Ordu Üniversitesi(ODÜ)’nün 2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılış töreni yapıldı.
ODÜ Cumhuriyet yerleşkesinde gerçekleştirilen 2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılış törenine, Vali Kenan ÇİFTÇİ, Jandarma Komutanı Albay şeref ÇAKMAK, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Cumhuriyet Başsavcısı Metin USLU, Adalet Komisyonu Başkanı Bahattin AKKAN, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ayfer BUĞUR, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, KTÜ Rektörü Prof.Dr. Süleyman BAYKAL, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, daire müdürleri, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
ODÜ, Eğitimde 2013- 14 Açılışı
Tören programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ordu Üniversitesi'nin tanıtım filminin gösterimi başladı.
Vali ÇİFTÇİ; “Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Hayırlı ve Uğurlu Olsun”
Ordu Üniversitesi’nin 2013-2014 akademik yılı açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, Ordu Üniversitesini tercih eden öğrencilere Yunus Emre’nin sözlerini hatırlatarak, “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim bu dünya kimseye kalmaz” dedi.
2013-2014 eğitim-öğretim yılının öğrencilere, öğretim üyelerine ve tüm Ordululara hayırlı olması dileğinde bulunan Vali ÇİFTÇİ, “İlimiz dışından gelip, Ordu Üniversitemizi tercih eden ve burada dört yılını, beş yılını geçirecek olan öğrencilere de şehrimize hoş geldiniz diyorum” diye konuştu.
“Kamu Kurumlarını, Üniversitemizin Uygulama Alanına Açtık”
Vali ÇİFTÇİ, “Ordu Üniversitemizde, 500’e yakın akademisyen, 15 bin 500 civarında öğrenci, bin civarında ise çalışanımız var. Doktorasını alan zaten filozoftur, o dalın en iyisidir. Doktorasını alan öğretim üyelerimiz, hassaten ve özellikle edindikleri bilgileri alanda kullanmak isterler. Bunları değerlendirmek isterler. Bunların gerçek hayatta uygulanmasını arzu ederler. İşte tam bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarının tamamını üniversitemizin uygulama bahçesi gibi uygulama alanına açtık. Bütün projelerimize üniversitedeki öğretim üyelerimizi davet ettik. Şu anda uyguladığımız eğitim, tarım ve diğer alanlardaki projelerimize hocalarımızı davet ettik ve şu anda çalışıyorlar. Huzurunuzda kendilerine tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Kamu-Sanayi-Üniversite İşbirliği Çok Önemli”
Konuşmasında, Kamu-Sanayi-Üniversitenin önemine dikkat çeken Vali ÇİFTÇİ, ”Az önce ülkelerin gelişmesine baktık, ülkenin gelişeceğinden bahsettik. Ben size örneklerini vermeyi arzu ediyorum. Bir tanesi Stockholm . Üçlü saç ayağı burada kurulmuş. Sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ve bizim olmazsa olmaz dediğimiz ve ilimizin de gözbebeği olan üniversitemiz. Üniversite işin içerinde ve Ericson gibi sadece yıllık 26.000 patent alan bir sanayi devi haline gelmiş. Geliyorsunuz Belçika’ya aynı sistem ve aynı üretim. Bu anlayış, Fransa’da, Japonya’da ve Amerika’da da aynıdır. Biz de bu anlayışla ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte geçtiğimiz hafta Sanayi- Kamu - Üniversite işbirliği ile ilgili neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık ve bununda çalışmaları başladı. İnşallah bundan sonra daha da artarak araştırma-geliştirme faaliyetleri, üretim geliştirme, ürün geliştirme faaliyetleri yaygınlaşır. Hem bilim yapacağız, hem de bunu fiilen elbirliğiyle uygulayacağız. Çünkü, bizim ilimizin kalkınmasının lokomotifi ve temel direği, temel taşı siz değerli rektörümüz ve öğretim üyelerimizsiniz” diye konuştu.
“Sizler, Karadeniz’in En Güzel İline Geldiniz”
Ordu Üniversitesini tercih eden öğrencilerin, Karadeniz’in en güzel iline geldiklerini ifade eden Vali ÇİFTÇİ, “Denizinin, güzel yaylalarının bütün çiçeklerle donandığı yemyeşil bir tarlaların bağının, bahçesinin olduğu tarihinin, kültürünün de her alanda, hem ses, hem el sanatlarında en üst düzeyde olduğu bir ile geldiniz. Hoş geldiniz safa geldiniz” diyerek, öğrencilere Ordu’nun güzelliklerini anlattı.
“Üniversitede Okuyan Öğrencilere Part-Tıme İş İmkanı Sağlayacağız”
Öğrencilerden, Ordu’nun güzelliklerini tadarken bilimle de yakından ilgilenmelerini, bunu yaparken özümseyerek yapmalarını isteyen Vali ÇİFTÇİ, “Derslerde gördüğünüz alanları mutlaka sahada uygulayın. Bunun yolu nedir? Nasıl uygulayalım? diyeceksiniz. Ben buraya gelmeden önce sizin tüm alanlarınızı ve sizin çalışabileceğiniz alanları çıkardım. Bölümlerinizden mezun olacak 360 tane genci işe alabilecek kapasitedeyiz. 360 gencimize iş hazır. Ordu’da farklı alanlarda da işyerlerinin bize müracaat ettiği, bana şu alanlarda işçi ver dediği 5 bin 700 iş açığımız var. Sizlere 4 yıl süresince mezun olabilecek tüm alanlarda da iş imkanları var. Ben şunu arzu ediyorum.; Amerika’da olduğu gibi, belki eğitim sistemi ona müsaade etmeyebilir. Öğreniyorsunuz, işyerinde de tatbik ediyorsunuz. Eğer bize müracaat ederseniz, öğrenci olarak 3’üncü sınıfa geçmişsinizdir. Ben part-tıme 3’üncü sınıfta hafta sonları çalışacağım. Akşamları 1-2 saatim var, deneyeceğim derseniz biz sizi, bu iş imkanlarınızı da, çalışabilecek alanlarınızı da, işyerleri ile özdeşleştirmeye hazırız. Biz her alanda yardımcı olmaya öğretim üyelerine buradan söylüyorum” dedi.
