Gazeteciler Orduda Toplandı

İlk kez Ordu’da Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı yapılıyor. Bunun da çok büyük önemi var. İlk kez olmasının ötesinde değişik illerde Başkanlar Konseyi Toplantısı yapıyoruz. O kenti tanıyoruz, o kentte gazeteci arkadaşlarımızla,

Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde yapılan ‘Başkanlar Konseyi Toplantısı’na, başta Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, TGF Genel Başkanı Atilla SERTEL, Ordu Milletvekili Rahmi GÜNER, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcısı Halil BERK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, Türkiye’nin değişik illerinden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, TGF Yönetim Kurulu üyeleri ile Ordu’da görev yapan gazeteciler katıldı.

 

Gazeteciler Orduda Toplandı

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF), üye gazeteciler cemiyeti başkanları, TGF Yönetim Kurulu, TGF Seçilmişler Konseyi, TGF Onur, Denetleme ve YİK’in katılımıyla, mesleki sorunları, ihtiyaçları belirlemek ve projeler üretmek amacıyla 2 ayda bir değişik illerde yaptığı ‘Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın 33’üncüsünü Ordu’da gerçekleştirdi.

 



Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde yapılan ‘Başkanlar Konseyi Toplantısı’na, başta Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, TGF Genel Başkanı Atilla SERTEL, Ordu Milletvekili Rahmi GÜNER, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcısı Halil BERK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, Türkiye’nin değişik illerinden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, TGF Yönetim Kurulu üyeleri ile Ordu’da görev yapan gazeteciler katıldı.

TGF Başkanlar Konseyi Toplantısı öncesinde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Vali Orhan DÜZGÜN, toplantıya katılan konuklara, “yeşil ile mavinin kucaklaştığı, doğanın bu bahar aylarıyla birlikte dirilişe geçtiği bugünlerde sizleri 1-2 günlük bu kısa program içerisinde Ordu’da misafir etmekten, Ordu’nun doğal ve tarihi güzelliklerini sizlere tanıtmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız” dedi. Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasına şöyle devam etti: “Basın; yerel basın, ulusal basın, uluslar arası basın olarak hitap ettiği kitleye göre değişik ölçeklerde adlandırılıyor. Ordu’daki yerel basın da, 80’in üzerinde gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluşu olarak, oldukça yaygın medya kuruluşuna sahip. Valilik olarak, Ordu Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte başlatmış olduğumuz ‘Haberimiz haberiniz Olsun’ projesiyle, yerel basının güçlendirilmesi, yerel basında çalışanlara bir anlamda hizmetiçi eğitim sağlanması ya da yeni iş arayan gençlerimize, yerel basında yeni istihdam imkanı sağlanması amacıyla, muhabirlik, spikerlik, kameramanlık ve sayfa editörlüğü dallarında AB Hibe Fonları kaynaklarıyla güzel bir proje başlattık. 6 ay sürecek eğitim programı sonunda, yerel basınımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını da bu şekilde karşılamayı hedefliyoruz” 

Ordu’da basının güçlü bir yapıya sahip olduğunu da belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Basın, insanların çevresinde olup bitenlerden haberdar olmak amacıyla ortaya çıkmıştır. İnsanlar yerel ölçekte ilinde, ilçesinde, hatta köyünde neler olup bittiğini öğrenmek ve bunları da başkalarına duyurmak, kendi düşüncelerini başkalarına aktarabilmek amacıyla ilk gazeteler çıkarılmıştır. Türkiye’nin ilk köy gazetelerinden birisi de Bilal KÖYDEN tarafından Ordu’da çıkarılmıştır. Kültür ve sanat şehri olarak da isimlendirdiğimiz Ordu, aynı zamanda basının doğuşu bakımından da Türkiye’de önde gelen şehirlerimizden birisidir. Bugün de sahip olduğu medya sayısı ile nüfusuna göre en fazla basın-yayın kuruluşuna sahip olan illerin başında gelmektedir. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar konseyi Toplantısı’nın da ilimizde yapılması bu açıdan çok anlamlıdır. Çünkü, bu kadar çok basın ve yayın kuruluşuna sahip olan bir ilde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi’nin yapılması Türkiye’nin dört bir tarafındaki yerel basın kuruluşlarımızın, toplantıya katılan cemiyet başkanlarının Ordu’yu tanıması açısından da son derece önemlidir. Bu toplantının Ordu’da yapılmasını sağlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sayın Atilla SERTEL’e ve Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Recep AYDIN’a teşekkür ediyorum. Toplantının başarılı geçmesini diliyorum”diye konuştu. 



