Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, bir ay sonra zor geçecek bir fındık sezonuna girileceğini belirterek, bunun da mağduriyetlere sebep olabileceği uyarısında bulundu. Gürsoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elinde 300 bin ton fındık olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl rekolte yaklaşık 900 bin ton. Hem TMO hem üretici hem de tüccar açısından zor bir sezon olacak" dedi.
Bu yıl TMO'nun elindeki stokla beraber 1 milyon 100 bin tonu aşan bir stok oluşabileceğini kaydeden Nejdet Gürsoy, arz fazlalığından dolayı fiyatların dünya fındık piyasasında düşebileceğini vurguladı. TMO'nun fındık sektörüne 'fiyat dengelemek' amacıyla girdiğini hatırlatan Gürsoy, bu kurumun 2008 yılında da aynı göreve üstlenmesi gerektiğini belirtti.
Gürsoy, "3 yıldır sektörde alım yapan TMO, yılbaşından sonra hata yaparak fındık fiyatının düşmesine sebep oldu. Elinde 2007 fındığı varken, 2004, 2005 ve 2006 fındıklarını ihaleye çıkarmasını yanlış bir hareketti. Zira 2004, 2005 ve 2006 fındığını ihaleye çıkarmasaydı, elindeki 2007 ürününü sektör zaten alacaktı.
Dolayısıyla geçmiş yılların ürününü ihaleye çıkarması fındık fiyatını düşürmüştür. Bu durum hiç şüphesiz 2008 yılı fındığını fiyat yönünden kesinlikle etkileyecektir. TMO bu sezonda bu tip hataları yaparsa fındığın daha da düşmesine zemin hazırlar" diye konuştu
"RADİKAL TEDBİRLER ALINMALI"
Fındığın sorunlarından kurtulmak için hükümetin artık radikal ve kalıcı tedbirler alması gerektiğine dikkat çeken Gürsoy, dış ülkelerdeki fındık rekoltesinin de her yıl giderek arttığını ve 10 yıl sonra Türkiye'nin önünde çok ciddi rakipler olacağını vurguladı. Gürsoy, şöyle konuştu: "Artık bu iş sezonluk politikalarla gitmiyor.
Radikal tedbirler almanın zamanı geldi. Bunu da en kısa zamanda başaramazsak fındık için bence geç kalınmış olacaktır. Fındıkta artık ürün değil üreticinin desteklenmesi gerekir. Ürün desteklendikçe fiyatlar diğer ürünlerin yanında cazip kalıyor ve üretim alanı devamlı artıyor. Artık süratle ürünün desteklenmesinden vazgeçilmeli, üreticiye destek verilmeli ve fındık üreticisinin envanteri çıkartılmalıdır.
Taban ve düz arazilerdeki üreticiye farklı, tavan arazilerdeki üreticiyi farklı destek verilmeli. Düz arazideki üretici fındığın artık para etmediğini düşünerek mısır, pirinç gibi ürünlere yönelmeli. Çünkü Azerbaycan ve Gürcistan'da bu yıl fındık rekoltesi 87 bin ton, yuvarlak hesapla 90 bin ton. 5 yıl sonra 150, 10 yıl sonra 250 bin ton olacak. Eğer bu sistemsizlik ile gidersek fındığı bize bırakmazlar. Radikal tedbirler alıp fındık sektörünü rahatlatmalıyız."