluşturan sokaklar, binalar, konutlar, işyerleri ve orada yaşayan kadınlar, erkekler, çocuklar, gençler aynı gerekçeyle imha edilmektedir. Fotoğrafçı Ali Öz, tam bir buçuk yıl boyunca Tarlabaşı’nda 30 bin kare fotoğraf ile bu imha sürecine tanıklık ederek “Ayıp Şehir” adını verdiği bir fotoğraf sergisini hazırlamıştır.

Sergi Türkiye genelinde Kentsel Dönüşüm ile nasıl bir kültür yıkımı yaşandığı konusunda tüm gerçekleri ile gözler önüne serilerek büyük yankı uyandırmıştır.

 AMAÇ:  Fotoğraf sergisiyle Ordu Belediyesinin tarihe sahip çıktığını ve kendi mirasını koruduğunu vurgulamak. Kültürel bir etkinliğe destek olarak bir değer yaratmak.

 Ressam Ali Öz kimdir?


Fotoğrafa 1979 yılında elindeki kısıtlı para ile edindiği bir makine ve bir agrandizör ile başlayan Ali Öz, Ankara Siyasal Bilgiler Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü Mezunudur.

Onu bütün toplumsal eylemlerde, yürüyüşlerde fotoğraf için uygun gördüğü, en iyi açı için seçtiği uygunsuz bir yerde görmüşsünüzdür. Ya yürüyüşü objektife sığdırmak için kürsüye tırmanmıştır, ya bir duvarın tepesindedir. Ve parmağı deklanşörün üstünde, yüzünde incecik bir gülüş.

 

Konuşmayı pek sevmez. Söylemek istediklerini, öfkesini, acısını, sevincini fotoğraflarında, dialarında okursunuz. Fotoğraf onun için 'en yakın iletişim aracıdır" çünkü. Bu konudaki düşüncelerini yıllar önce yapılan bir söyleşide şöyle özetlemişti:

'İnsan açlığa katlanabiliyor ama sevgisizliğe, tutkusuzluğa ve amaçsızlığa katlanamıyor. Benim de insan sevgimin odaklandığı en dolaysız ve en somut bir sesleniş aracı oldu fotoğraf sanatı."

Gençlik yıllarında sosyal politika alanında çalışan, kooperatifler ve sendikalarda geçirdiği yıllar kendine özgü görüşlerinin oluşmasında etkin olan Ali Öz, uzun süredir basın fotoğrafçılığına gönül vermiş durumda. 'Politik belgesel" diye adlandırdığı türde fotoğraf çekmeyi bir misyon (görev, amaç) edinen Ali Öz'ün Türkiye coğrafyası dışında çektiği fotoğrafları da var. Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika ülkelerinde çektiği bu fotoğrafların konusu 'çalışan insan, üreten insan, çaresiz insan." Ali Öz bu tutumunu 'İnsan sever ve sevdikleri için savaşım verir" sözleri ile açıklıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergi açan ve dia gösterisi yapan Ali Öz, fotoğraflarıyla sayısız ödül ve mansiyon aldı.

Sırasıyla Nokta, Güneş, Milliyet, Cumhuriyet, Aktüel, Tempo ve NTV MAG ve Birgün'de çalışmış olan Ali Öz halen serbest foto muhabirliği yapmaktadır

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Kültür Sanat Haberleri