Belediye Başkanı Seyit TORUN da yaptığı konuşmada, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 33. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın Ordu’da gerçekleştirilmesinden dolayı TCG Genel Başkanı Atilla SERTEL ve OGD Başkanı Recep AYDIN’a teşekkür ederek, “Ordu ili bu tür toplantıların önemini gayet iyi biliyor. Bu tür toplantılar ilimizde gerçekleştikçe bizler de mutlu oluyoruz. Çünkü, bu tür toplantılar, Ordu’muzun tanıtılmasında, Ordu’muzun il dışında anlatılmasında çok önemli vesileler oluyor. Sizler burada iç hizmetinize yönelik çalışmalar yaparken, aynı zamanda ilimizi tanıma fırsatı buluyorsunuz ve bizler de bu sayede ilimizi, tanıtma fırsatı bulmuş oluyoruz. Ordu’muz, mavi ile yeşilin buluştuğu doğal bir cennet. Karadeniz’in önemli bir kenti. Ordu’da basın yüzyılı aşkın bir süredir etkin bir şekilde var. Şu anda da gerek yazılı gerekse de görsel anlamda oldukça etkin bir durumda Ordu’da. Bu konuda gerçekten şanslı illerden birisiyiz. Buradaki güzel anılarınızı kendi kentlerinizde anlatırsanız, bu da bizim için çok önemli bir tanıtım olur” dedi.



Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla SERTEL de Ordu’nun yaşanabilecek bir kent olduğunu belirterek, toplantıya katılan gazetecilerden Ordu’nun tanıtımına destek verilmesini istedi. Atilla SERTEL, “Ordu, Türkiye’nin yaşanabilecek, burada bulunmaktan mutluluk duyulacak bir kenttir. Bu kent yüzünü turizme ve geleceğe yöneltmiş durumdadır. Ben şuna inanıyorum ki bundan 15 ya da 20 yıl sonra Türkiye’nin çok önemli kentlerinden birisi olacak Ordu. Bunun iki temel nedeni var. Birincisi coğrafyası, suyu, Karadeniz’de mavi ile yeşilin buluştuğu noktada olması, küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiği ve giderek artan hava sıcaklığının susuzluğa doğru dünyayı götürdüğü noktada Karadeniz çok önemli bir yaşam merkezi olacaktır. O nedenle Karadeniz’in bugünden yarına çok büyük bir gelişme içinde olacağını ve yalnızca tarımla, yalnızca üretimle değil, turizmle ve burada yerleşim merkezi olmasıyla da çok önemli bir toprak parçası olacaktır. Ordu, benim bir çok kez değişik nedenle geldiğim bir kent. Ama ilk kez Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN’ın isteği ve önerisi, Ordu’daki değerli yöneticilerin Cemiyetin ardında duruşu, bize buraya çekti. İlk kez Ordu’da Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı yapılıyor. Bunun da çok büyük önemi var. İlk kez olmasının ötesinde değişik illerde Başkanlar Konseyi Toplantısı yapıyoruz.

 

O kenti tanıyoruz, o kentte gazeteci arkadaşlarımızla, meslektaşlarımızla konuşuyoruz ve o kentin dışa yönelik tanıtımına da gerçekten önemli katkı veriyoruz. Benim buradan bir ricam da buraya gelen cemiyet başkanı arkadaşlarımın, kendi çalıştıkları gazetelerde ya da cemiyete bağlı olan gazetelerde, Ordu’nun adından sıkça söz etmeleridir. Ve Ordu’nun turizmin geleceğinde yıldı bir kent olacağına ilişkin görüşlerini aktarmalarıdır.

 

Bu biraz Ordusporuyla, biraz fındığıyla, biraz yeşiliyle, biraz deniziyle adım atmaya çalışan Ordu’ya büyük katkı koyacaktır diye düşünüyorum” dedi. 

Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN ise, Ordu basın tarihi hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi: “Ordu’da basın tarihi cumhuriyet öncesine kadar uzanmaktadır. İlk matbaa 1913 yılında Karnik Erman tarafından kurulmuş olup, bu matbaada Osmanlı ajansı adıyla 12x15 cm ebadında bir haber bülteni yayınlanmıştır. Ancak Ordu’da gazete olarak adlandırabileceğimiz ilk yayın 1919 yılında İsmail Hakkı Garipoğlu tarafından çıkartılan Güneş gazetesidir. 35x23 cm ebadındaki bu gazete 4 sayfa olarak yayınlanmıştır. Ordu basın tarihi içinde çok önemli bir değerimiz olan Bilal Köyden’den de bahsetmek istiyorum. Bilal Köyden Atatürk ve cumhuriyet’e bağlı bir Anadolu aydınıdır. 1927 yılında Güzelordu adıyla bir gazete çıkartır, ancak 1928 yılında harf devrimi sonrasında eski yazıdan oluşan matbaa malzemeleri işe yaramaz duruma gelir. Bu soruna bir çözüm arayan Köyden sonunda kendi baskı makinesini yapmaya karar verir. Projesini kendi çizdiği bu makineyi uzunisa köyüne taşıyan Köyden Türkiye’de ahşaptan yapılmış makineyle köyde gazete çıkaran ilk kişi unvanını alır. Bilal Köyden’in bu girişimi o zamanki İstanbul basınında bile yer alır ve ses getirir. Ordu basın tarihinde önemli bir yeri olan bir diğer gazete de kurulduğu adıyla Tekâmül, sonraki adıyla Gürses’tir. Tekâmül 1925 yılında Hattatzade Şevket Bey tarafından kurulmuş, 1928 yılında el değiştirerek Ali rıza Gürsoy tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Tekâmül 68x100 cm ebadında 4 sayfa olarak yayınlansa da özel günlerde sayfa adedini çoğaltmış, kağıt sıkıntısı çekildiği zamanlarda da ambalaj kağıtları ve temin edilebilen başka kağıtlara basılarak yayın hayatını sürdürmüştür. Tekâmül gazetesi yayın yaşamında birçok ilki gerçekleştirerek sadece Ordu’da değil, yurt çapında da adından söz ettirmiştir. Cumhuriyet’in onuncu yılında büyük boy 24 sayfa ve ön sayfası renkli olarak yayınlanmış ve o sayısı Türk basınında birinci seçilerek ödüllendirilmiştir. Bugün ise Ordu’da, il genelinde 20’si günlük yayın yapan 53 gazete,7 dergi, 14 radyo ve biri uydudan yayın yapan 6 yerel televizyon kuruluşu olmak üzere toplam 80 basın yayın kuruluşu mevcuttur. Ordu’daki medya kuruluşları, haber verme görevinin yanında, devlet hizmetlerinin halka duyurulmasında, ilimizin her alanda gelişmesi ve kalkınması için yapılacak çalışmalarda da gündem ve kamuoyu oluşturulmasında görevini başarıyla yerine getirmektedir” dedi. OGD Başkanı Recep AYDIN, konuşmasının sonunda toplantının Ordu’da düzenlenmesinde destek veren kişi ve kurumlara da teşekkür etti. 

Programda, Ordu Valiliği’nin başlattığı “Kardeş Kurum, Kardeş Okul” kampanyası çerçevesinde Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nin kardeş olduğu Ordu 19 Eylül İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi Sinem Sümeyye PALAVAR da, “Sayın Valimizin başlattığı ‘Kardeş Kurum, Kardeş Okul’ kampanyasında biz Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nin kardeş okuluyuz. Ben okumayı yeni öğrendim ve sizin gibi değerli insanların karşısında konuşma şansını buldum. Ordu’da sizi misafir etmek çok güzel. Ben Ordu’nun ve Türkiye’nin geleceğiyim. Sizlerden ricam, Ordu’yu unutmayın, unutturmayın, tanıtın” diyerek toplantıya katılanlardan büyük alkış aldı. Sinem Sümeyye PALAVAR, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN ve TGF Genel Başkanı Atilla SERTEL’e birer buket çiçek vererek, teşekkür etti. 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla SERTEL tarafından Vali Orhan DÜZGÜN’e, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN tarafından Belediye Başkanı Seyit TORUN’a, Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın Ordu’da düzenlenmesine sağladıkları katkılardan dolayı birer plaket verildi. 

Öte yandan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 33. Başkanlar Konseyi Toplantısına katılanlar onuruna, Vali Orhan DÜZGÜN tarafından TESK Hotel’de akşam yemeği verildi.

Yemeğe, Vali Orhan DÜZGÜN’ün yanı sıra Belediye Başkanı Seyit TORUN, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ayfer BUĞUR, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcısı Halil BERK, Türkiye’nin değişik illerinden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ile Ordu’da görev yapan gazeteciler ve eşleri katıldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Kültür Sanat Haberleri