Anadolu Sohbetleri'nin 74 üncüsü

Havaalanının hizmete girmesi ile birlikte ticari alanda canlılık olacaktır. Karadeniz-Akdeniz yolu projesi bu şehir için önemli bir projedir. Proje çalışması devam eden Ünye-Akkuş-Niksar yolu da şehrimize hareketlilik getirecektir. Bunların yanında Kültü

 

Anadolu Sohbetleri'nin 74 üncüsü

 

Garanti Bankası, 2002'den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 74. toplantısını, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdi. 

Toplantıda, yavaş şehir olmanın Ordu ilçelerine yerel kalkınma açısından neler getireceği ve makroekonomik veriler ışığında, 2011 'de ekonominin seyri konuşuldu. Toplantının ikinci yansında "Fındıkta Son Durum" başlığıyla düzenlenen panelde, Türkiye'nin fındıkta güçlü ve global bir oyuncu olması için gerekenler ve fındığın geleceği tartışıldı. Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısının açılışında bir konuşma yapan Vali Vekili Ömer ADAR ise şunları kaydetti: “İlimizde yaşayan 720 bin nüfusumuz geçimini fındıktan sağlamaktadır. İl dışından başta İstanbul olmak üzere ilimize gelerek fındıktan pay alan ve geçimini sürdürenler de vardır. Fındık, sadece bu şehirde yaşayan insanların değil, gurbette yaşayan insanlarımızın da ortak sorunu olarak devam etmektedir. Fındığın yanı sıra bal üretimi ve kivi üretiminde de ilimiz iddialıdır. Fındık üretiminde Türkiye 1.cisi, kivi üretiminde Türkiye 1.cisi, bal üretiminde ise Türkiye 2.cisiyiz. İlimizin gelişiminde, tarımdaki bu ciddi beklentilerimizin yanında, turizmin de büyük önem arz edeceğini düşünmekteyiz. Bu şehirde birinci derecede turizmin konuşmasının gerektiğini düşünüyorum. Yakın zamanda temeli atılan havaalanımızın inşaat çalışması devam ediyor. İnşallah 2014 yılında hizmete girecektir.

 

Havaalanının hizmete girmesi ile birlikte ticari alanda canlılık olacaktır. Karadeniz-Akdeniz yolu projesi bu şehir için önemli bir projedir. Proje çalışması devam eden Ünye-Akkuş-Niksar yolu da şehrimize hareketlilik getirecektir. Bunların yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaparak bazı çalışmalar başlattık. Özellikle kayak tesisi, bunun yanında botanik bahçesi, yine ilimizde çok nadide tarihi yapıların restore edilip turizme kazandırılması konusunda ciddi çalışmalarımız var. Bir çoğunda önemli mesafe aldık. Bunlar olurken de gelecek turistlerin ilimizde kalabilmesi içinde yatak kapasitesinin artırılması konusunda Valiliğimizin çalışmaları oldu. Yatak kapasitemiz hala 1300 civarında inşaatı devam edenlerle birlikte 2000’e ulaşacak. Bu sayı bile turizmde gelecek vadeden şehir için küçük bir rakamdır. Kıyılarımız harikadır. Karadeniz’in diğer illerine baktığımızda çevre kıyıları bozulmayan birkaç ilden biriside Ordu’dur. Turizm kentleri ile rakip olabilecek hale gelebileceğimizi düşünüyorum.”
Toplantının açılışını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay GÖNENSİN, "Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 10. yılında, Ordu'ya 3. kez konuk olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 2002 yılından bu yana, 54 ilde düzenlediğimiz 73 toplantıda, 23.000'i aşkın işletmeyle bir araya geldik. Toplantılarımız kapsamında ülkemizi il il dolaşıp, gittiğimiz ilin ve bölgenin sorunlarına somut çözümler üretmek için, güçlerimizi birleştiriyoruz." dedi.

Fındığın, Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu yineleyen GÖNENSİN, "Daha önce Trabzon, Samsun, Giresun ve Ordu'da fındığı birçok yönüyle ele alan toplantılar düzenledik, birçok görüş ve düşünceyi dinleme fırsatı bulduk. 20 yılı aşkın süredir fındık piyasasını izleyen bir bankacı olarak biliyorum ki, her sezon, az ya da çok gerilimli geçer. Rekoltenin ve fiyatların seviyesi, üretim ve ticaret koşulları, ilgili aktörlerin politikaları ne olursa olsun, değişen ölçülerde sorunlu günler yaşanır. Kimi zaman üretici memnun olur, kimi zaman ihracatçı... Ancak tüm kesimleri mutlu eden 'kazan kazan' ortamım, bir türlü yaratamayız. Mutlaka, herkesin yararına hizmet edecek 'sürdürülebilir bir sistem' oluşturmalıyız. Türkiye'nin fındıkta güçlü ve global bir oyuncu olmasına, ancak bu sistemi işler hale getirerek katkıda bulunabiliriz." diye konuştu.

 


Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN’in konuşmasının ardından, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet AROLAT'ın yönetimindeki toplantıda, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER, İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş AKAT, Sabırlar Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Sabit SABIR, Fındık Tanıtım Grubu Eş Başkanı - Gürsoy Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz GÜRSOY ve Poyraz Poyraz Fındık Yönetim Kurulu Başkam Mustafa POYRAZ birikimlerini paylaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri