BAHADIR BAŞ:GELİRLER VE İSTİSNA TUTARLARI

BEYANNAME VERİLMESİNE GEREK OLMAYAN GELİRLER VE İSTİSNA TUTARLARI Gerçek kişilerin elde ettikleri kazanç ve iratların vergilendirme esaslarını düzenleyen Gelir Vergisi Kanunu’nun genel sistematiği içerisinde önemli bir yere sahip olan 86. madde, mükelle

BEYANNAME VERİLMESİNE GEREK OLMAYAN GELİRLER VE İSTİSNA TUTARLARI

Gerçek kişilerin elde ettikleri kazanç ve iratların vergilendirme esaslarını düzenleyen Gelir Vergisi Kanunu"nun genel sistematiği içerisinde önemli bir yere sahip olan 86. madde, mükelleflerin bir takvim yılı içerisinde elde edip, aynı Kanun" un 85. maddesi uyarınca topladıkları değişik kazanç unsurlarından, bu toplama dahil edilme zorunluluğuna tabi olmayanların hangileri olduğunu belirlemektedir.

Bir başka ifade ile Gelir Vergisi Kanunun 86 ncı maddesinde yer alan gelirler için yıllık beyanname verilmez çünkü bu gelirler istisna kapsamında beyan dışı bırakılmıştır.

Bu gelirleri özetle şu başlıklar altında toplayabiliriz.

1. Gayrimenkul sermaye iradı (Kira gelirleri),
Konut kira gelirlerinin, yıllık tutarının 2009 yılında, 2.600 lirayı aşması durumunda, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 2.600 lirayı aşmıyorsa beyan edilmesine gerek yoktur.
İşyeri kira (tevkifata tabi tutulmuş) gelirlerinin, yıllık gayrisafi tutarının 2009 yılında 22 bin lirayı aşmaması halinde beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır. 22 Bin liranın hesabında ticari zirai ve mesleki kazançlar topluca dikkate alınmaktadır.
2. Kar payı ve temettü gelirleri,
2009 yılında, ortağı olduğu şirketten kar payı veya temettü geliri elde eden gerçek kişilerin, bu gelirlerinin yarısı 22 bin lirayı aşmıyorsa beyan edilmesi gerekmemektedir.
3. Ücret gelirleri,
Birden fazla işverenden ücret alanların, birinci ücret dışındaki işveren ya da işverenlerden elde ettikleri ücret gelirinin, yıllık tutarı 22 bin lirayı aşması durumunda, ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Aşmaması halinde beyana gerek yoktur. Tek işverenden alınan ücret gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyanname verilmesine gerek yoktur.
4. Diğer kazanç ve iradlar,
Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 2009 yılı için 1.070 TL. aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyan edilmesi gerekmektedir.

Mevduat faizi repo gelirleri Özel Finans Kurumlarınca (Katılım Bankası) Ödenen Kar Payları, tevkifata tabi olduklarından beyan edilmeyeceklerdir.

Vergi sistemimizin temel bir prensibi olan beyan esasından bir sapmayı ifade eden GVK 86 ncı maddesi ile pek çok mükellef beyanname verme külfetinden ve çeşitli cezai sorumluluktan kurtulmaktadır.

Mükelleflerin kendilerine sağlanan bu olanaktan yararlanmaları ancak gelirlerinin ve GVK 86.maddede belirtilen istisna tutarlarının doğru tespit edilmesi halinde işe yarayabilecektir.

BAHADIR BAŞ

MALİ MÜŞAVİR

Ordu SMMM Odası

Yön. Kur. Üyesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri