Üst üste yapılan zamlarla ekonomik yakıt olmaktan çıkan doğalgazı tasarruflu kullanmak daha çok önem kazandı. Toplamda yüzde 71'i bulan zamlar tüketicileri zor durumda bırakırken, Samsun Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. de web sitesinde, doğalgazı ekonomik kullanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları bilgilendiriyor.
Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15'inin pencere ve kapılardan olduğu, mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukların pencere süngeriyle kaplanması gerektiği belirtilerek, "Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir.
Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Bir günden fazla evden uzak kalınacaksa termostat kapatılmalıdır" denildi.
Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin örtülü olmasının büyük bir enerji tasarrufu sağlayacağını belirten uzmanlar, pencerelerden güneş çekildiği zaman perdelerin kapatılması gerektiğine işaret ederek, "Tüm ısı kayıplarının yüzde 10'u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir.
Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan havalandırma menfezi kesinlikle kapatılmamalıdır.
Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdelerle engellenmelidir. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar" ifadelerini kullandı.
Binalarda ısı yalıtımı yoluyla ısınma veriminin arttırılmasıyla ilgili ise şu bilgilere yer verildi:
"Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir.
Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle halen tüketilen yakıt miktarından Almanya'daki gibi yüzde 50, Amerika'daki gibi yüzde 60, İsveç'teki gibi yüzde 73 tasarruf yapmak mümkün olabilecektir.
Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili 'garanti ve kalite belgesi' isteniyorsa, artık bir bina alınırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimi sorulmalı ve yakıt tüketimi az binaları tercih edilmelidir."
Oransal olarak kullanılan enerjinin; yüzde 81'i konutun ısıtılmasında, yüzde 11'i banyo ve mutfakta, yüzde 8'inin ise elektrikli aletlerde harcandığı bilgisi verilen açıklamada, doğalgazı ekonomik kullanmanın püf noktaları hakkında şu tavsiyelerde bulunuldu:
"Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20 derece konfor sıcaklığına ayarlamalıdır. Konfor sıcaklığından sonra 1 derece iç sıcaklık artışı yüzde 5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır.
Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvarlardan uzak tutulmalıdır. Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlanmalı, geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatılmalıdır.
Gece-gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirilmeli, 18 derece ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedilecek pratik konfor sıcaklığı 20 derecenin üstünde olacaktır.
Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücut daha az ısı kaybedecektir. Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatılmamalı, mobilya, perde ve eşyalarla engellenmemelidir.
Bu durumda ısı odaya homojen bir şekilde dağılamaz. Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakılmalıdır. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamışsa radyatör arkası yalıtımını prefabrik folyo kaplı
polietilen levhalarla kolayca yapılabilir.
Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkmasını önlemiş olacaktır. Kullanılmayan ev bölümlerinin (oda, kiler, giriş ve merdiven) radyatörleri kapatılmalıdır."