ODÜ'den TIP Fakültesi Açıklaması
Sağlık Bakanlığı ile yapılan ‘afiliasyon protokolü’ çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nın eski Boztepe Devlet Hastanesi ve eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binalarında S.B.-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve S.B.-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası 273 yatak kapasitesi ile poliklinik hizmetlerini sürdürmektedir.
Sağlık Bakanlığı ile yapılan ‘afiliasyon protokolü’ 07.07.2010 tarihinde imzalanmış olup, Türkiye’de bu kapsamda imzalanan ilk protokollerdendir. Üstelik yapılan bu anlaşma yeni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Binası yapıldıktan sonra da devam edecektir, zira Sağlık Bakanlığı prosedürlerine göre ikili protokol olmaksızın üniversite hastaneleri hizmet verememektedir. Ayrıca kıvançla belirtmek istiyoruz ki Sağlık Bakanlığı ile ODÜ arasında imzalanan bu yapı, işleyiş tarihinden bu güne ülke genelinde en sorunsuz ilerleyen afiliasyon sistemi olarak pek çok kurum tarafından örnek olarak gösterilmektedir.
Ordu Üniversitesi olarak Tıp Fakültemiz, Morfoloji Binamız, Eğitim ve Araştırma Hastanemiz, mevcut laboratuarlarımız ve tüm bu işleyişe yön veren değerli akademisyenlerimiz bölge halkına kalifiye şekilde hizmet sunmaktadır. Tüm öğrencilerine nitelikli eğitim vermekle kalmayıp, gerek işleyiş gerekse hasta memnuniyeti açısından kurulduğu günden bugüne sorunsuz ve artan bir ivmeyle çalışmalar devam etmektedir.
Bahsi geçen Sağlık Bakanlığı’nın 22 ilde ihtiyaçlar doğrultusunda ele aldığı 600 yataklı Ordu bölge hastanesi, geleceğe dönük yatırımlar kapsamında düşünülmüş, artan nüfusa paralel zamanla doğabilecek taleplere erken önlem almak amacı ile planlanmıştır.
ODÜ, çeşitli girişimlerle Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması planlanan bu hastanenin yerleşkenin yakınlarında konumlandırılmasını talep etmiş, Sağlık Bakanlığı’yla yapılan ön görüşmeler sonucu ‘Cumhuriyet Yerleşkesi yanındaki arazinin ODÜ tarafından temini’ mutabakatıyla işlemler başlatılmıştır.
Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı tarafından Ordu’ya yapılacak bu hastanenin yerleşkeye yakın konumlandırılmasını, kaynakların en reel şekilde kullanılabilmesi olarak değerlendirmekle beraber bu süreçte mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin fiziki ve akademik kapasitesini artırarak tüm bölgeye hitap eden daha donanımlı ve daha kapsamlı Hastane olmasına özel çaba sarf etmiştir. Bugün itibarıyla ODÜ Tıp Fakültesi’nin ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin mevcut akademik, fiziki ve poliklinik hizmetleriyle ilgili herhangi bir problemi bulunmamaktadır.
Kurumumuz nezdinde, birçok defa açıklama yapılmasına rağmen maalesef Ordu kamuoyuna yanlış ve yanlı bilgi aktarılmaya devam edilmektedir. Bu süreci özetle tekrarlamak gerekirse;
Ordu Üniversitesi tarafından, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi için ön görüşmeler neticesinde Cumhuriyet Yerleşkesi sınırında olan yaklaşık 83 dönümlük alan için, daha önceki kamulaştırma bedellerine itiraz edilmesi üzerine, Ordu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yeni kararına istinaden belirtilen kamulaştırma bedelleri üniversitemiz yatırım bütçesinin çok üstünde (~36.500.000.00TL) olması nedeniyle ödeme yapılamamıştır.
Mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve bütçe imkânları çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmekle beraber şunu da vurgulamak gerekirse; Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılacak hastane için yer arayışları sadece üniversitemiz yönetiminin görevi değildir. Bahse konu hastane bütün paydaşlarına hizmet etmekle beraber esasen Ordu ilinin ortak gururu ve gelişiminin bir parçası olacaktır
ODÜ Cumhuriyet Yerleşkesi sınırında metrekaresi ortalama 440 TL’den, toplamda ~36.500.000.00 TL olan rakamı görmezden gelerek ‘kamu nasıl alamadı, hastane yapılmayacak’ tartışmaları ile gündeme taşımak yerine, üniversitemizin bütçe imkânlarını düşünerek çok daha uygun yerler aranmalı, samimi ve doğru yaklaşımlarla bu gayretin içerisinde olunmalıdır. Aslında hepimizin çok iyi bildiği gibi Ordu ili ve çevresinde böylesine pahalı bir arazi maliyeti ile hiçbir özel veya kamu kurumu büyük yatırımlar yapamaz, zira yakın zamanda bu evsafta arazi-bahçe için bu tür fiyatlama örneği de, yatırımı da bulunmamaktadır.
Ordu’ya yapılacak böylesi bir yatırım için günlük-kişisel hezeyanlardan uzak ve hiç kimseye fayda sağlamayacak tartışmalardan öte; hepimiz, ortak akıl ile bu yatırımı hızlandırmanın telaşı içerisinde olmalıyız. Burada asıl olan; Ordu’muza yeni yatırımların faydalı ve hızlı bir şekilde kazandırılması ve “Ordu ilimize yapılabilecek her olumlu katkıya ben de hazırım” anlayışının hâkim kılınmasıdır.
Gelişimin, çağdaş yaşam standartlarının içerisinde yer alabilmek her vatandaşımız için mutlak bir görev ve hak olarak addedilmeli, günlük çıkmaz sokaklarda dolaşma gayretlerini bir tarafa bırakıp geleceğimizi emanet ettiğimiz güzide kurumlarımızı yıpratmak yerine, sözde hep dillendirdiğimiz ama öze gelince unuttuğumuz -ülkemizi yüceltecek ve yaşatacak genç nesiller kazansın- ilkesiyle yüzyıllara hitap eden ortak projelerde tek yürek olabilmek artık kaçınılmaz bir düstur haline gelmelidir.
Ordu Üniversitesi Yönetimi; şehrinin bütün dinamikleriyle, gönül birliği içerisinde, ülkemizin dolayısıyla milletimizin kaynaklarını en gerçekçi, en verimli şekilde kullanmaya ve Ordu Üniversitesi’nin başarılarını yüceltmeye devam edeceğini tekraren kamuoyuna saygıyla duyurur.