Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Ordu Valiliği'nin organizasyonuyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı", Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı.

 

 

Ordu 2. Karadeniz  Kitap Fuarı Açıldı

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Ordu Valiliği'nin organizasyonuyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı", Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı.

 



Kitap Fuarı'nın açılışına, Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Milletvekili Fatih Han ÜNAL, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin CELAL ZEYNİOĞLU, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir ÜSTÜN, Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı Hilmi YAVUZ, Demar Fuarcılık Genel Müdürü Recep KÖYMEN, şair ve yazarlar, protokol mensupları, daire Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
 


Yoğun katılımın olduğu "Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı"nın açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, "Eğitimine, kültürüne, sanatına ve sanatçısına her zaman sahip çıkmış ve bugün de aramızda bulunan çok sayıda şair, yazar, çizer, edebiyatçı ve müzik insanını çıkarmış, bu anlamda gerçek bir kültür şehri olan Ordu ili olarak, Kütüphaneler Haftası'nda bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmak, birbirinden değerli sanat insanlarıyla böylesine güzel bir amaç için bir araya gelmek, bize onur vermiştir" dedi.
 

Okuma alışkanlığının, insanlık tarihinin ayrılmaz bir parçası olarak insanlığın varoluşundan bugüne kadar süre geldiğini ifade eden Vali DÜZGÜN, "Dünyanın en büyük düşünürlerinden biri olan Montaigne: 'Kitaplardan payına düşeni alamayana çok acırım' diyor. Tarihte büyük işler yapmış, milletlere yön vermiş kişilerin çok okuduklarını ve başarılarını bir anlamda çok çalışma ve temelinde kitap okumaya borçlu olduklarını görürüz" diye konuştu.



Medeniyetlerin kurulmasında ve büyümesinde en önemli unsurun bilgi, bilginin de kaynağının kitap olduğunu vurgulayan Vali DÜZGÜN, "Büyük uygarlıklara baktığımızda, arkalarında sadece büyük liderler, güçlü ordular değil, aynı zamanda büyük kütüphaneler de bıraktıklarını görürüz. Günümüzden 2000 yıl önce, Roma İmparatorluğu döneminde, 3 katlı olarak inşa edilen ve dönemin imkân ve teknikleri göz önüne alındığında, bir hayli çok sayıda diyebileceğimiz, 15.000 baskı kitabı barındıran Efes Celcus Kütüphanesi buna güzel örneklerden sadece birisidir. Kendi kültürel geçmişimize baktığımızda da okumanın daima teşvik edildiğini, teşvikten de öte emredildiğini görürüz. Mensup olduğumuz dinin ilk emrinin de 'Oku' diye başlaması, bazı savaş esirlerinin 10 kişiye okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmaları, okumaya verilen önemin göstergelerinden bir kaçıdır" şeklinde konuştu.
 


"Günümüzde de ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş durumda olan ülkelerin özelliklerinden birisi de bu ülke halklarının çok iyi bir kitap okuru olmalarıdır" diyen Vali DÜZGÜN, Japonya'da bir kişinin yılda ortalama 25 kitap, bir Alman'ın yılda ortalama 10 kitap okuduğuna, ülkemizde ise bir kişinin ancak 5-6 yılda bir kitap okuyabildiğine dikkat çekti.

Türk kültüründe bir zamanlar kitap okunup, faydalı sohbetlerin yapıldığı kıraathanelerin, bugün kahvehanelere, oyun salonlarına çevrildiğine vurgu yapan Vali DÜZGÜN, "Bu geleneğimizi belki günümüze uyarlayarak tekrar canlandırmalı, o ruhu yeniden yakalamalıyız" dedi.
 


"Milletlerin en büyük serveti insan sermayesidir" diyen Vali DÜZGÜN konuşmasını şöyle sürdürdü; "Biz de ülke olarak genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı, okuma zevkini küçük yaşlarda kazandırmalıyız. Çünkü, sonradan bu zevki ve alışkanlığı kazanmak oldukça zordur. Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılmasında esas görev, anne ve babalara düşmektedir. Okumanın yaşı olmamasına rağmen, kitap okuma sadece çocukların ve gençlerin göreviymiş gibi algılanmaktadır. Bu nedenle her zaman ve her yaşta anne ve babasının, büyüklerinin okuduğunu gören çocuk da doğal olarak onları örnek alacaktır" diye konuştu.



