Okuma-yazma bilmeyen yetişkin vatandaşlarımızın, eğitim hizmetlerinden yararlanarak, okur-yazar hale getirilmesi amacıyla Başbakanlık tarafından 2008 yılında başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığının kontrolünde yürütülen “Ana-Kız Okuldayız” okuma-yazma kampanyasının, Ordu’da amacına ulaşması için Vali Orhan DÜZGÜN tarafından yayınlanan 14 Ekim 2010 tarihli genelge doğrultusunda yapılan çalışmalar, Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda değerlendirildi.
Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına, Vali Yardımcısı Halil BERK, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer DEMİRÖZ ile “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasını yürüten İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürleri ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasının uygulanmasında Ordu’nun diğer illerin çok gerisinde kaldığını belirterek, bu olumsuz tablonun giderilmesi için çok çalışılmasını istedi. Vali DÜZGÜN, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “ ilimizde bu yıl uygulanan projeler sonucu ÖSS ve SBS sınavları puan ortalamasında %10 civarında bir yükselme sağlandı. Buna paralel olarak da 81 il arasındaki sıralamada; ÖSS’de eşit ağırlık türünde 55’inci sıradan 35’inci sıraya, SBS puan türünde de buna yakın bir ilerleme sağladık. Ancak, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık veya Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan “Ana Kız Okuldayız”, “Eğitim Her Engeli Aşar”, “Türkiye Okuyor”, “Haydi Kızlar Okula” gibi kampanyaların iyi takip edilmemesi sonucu maalesef son sıralarda yer aldığımızı farkettim. Bu kampanyaların, ilimizde başarıyla yürütülmesi konusunda sizlerin bu yıl çok ciddi bir şekilde çalışmasını istiyorum. Bu konuyla ilgili 14 Ekim 2010 tarihinde sizlere bir genelge göndermiştik. Bu genelgede, eğitim-öğretim çağı dışındaki okur-yazar olmayan kişilerin tespit edilerek, kamu kurumlarına ait yerlerde açılacak kurslara katılmalarının sağlanmasını istemiştik. Bugün bu toplantıda bu tarihe kadar ne gibi çalışmalar yaptığınızı değerlendirecegiz. Her 2 ayda bir bu toplantılar olacak. Mümkün olduğu kadar, vatandaşlarımızın boş oldukları zamana denk getirmek suretiyle bu kursların açılmasını istiyoruz. Okuma-yazma bilmeyenlerin tespitinde okul öğrencilerinden faydalanacağınız gibi, gerek TUİK verileri, gerekse Sağlık Grup Başkanlıklarının ETF kayıtlarından yararlanabilirsiniz. Yerel imkanları kullanarak, daha çok gayret göstererek, bu kurslara devamı cazip hale getirerek, teşvik edici düzenlemelerle bu kampanyalarda hepinizden başarılı sonuçlar elde etmenizi bekliyorum” dedi.
Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasının ardından “Ana-Kız Okuldayız” kampanyası kapsamında ilçeler bazında bugüne kadar yapılan çalışmalar ve karşılaşılan sorunlar hakkında İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlerinden ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerinden ayrıntılı bilgi aldı. Vali DÜZGÜN, Okuma-yazma bilmeyenlerin tespiti ve açılacak kurslarla ilgili İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlerinin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlıklarla işbirliği ve koordine içinde olmalarını, gerekli olan ihtiyaçlarını Kaymakamlıklara bildirmelerini istedi.
Vali Orhan DÜZGÜN, “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasının yürütülmesinde bazı ilçelerin yoğun çaba ve gayret içerisinde olduklarını, ancak bazı ilçelerde ise henüz istenilen düzeye gelinemediğini söyledi.
Vali Orhan DÜZGÜN toplantının sonunda, kampanyada daha çok gayret göstererek başarılı olanlarla, başarısız olanlar arasında ödül ve ceza sistemini uygulayacaklarını belirterek dönem başından itibaren en çok kurs açan Aybastı İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şenel GÖK, Fatsa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut KARABULUT ve Ünye Halk Eğitim Merkezi Müdürü Celal ACAR’a Teşekkür Plaketi verdi.