Kütüphane Haftası Kutlaması

1926 yılında da Halk Kütüphanesi kurulmuş, o günden bugüne yer sorunu nedeniyle defalarca taşınan kütüphanemiz Ordu Kültür Sanat Merkezi’ndeki şu anda hizmet verdiğimiz yerine, 29 Ekim 2010 yılında Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY’ın

 

Kütüphane ve kitapla öğrenciyi kaynaştırarak, kütüphane ve kitap hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmak, öğrencilerin millî, ahlakî, insanî değerlere sahip, demokrasi ilkelerini benimsemiş yapıcı, yaratıcı, özgür bilimsel düşünce ve sorumluluk duygusuna sahip kişiler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak, öğrencilerin araştırma, inceleme ve not tutma yeteneklerini geliştirerek, millî ve sosyal hayata etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla kutlanmakta olan “Kütüphane Haftası” Ordu’da çeşitli etkinlikler kutlanıyor.


Bu yıl 47’ncisi kutlanan Kütüphane Haftası” nedeniyle Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde bir program düzenlendi. Düzenlenen programa, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ayfer BUĞUR, Vali Yardımcısı Halil BERK, İl Emniyet Müdürü Mehmet AVCI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz UZUN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Gazi İl Kütüphanesi Müdürü Bekir SEÇİL,daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği “47. Kütüphane Haftası” kutlama programının açılışında, Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Bekir SEÇİL bir konuşma yaptı. SEÇİL yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu yıl, 47. Kütüphane Haftasını kutluyoruz. Geçen 46 yıl boyunca Kütüphanelerin gerekliliği, sorunları ve bu sorunların çözümü üzerine yoğunlaşıldı. Yeni nesil ve eski kuşağa köprü niteliğinde kütüphaneler anlatıldıkça anlatıldı. Tıpkı bu yıl anlatacağımız ‘Antik çağdan günümüze kütüphaneler’ ana teması gibi. Her şeyi gönüllerimize sığdırdığımız o yıllar, yüreklere kütüphanelerin sığmayışının burukluğunu yaşatmıştı. Yabancı ülkelerde milyonlarca kitabın bulunduğu ve raf uzunluğunun 13 kilometreye uzandığı kütüphanelerin varlığını okurken, ülkemizde daracık mekanlara sığdırılan binlerce okul kütüphaneleri ile yüzlerce il ve ilçe halk kütüphanesinin var oluşu bizleri hüzünlere boğmuştu. Fakat bu bir kader değildi. Bugün, Ordu Gazi İl Halk Kütüphanesi, yeni kütüphane binasına taşınmakla onurlu yıllara yelken açtığı gibi, nice kütüphanelerde aynı güzellikleri geçen zaman diliminde yaşamıştır ve yaşayacaktır.”

 