Kitap fuarlarının kültür, sanat ve edebiyat açısından önemli olduğu kadar, yayıncılığın gelişmesi açısından da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Vali DÜZGÜN, "Bu tür fuarların bir ilin yerel kültürünün, sosyal yapısının, tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtılmasındaki önemi de yadsınamaz" diye konuştu.
 


Bu yıl düzenlenen 'Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nda bir yeniliğe imza atarak 'Onur Yazarı' uygulaması başlatıldığını söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN, "İlk onur yazarı olarak da şair ve yazarlığının 60. yılını kutlayan Sayın Hilmi YAVUZ'u konuk ettik. Teşriflerinden dolayı Sayın Hilmi YAVUZ'a teşekkür ediyorum. Okurla kitabın buluşturulması açısından, düzenlenen kitap fuarlarının ne kadara önemli ve faydalı olduğunu özellikle belirtmek isterim. Ve umarım ki geçen yıl 300 bine yakın kitabın okuyucusuyla buluştuğu kitap fuarında bu yıl bu sayının çok daha fazla olmasını bekliyoruz" dedi ve kitap fuarına katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasının ardından Gazi İl Halk Kütüphanesinin verilerine göre yetişkinler kategorisinde 110 kitap okuyan Anadolu Öğretmen Lisesi 1.sınıf öğrencisi Birsu BAŞ'a, çocuk kategorisinde 108 kitap okuyan Altınfındık İlköğretim Okulu 2.sınıf öğrencisi Burak TÖSTEN'e ve 0-6 yaş çocuk kategorisinde 204 kitap okuyarak ödül almaya hak kazanan Ahmet Hasan ÖZTÜRK'e ödüllerini verdi.

Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı açılış töreninde bir konuşma yapan Ordu Milletvekili Fatih Han ÜNAL da fuarın hayırlı olması temennisinde bulundu ve "Kitaplar olmazsa, yazarlar olmayacak. Yazarlar olmazsa bilgiler olmayacak" diyerek kitabın insan hayatındaki önemine değindi. Milletvekili Fatih Han ÜNAL, bu sene 2'incisi düzenlenen ve Orduluların yoğun ilgi gösterdiği kitap fuarının düzenlenmesi için yoğun çaba harcayan Vali Orhan DÜZGÜN'e ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen Sayın Valim Orhan DÜZGÜN'e çok teşekkür ediyorum" diyerek, konuşmasın başlayan Belediye Başkanı Seyit TORUN, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı, ilimizin tanıtımına katkı yapacak. Ordu Belediyesi olarak bizde her türlü etkinlikte ve ilimizin kültürel hayatının canlanmasında gerek stant açarak, gerekse edebiyat festivali gibi organizasyon düzenleyerek kentimizin canlanmasında katkı yapmaya çalışmaktayız" diye konuştu.
 


Basın Yayın Birliği Başkanı Münir ÜSTÜN, Ordu'yu çok sevdiğini belirterek, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nın hayırlı olması dileğinde bulundu. "Yayıncılar olarak geçen sene 480 milyon adet kitap ürettik" diyen, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir ÜSTÜN, bu rakamlar bize Türkiye'nin artık kitap okuduğunu ve kitaplara önem verildiğini gösteriyor. Eskiden ülkemizde 2-3 tane yerel fuar olurken, bu yıl ülkemizin çeşitli illerinde 13 tane kitap fuarı açıldı. Bu da çok sevindirici "dedi.
 


Basın Yayın Birliği Başkanı Münir ÜSTÜN, konuşmasının ardından Hayat Yayın Grubu Sahibi Ordulu hemşerimiz Hayati BAYRAK ile birlikte Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN ve İl Kültür Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN'e hediye takdim etti.

"Kitap fuarlarına bir şehir sahiplenmezse hayat bulamaz" diyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ZEYNİOĞLU, "Bir fuarın ömür bulması için o şehrin tamamen sahiplenmesi gerekir. Bu salondaki güzel kalabalık, Ordu'nun kitap fuarını sahiplendiğini gösteriyor. Bu fuar sizlerle yaşayacak. Yayıncılar, yazarlar sizlerin desteğini bekliyor. 24 Mart, Dünya Kütüphaneler Günü. Böyle anlamlı bir günde fuarın açılmış olması çok anlamlıdır" şeklinde konuştu.
 


