"DÜNYA FINDIK, TİCARET, FUAR VE KONGRE MERKEZİ "
Giresun Ziraat Odası ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı olan Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özer AKBAŞLI Yaptığı açıklamada ; " Fındık, başta çikolata ( % 85 ) olmak üzere, dondurma, bisküvi, pasta ( % 10 ) ve Diğerleri ( % 5 ) gibi, birçok üründe kullanılan, özellikle gelişmiş ülkelerde hayli rağbet gören ve bu ürünlerin tüketimi, bir kültürü içeren beslenme alışkanlıklarıdır. Ayrıca, çikolatanın insanların mutluluk hormonları üzerindeki etkisi, bilim dünyası tarafından kabul edilmiş ve kanıtlanmış bir gerçektir. Kişi başına milli gelirleri $ 20.000’ ın üzerinde olan gelişmiş ülkeler, her yıl bu tür çikolatalı ürün yelpazesini genişletmek, sayılarını artırmak ve dünyaya yeni lezzetler sunmak için büyük çaba ve milyonlarca dolar para harcamaktadırlar. Avrupa da kişi başına çikolata tüketimi yıllık 5,5 kg ın üzerinde olmasına rağmen ülkemizde bu rakam 1 kg ın birazcık üzerindedir.
Buradan yola çıkarak, yukarda önemini, kültürü ve ticaretini arz ettiğim çikolatalı ürünlerin, ana ikame maddesi fındıktır. Fındık ise dünya coğrafyasında, ekonomik ve ekolojik olarak büyük bir bölümü Türkiye de yetiştirilmektedir. Kalite bakımından ise tüm dünyada Türk fındıklarının ayrı bir yeri ve özelliği bulunmaktadır. Ayrıca, fındığın Giresun kalite adına tescillenmiş türü, halen tüm dünya sanayicileri tarafından aranmakta olan bir çeşittir. Fındığın ülkemiz coğrafyasına giresun ilinden yayıldığı tarihi belgelerle sabittir. Bu sebeple Giresun iline, fındığın başkenti demek sanırım yadırganmamalıdır. Çünkü doğal açıdan aldığı rüzgarla, nem ortamı, toprak yapısı, fidan çeşiti ile Giresun kalite fındığın, dünyada sadece Giresun’a özgü bir kalite olduğu da ayrıca bilimsel bir gerçektir.
Yukarda kısaca iki konunun altını çizmeye çalıştım. Şimdi ise asıl konumuza gelmek istiyorum.
"DÜNYA FINDIK, TİCARET, FUAR VE KONGRE MERKEZİ "
Evet, yanlış okumadınız. Böyle bir tesisin, özellikle dünya fındık ve fındık mamulleri sanayine, ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Her yıl binlerce fındık alıcısı ve satıcısı sanayicinin, 01 Temmuz – 31 Temmuz arasında buluştukları, yeni ürünlerini tüm dünyaya tanıttıkları, fındık satıcılarının standtlar açarak gelen alıcılara gösteri ve sunumlar yaptığı, çeşitli ulusal ve uluslararası toplantı, panel ve sempozyumların düzenlendiği, fındık üreticilerinin yetiştirme konularında bilinçlendirildiği, kalite ve verimlilik ile ilgili konuların işlendiği ve en önemlisi iyi tarım ve organik tarımın süratle yaygınlaştırılması ile ilgili tedbirlerin alınmasına ev sahipliği yapacak bir tesis.
Böylesine önemli bir tesisin, mutlaka ülkemizin üniversitelerinden, yarışmalar sonucu belirlenerek, en az 500 dekar bir arazi üzerine, fındık figürlerinin ağırlıkla sembolize edildiği, muhteşem bir yapıt olmalı. Bir eser olmalı. İçinde konferans salonları, borsa salonları, restoranlar, kafeteryalar, müzeler, kütüphaneler, sergi alanları, alışveriş merkezleri, butik fındık işletmeleri, spor tesisleri, oteller, fuar alanları, ( açık – kapalı ) çevre düzenlemeleri. Tabi en önemlisi ise tüm bu tesislerin bir fındık bahçesi içersine inşa edilmesi. Kısaca FINDIK KÖY (NUT LAND)
Böylesine bir dünya tesisine ev sahipliğinin, Giresun – Ordu veya Giresun – Trabzon illerinin ortasında bir yere yakışacağını, düşünüyorum. Sanırım ülkemizde fındık üreten diğer illerin de buna karşı çıkmayacağını, bilakis bu konuyu destekleyeceklerdir.
Böyle bir projenin maliyeti tahminen belki 30 milyon dolar olabilir. Ama fındığın ihracatı ve böyle bir tesisle, işlenmiş fındık ihracatı, fındıklı mamuller ihracatını, fındık makine sanayi ve fındık fabrikaları yan sanayilerini düşündüğümüzde, ülke olarak yıllık fındık gelirimizin, bir buçuk milyar dolarları geçecek olduğunu hemen düşünebiliriz.
Ayrıca bu hareketliliğin, illerimize yansımalarını düşündükçe, Giresun, Ordu ve Trabzon illerinin çehresinin değişeceğinden şüphe bile duymuyorum. Bunun bir hayal olmadığı, halen natürel fındık ihracatımızdan yılda 1 milyar doların üzerinde bir rakam olduğunu biliyoruz. Böylesine büyük rakamların olduğu fındıkta, Fındığa böyle bir tesis yapmakta adı geçen rakamların çok küçük kaldığı hemen fark edilmektedir.
Böyle bir projenin, ülkemizin gelecek yüz yıllık fındık ticaretine damga vuracağına, dünya fındığında önümüzdeki yüz yılda bizlerin hep var olacağına, çağdaş, modern ve kalıcı bir eserle fındıktaki yerimizin tartışılmayan ve tüm dünya tarafından kabulünün devamına ışık tutacağına inanıyorum. Giresun, Ordu ve Trabzon ilinin bu yatırımla yılda en az 2 milyon turist çekeceği, turizm alt yapısına müthiş bir katkı yapacağı kanaatindeyim.
Böyle bir projede biz çiftçiler ve Ziraat Odalarımız nerede ve nasıl olması gerekiyorsa, olmaya ve elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu beyan ederim.
İnsanların Edinimleri ve Tecrübeleri Bir Müddet Sonra Yetenekleri Haline Geliyor" dedi