Ordu’daki kütüphane çalışmalarına da değinen Bekir SEÇİL, “1921 yılı Ordu açısından önemli bir yıldır. Çünkü, ilk kütüphane Garipoğlu İsmail Hakkı Bey tarafından Ordu halkının desteği ile bir dernek çatısı altında kurulmuştur. Savaş yıllarında dahi bir kütüphanenin var olma gerekliliği ve bilinci yine Ordu halkına nasip olmuştur. 1926 yılında da Halk Kütüphanesi kurulmuş, o günden bugüne yer sorunu nedeniyle defalarca taşınan kütüphanemiz Ordu Kültür Sanat Merkezi’ndeki şu anda hizmet verdiğimiz yerine, 29 Ekim 2010 yılında Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY’ın gayretleriyle geçmiştir. Kütüphanemiz; 1.000 m2 kullanım alanı içerisinde, yetişkinler ve çocuklar için oluşturulmuş, 50.000 kitabı içinde barındıran iki salonu, eski yıllara ait gazete ve dergiler ile günlük gazete ve dergilerin bulunduğu süreli yayınlar bölümü, 1.627 adet Osmanlıca, Farsca eski harfli basma eser, 1820–1928 yılları arasında basılmış İngilizce, Fransızca yüzlerce eser, 18 bilgisayar, 1 tarayıcı ve yazıcı ile ücretsiz hizmet veren internet salonu, sessiz ders çalışabileceğimiz denize bakan ve Waylıs erişimi mümkün olan serbest çalışma salonu, Ordu kitaplarından oluşan Ordu Akademik bölümü ile toplam 60.000 kitapla hizmet vermektedir. Ayrıca, fotokopi hizmeti de ücretsiz verilmektedir. Özellikle Küçük çocukları olan ailelere müjde niteliğinde olan 0-6 yaş için planlanan “Bir Ümit, Bir Gelecek” isimli proje kapsamında gönüllü öğretmenlerin ve Ordu Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de desteğiyle, 0-6 yaş Çocuk Kitapları ve Oyuncak Kütüphanesi Salonu’nun, Kütüphanemiz bünyesinde kurulması çalışmasına başlanmış olup, 23 Nisan 2011 tarihinde açılışı hedeflenmiştir” dedi. 
Konuşmasında çocuklara da seslenen Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Bekir SEÇİL, “2010 yılında yeniden dizayn ettiğimiz Gezici kütüphanemiz 28 durağında hizmet vermektedir. Türkiye’deki 60 gezici kütüphane aracından biridir. Ordu sokaklarında adeta üstündeki halk edebiyatımızın vazgeçilmezleri olan Nasreddin Hoca, Keloğlan resimleri ve çizgi film kahramanları ile boy göstermeye devam etmektedir. Tüm çocuklar, mavi bir gökyüzünde, uçan balonları izlemenin hazzını yaşadıkları gibi bu kütüphane aracının çevresine dolarken de aynı mutluluk yüzlerinde okunmaktadır. Halk kütüphanelerinin bir nevi görsel tanıtım aracı olan bu araçlar; üzerindeki kitap okuma ile ilgili söz ve resimlerle toplumu kitap okumaya özendirmekte, içerisindeki çeşitlilikle zengin fakir ayırımı yapmaksızın herkesin duygularına hitap eden kitaplarla okuyucuları kucaklamaktadır. 

Yılın ilk ayından itibaren, 15 günde bir, belirlenen durağın da, nöbet yerini bekleyen bir nefer edasıyla vakur bir şekilde beklemektedir. Kapısından içeri giren çocuklarımız, Anne yüreğinin Sıçaklığıyla karşılanmakta, yolculuğa çıkan çocuklarımız gibi uğurlanmaktadır. O çocuklar ki almış oldukları her kitapla farklı bir aleme; masal, hikaye, roman ve tarih kitaplarıyla yolculuk yapmaktadır. Bu yolculuğun sonun da korkulacak bir kaza da olmayacaktır” diye konuştu.

Bekir SEÇİL konuşmasının son bölümünde ise, “Geleceğin yetişkin okuru, düşünen, sorgulayan ve üreten bireylerden oluştuğu sürece, Kütüphaneler de varlığını sürdürecek ve gücüne güç katacaktır. Sahip olduğumuz kütüphaneyi, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara aktarma bilinci ile var olmanızı, ilimizde kütüphane kullanımını yaygınlaştırmanızı ve kütüphane kullanımını bir yaşam tarzı haline getirmede öncü olmanızı bekliyor” diyerek, Ordululardan kütüphane kullanımının yaygınlaştırılmasına öncülük etmelerini istedi. 

Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Bekir SEÇİL’in konuşmasının ardından, Karşıyaka İlköğretim Okulunca hazırlanan programa geçildi. Karşıyaka İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan programda;

 Anıl TURAN isimli öğrenci “Kütüphane”, Gözde ŞAHİN isimli öğrenci “Beni Çok Okuyun”, 1. sınıf öğrencileri “Kitabım” adlı şiiri okudu. Sude ÇOROĞLU isimli öğrenci tarafından “Okuma Kitapları” adlı monolog, öğrenci gruplarınca da “Kardelen” adlı skeç sahnelendi. Program, öğrencilerin sahnelediği “Kütüphane Canımızdır” adlı oratoryo gösterisi ve müzik korosunun seslendirdiği yöresel türküler ile devam etti. Programda, Karşıyaka İlköğretim Okulu Anasınıfı öğrencilerinin sahnelediği “Bana da Bakın” adlı skeç, izleyicileri hem güldürdü hem de büyük alkış aldı. 

Karşıyaka İlköğretim Okulu’nca hazırlanan programdan sonra ise “Türkiye Okuyor” kampanyası kapsamında Ordu Valiliği’nce başlatılan “Ordu Okuyor” kitap okuma kampanyası çerçevesinde en çok kitap okuyanlar, Ordu Valiliği’nce çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. 

Yetişkin Kategorisinde; 114 kitap ile en çok kitap okuyan Hikmet ÖZKAYA, 95 kitap okuyan Hüsnü SAĞRA, 70 kitap okuyan Mustafa Yavuz KASAP, İlköğretim Kategorisinde; 170 kitap okuyan Durugöl İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Şefika GÜNEY, 42 kitap okuyan 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Buket ERTAŞ, 30 kitap okuyan 19 Eylül İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Beyza GÜZGÖREN, Ortaöğretim Kategorisinde; 123 kitap okuyan Ordu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Senanur ERDEM, 29 kitap okuyan Başöğretmen Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Öznur ÖZEL, 19 kitap okuyan Cumhuriyet Lisesi 12. sınıf öğrencisi Hülya BEĞEN, ödüllerini Vali Orhan DÜZGÜN’ün elinden aldı.
Düzenlenen programda, Gazi İl Halk Kütüphanesi ve Gezici Kütüphaneden en çok kitap okuyanlara ve Kütüphaneyi amacına uygun kullanıp, kurallara uyan örnek okuyuculara da çeşitli hediyeler verildi.

Gazi İl Halk Kütüphanesi’nin Ödünç Verme Bölümü’nden, 140 kitap alarak en çok kitap okuyan Ordu Fen Lisesi öğrencisi Sude Nur MÜDERRİSOĞLU, Çocuk Bölümü’nden, 285 kitap alarak en çok kitap okuyan Durugöl İlköğretim Okulu öğrencisi Şefika GÜNEY, 144 kitap alan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencisi 

Osman DAMAR, 80 kitap alan Akyazı Çamsan İlköğretim Okulu öğrencisi Alper Burak UĞUZ’a, Gazi İl Kütüphanesi’nce hazırlanan ödülleri, Belediye Başkanı Seyit TORUN verdi. 

Kütüphaneyi iyi kullanan, kurallara uyan ve örnek davranış sergileyen, Akyazı Çamsan İlköğretim Okulu öğrencisi Batuhan YILMAZ ve Ordu Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Emirhan GÜZEL’e, Gazi İl Halk Kütüphanesi’nce hazırlanan ödülü, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ayfer BUĞUR takdim etti.

OKSM’de düzenlenen “47. Kütüphane Haftası” kutlama programı, yapılan ödül töreninin ardından, Gazi İl Halk Kütüphanesi fuayesinde açılan kitap sergisinin protokol mensupları tarafından gezilmesiyle sona erdi. 

“47. Kütüphane Haftası” kutlamaları, 

29.03.2011 Salı günü saat 15.30’da Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde, Yrd.Doç.Dr.M.Kemal SEVGİSUNAR ve İl Gazi Halk Kütüphanesi Müdürü Bekir SEÇİL tarafından verilecek “Antikçağ’dan Günümüze Kütüphaneler” adlı konferans, 31.03.2011 Perşembe günü saat 14.00’de Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nin küçük salonunda sahnelenecek “Dans Eden Eşek” adlı müzikal çocuk tiyatrosu ile devam edecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Kültür Sanat Haberleri