Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Tarık Yarılgaç atandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddeleri uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) önerdiği adaylar arasından seçimini yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Ordu Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ı atadı.
ODÜ rektörlük seçimlerinde mevcut rektör Haluk Kefelioğlu 56, Prof. Dr. Tarılgaç Yarılgaç 52 oy almıştı.
PROF. DR. TARIK YARILGAÇ KİMDİR?
14 Mayıs 1965 tarihinde Ordu'nun Ünye ilçesinde doğan Prof. Dr. Yarılgaç, ilk ve ortaokulu Suluova'da tamamladı. Liseyi Samsun 19 Mayıs Lisesi'nde bitirdi. 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden 1987 yılında mezun olan Yarılgaç, askerlik hizmetini Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda (Ankara-1988/201.dönem) tamamladı. 1988 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün açtığı sınavı kazanarak Dalaman Tarım İşletmesi'nde "üretim mühendisi/şef" olarak göreve başlayan, 1989 yılında TEKFEN Holding'e geçiş yaparak Tekfen Tarımsal Üretim ve Pazarlama A.Ş'de "Karadeniz Bölge Sorumlusu-Müdürü" olarak görev yapan Yarılgaç, 600 ortaklı bir şirket olan Bengisu Tarım Tic. San. A.Ş.'nin "genel müdürlüğü" görevini yürüttü. Meyve Yetiştiriciliği ve Islahı alanında 1993 yılında yüksek lisansını, 1997 yılında doktorasını tamamlayan Yarılgaç, 1997 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2003 yılında meyve yetiştiriciliği ve ıslahı alanında doçent unvanı alan, 2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi'ne Doçent olarak atanan Yarılgaç, 2006-2009 yılları arasında ODÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcığı görevinde bulundu. 2009 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne profesör olarak atandı ve 2009 yılında Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) üyeliğine seçildi.
Aynı yıl ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığı görevine getirilen, ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda bilimsel etkinlik ve kurslara katılan, 19 doktora ve yüksek lisans öğrencisinin danışmanlıklarını üstlenen ve tezlerini yöneten Yarılgaç, uluslararası ve ulusal 18 projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. Yarılgaç halen, fakülte ve yüksekokulların yönetim kurulu üyelikleri, ulusal ve uluslararası dergilerin yayın komisyonu üyeliği ve hakemliği UNİP koordinatörlüğü, ODÜ stratejik planlama kurulu başkanlığı gibi birçok akademik ve idari görevleri yürütüyor.
Meyve yetiştiriciliği ve ıslahı alanında 12'si SCI kapsamında olmak üzere toplam 100'e yakın orijinal makalesi ve bir kitabı bulunan Yarılgaç; Belçika, Hollanda, Gürcistan, KKTC, Almanya, Bosna-Hersek, Yugoslavya, Bulgaristan, İspanya, Fransa, Suriye, İngiltere'de akademik çalışmalar ve çeşitli etkinlikler için bulundu. Özel zevkleri aarasında fotoğrafçılık, okuma, şiir, koleksiyon, bisiklet sürme gibi hobileri bulunan Yarılgaç, evli ve iki çocuk babası.