Demar Fuarcılık Genel Müdürü Recep KÖYMEN de törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kitap alanında en önemli buluşma alanlarından biri olan Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nda söyleşi ve çeşitli etkinliklerle Orduluların dolu bir hafta geçireceğini söyledi. KÖYMEN, "Bölgenin geleceği açısından fuarın yepyeni ufuklar açacağı inancındayım" dedi.
 


Yaklaşık bin kitap okuyarak bir rekora imza atan ve Vali Orhan DÜZGÜN'ün davetlisi olarak Ordu'ya gelen Şefika GÜNEY ise yaptığı konuşmada, "Sayenizde arkadaşlarıma, öğretmenlerime ve tüm sevdiklerime kavuşmuş oldum. Doğup, büyüdüğüm yerden uzaklara gitmek, beni ben yapan değerleri uzaktan yaşamak bir çocuk kalbinin kaldırabileceği şeyler değildir. Ani ayrılıklar, bırakıp gitmeler, her çocuk gibi benim de duygu dünyamda derin izler bıraktı. İkinci sınıftan beri günlük tutmama rağmen, toplam bin kitap okumama rağmen, kitap yazmanın ne kadar zor bir iş olduğunu yaşayarak öğrendim. Kitap yazmak için çok okumanın, verimli okumanın şart olduğunu fark ettim. Sayın Valim beni bu kitap fuarına davet ederek hem mutlu ettiniz, hem de cesaretlendirdiniz. Yaptığım işi önemseyip bana değer verdiniz. Sizlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
 


Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı açılış töreni, Fuarın 'Onur Yazarı' Hilmi YAVUZ'un "Şiirlerle 60 Yıl" sunumuyla devam etti. Şiirin mana ve önemi üzerine konuşan Hilmi YAVUZ, şiir yazmasında babasının ve Edebiyat Öğretmeni Behçet NECATİGİL'in önemli yer tuttuğunu söyledi.
 


"Fuarlar, nitelikli okurların kitapla buluştuğu yerlerdir" diyen 'Onur Yazarı' Hilmi YAVUZ, nitelikli okur kendi iradesiyle, kendi donanımı, kendi bilgisiyle kitap seçen insandır" diyerek, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nda onur yazarı olarak bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve kendisini 'Onur Yazarı' olarak fuara davet eden Vali Orhan DÜZGÜN'e teşekkür etti. Daha sonra, Vali Orhan DÜZGÜN, Fuarın 'Onur Yazarı' Hilmi YAVUZ'a plaket ve çiçek verdi.

Ordu Kültür Sanat Merkezi'nin büyük salonunda düzenlenen açılış töreninin ardından, 'Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nın açılış kurdelesi, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Fuarın en yaşlı yazarı olan Hilmi YAVUZ, en genç yazarı olan Şefika GÜNEY ve diğer protokol mensupları tarafından kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.
 


Vali Orhan DÜZGÜN ve fuarın açılışına katılan protokol mensupları, fuara katılan yayınevlerinin stantlarını tek tek gezerek, hem fuarda sergiledikleri kitaplar hakkında bilgi, hem de fuarla ilgili görüşlerini aldı.
 


Vali DÜZGÜN, fuara katılan stantları gezdikten sonra, fuar kapsamında OKSM'nin küçük salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü ORŞAYAB Başkanı Av.Tevfik KARABULUT'un yaptığı, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Metin Celal ZEYNİOĞLU, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir ÜSTÜN ve Karadeniz Yazarlar Birliği Başkanı Ala BOĞUŞLU TÜRKMEN'in konuşmacı olarak katıldığı "Kültürel Etkinliklerde Yeni Açılımlar-Yeni Yaklaşımlar" adlı paneli, ardından aynı yerde Prof.Dr.Mehmet ÖZCAN tarafından sunulan "Türkiye'de Barış Süreci ve Gelecekteki Günler" konulu konferansı dinledi.

 



Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı'nın ilk günkü etkinlikleri kapsamında, OKSM'nin büyük salonunda, İpek BÖLER ve Ekibi tarafından sunulan "Yunus Emre Gösterisi"ni de izleyen Vali Orhan DÜZGÜN, daha sonra Ordu Valiliği'nce, kitap fuarına katılan yayınevlerinin yöneticileri, şairler, yazarlar ve konuklar onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

31 Mart 2013 tarihine kadar açık kalacak "Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı" kapsamında, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nin büyük ve küçük salonlarında her gün panel, konferans, şiir dinletisi, söyleşi etkinlikleri gerçekleştirilecek. 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Kültür Sanat Haberleri