“Kendinizi Dolu Dolu Hale Getirin”
Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Ordu’ya hoş geldiniz, sefa getirdiniz lakin şunu unutmayın” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir kızın çeyiz sandığını doldurduğu gibi buradaki eğitim-öğretim yılı içerisinde veya yılları içerisinde o çeyiz sandığınıza hayatta hangi projeleri uygulayacağınızı ve neler yapacağınızı mutlaka edinin ve kendinizi dolu dolu hale getirin. Türkiye’deki tüm üniversiteler bir yarış halinde. Sadece Türkiye değil, Dünya’daki üniversiteler yarış halinde. Gazetelere baktığımızda Türkiye’den 4 üniversitenin ilk 500 üniversite arasına girdiğini görüyoruz. Artık bilimde de yarış yapar hale geldik. Bunun üretimi ile ilgili belki alan dar, belki imkanlar kısıtlı ama bunlarında tatbik edileceği Endüstri Bölgesi çalışmamız sonuçlanmak ve nihayetlenmek üzere. Belki, Teknopark olmaz ama orada çalışmak isteyen, üretim geliştirmek isteyen hocalarımıza arzu ettikleri imkanları bizzati önümüzdeki günlerde sağlayacağız. Rektörümüz başta olmak üzere tüm öğretim üyelerimize, öğrencilerimize Allah’tan iyi bir eğitim-öğretim yılı geçirmenizi diliyorum.”
Belediye Başkanı TORUN; “Üniversite, Ordu’nun Çehresini Değiştirmiştir”
Belediye Başkanı Seyit TORUN, konuşmasında 2013-2014 eğitim-öğretim döneminin hayırlı olmasını dileyerek, başarı dileklerini iletti. Ordu Üniversitesinin her geçen gün gelişerek büyüdüğünü ve öğrenci sayısının arttığını belirten Başkan TORUN, ”Üniversitemiz Ordu’nun çehresini değiştirmiş, şehre büyük katkı sağlamıştır. ODÜ öğrencileri olarak ülkemizin aydınlık geleceğini sizler belirleyeceksiniz. Daima sizlerin yanınızda olduğumuzu unutmayın” diye konuştu.
Rektör YARILGAÇ; “Ordu Üniversitesi, Tercih Edilen Bir Üniversitedir”
“96 aktif bölümü ile tercih edilen bir üniversite olan Ordu Üniversitesi, bölgesel bir üniversite olmanın ötesinde bugün Türkiye'nin 81 ilinden öğrencisi ile gurur verici bir tabloya sahiptir. Çok yönlü bir üniversite anlayışı ile her kesimden ve her bölgeden öğrencileri bünyesinde barındıran Ordu Üniversitesi, 110 adet yurtdışı öğrenci kontenjanı ile İsviçre, Almanya, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Bulgaristan, Hollanda, Pakistan, Filistin, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan, Suriye, Ürdün, İran, Mısır, Kırgızistan, Kosova, Ukrayna, Kongo, Moritanya, Fas gibi pek çok ülkelerden öğrencilerin tercihi ile farklı bir evrensel boyut kazanmıştır” diyerek, konuşmasına başlayan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, öğrencilere seslenerek, ”Güçlü akademik kadromuzla sizleri bilişim çağının ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilecek nitelikte bilgi ve donanımla ağırlamaya, üniversitemizin etkin kurumsal kültürü ile bilimsel, sportif ve sosyo-kültürel faaliyetlerle de akademik gelişiminizi taçlandırmaya devam edeceğiz” dedi.
“Unutmayın ki üniversitelerdeki akademik başarıların temel kaynağı sizlersiniz” diyerek, çalışma arkadaşlarına seslenen Rektör YARILGAÇ, ”Bugün burada aramızda bulunan 25 profesör, 28 doçent, 169 yardımcı doçent, 115 öğretim görevlisi, 16 okutman, 151 araştırma görevlisi ve 4 uzman olmak üzere; ulusal değerlere bağlı, araştıran, sorgulayan, eleştiren, entelektüel, sorumluluk sahibi, mesleki anlamda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedef edinmiş Ordu Üniversitesi'nin, sadece bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetleriyle değil, Ordu ile bütünleşerek bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda sorunlara çözüm üreten, yeni projeler geliştirebilen değerli akademisyenlerinin her birine 2013-2014 akademik yılının ilk gününden koşulsuz çabanız, değerli özveriniz ve bilime sunacağınız katkılarınız dolayısı ile teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 2013 yılı itibari ile Profesör Kadrosu alan Öğretim Üyeleri ile Doçent Kadrosu alan Öğretim Üyelerine Vali Kenan ÇİFTÇİ ve diğer protokol üyeleri tarafından cübbe giydirildi.
Cübbe giydirme töreninden sonra Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Eğitim Sosyoloğu Prof.Dr.İsmail DOĞAN tarafından “Değişen Türkiye’de Bilim-Kültür ve Gençlik” konulu açılış dersi verildi. ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, günün anısına Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Eğitim Sosyoloğu Prof.Dr İsmail DOĞAN’a teşekkür belgesi takdim etti.
Ordu Üniversitesi(ODÜ)’nün 2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılış töreni, davetlilere verilen kokteyl ile sona erdi.